Ismerd meg a boltok karácsonyi vásárlásösztönző trükkjeit

A boltok szinte észrevétlenül veszik rá az embereket, hogy ebben az időszakban átgondolatlanul költsenek minél többet, de elmondjuk, hogyan óvhatod meg magad a túlköltekezéstől, vagy hogyan próbálhatsz meg pénzt keresni, ha túlköltekeztél.

Van aki pánikból, van aki meggondolatlanságból, és van olyan is, aki azért költekezik túl a karácsonyi időszakban, mert fogalma sincs igazán, hogy mit is szeretne venni a másiknak pontosan, vagy túlgondolja az egész ünnepet. Erre pedig a boltok könyörtelenül lecsapnak, sőt rá is tesznek egy lapáttal, hogy minél több pénzt hagyjunk ilyenkor náluk. 

Karácsony van, költs!

Az üzletek természetesen nagyon készülnek erre az időszakra, és szeretnek olyan hangulatot teremteni, amivel egyszerre érzed magad pánikban attól, hogy hamarosan a nyakadon az ünnepek, és egyszerre érzed azt, hogy mennyire várod a karácsonyt. Pontosan tudják, hogy minél jobban átjár az ünnepi hangulat, annál gyorsabban veszted el azt a képességed, hogy logikusan végiggondolod a költéseidet. Gyakran használnak ilyenkor karácsonyi illatokat, megnyugtató színeket, és lágy karácsonyi zeneszót, hogy úgy érezd, hogy egy nagyon cuki, jó hangulatú boltban vagy, ahol öröm vásárolni. Ha pedig egy pohár pezsgővel vagy legalább egy szaloncukorral megkínálnak közben, akkor pedig azonnal azt kiabálja az agyad, hogy egy olyan vásárlóbarát helyen vagy, ahol érdemes akár többet is költeni, hiszen jól érzed magad. 

GettyImages-72874248
Stephen Chernin / Getty Images Hungary

A Business Insider gyűjtött össze néhány trükköt, amivel az üzletek előszeretettel operálnak. Ilyen például az, mikor egy gigantikus táblát helyeznek ki leértékelésről, csak azért, hogy becsalogassanak az üzletbe, hátha valószínűleg veszel valamit teljes áron, mivel csak néhány apróságot áraztak le. Sőt, a kutatók szerint a piros színre az emberek sokkal gyorsabban és erőteljesebben reagálnak, vagyis ezért készül minden ilyen akciós tábla piros alapra. Egyébként itt még nincs vége a színpszichológiának, ugyanis az élénk színek, mint a piros, a narancssárga vagy a sárga becsalogatja a vásárlókat, de a boltban már hidegebb színeket kell alkalmazni, mint a kéket és a zöldet, mert ennek hatására a kutatók szerint többet költünk. 

Azt már sok gyakorlott vásárló tudja, hogy azokat a termékeket helyezik szemmagasságba, amiket mindenképpen el akarnak adni, de ide kerülnek a drágább cuccok is. Az olcsóbb dolgokért hajlongani kell, vagy valahogy elérni a felső polcot. De ebben az időszakban kerülnek elő az olyan hívószavak is, mint hogy limitált, vissza nem térő ajánlat, hogy ezzel is sürgessék a vásárlást, hiszen ha nem veszed meg azonnal, talán lemaradsz erről a visszautasíthatatlan ajánlatról. Ilyenkor kerülnek elő a termékminták is, ezzel növelik annak az esélyét, hogy nem a jól bevált régi szaloncukrot vagy éppen parfümöt veszed, hanem az újdonságot, még ha az egy kicsit drágább is, vagy éppen élnek az árukapcsolással, és a csomagodba kapsz néhány mintát is, hátha visszatérsz és megveszed azokat is. A pénztárakat pedig feltöltik minden kis biszbasszal, ezek azok a dolgok, amikre a valóságban az égvilágon semmi szükséged nincs, de azért ha éppen megtetszik egy cuki pingvines karácsonyfadísz, vagy egy aranyos kis kulcstartó, akkor könnyen elcsábulsz, hiszen az a pár száz forint már igazán mindegy. 

Szintén bevált módszer, mikor egy drága termék mellé tesznek egy közepesen drágát, így a közepesen drága, már nem is tűnik, olyan borzasztónak. Például egy 250 ezer forintos táska mellett a 40 ezres már olcsónak tűnik, pedig hát nem feltétlenül szántál 40 ezer forintot egy táskára. Az árakkal egyébként nagyon ügyesen tudnak játszani, elég csak a 990-végű árcédulákra gondolni, de a másik ilyen trükk az ingyenes házhozszállítás. Van, ahol csak néhány napig él, van ahol az egész évben, de a lényege ugyanaz, vagyis hogy azt gondold, hogy milyen jól jársz azzal, ha tőlük rendelsz, hiszen még a szállítást is megspóroltad. Pedig talán máshol szállítási költséggel együtt is olcsóbban jönnél ki. 

GettyImages-107066499
Sean Gallup / Getty Images Hungary

De ne hagyd magad!

Lehet, hogy a boltoknak vannak tuti trükkjei arra vonatkozóan, hogyan vegyenek rá arra, hogy feleslegesen költs, de mi is mondunk néhány tippet arra, hogy miképpen mondj nemet. 

  • Mielőtt bármit a kosaradba tennél, 10 másodpercig gondolkozz el azon, hogy vajon tényleg szükséged van-e erre, és a pénz esetleg máshol jobb helyen lenne-e. Ez igazán akkor hatásos, amikor sok kis haszontalan mütyürt vásárolnál össze teljesen feleslegesen, de akkor is segíthet a módszer, mikor nagyobb értékű dolgot vásárolnál. 
  • Kipróbálhatod azt a tesztet is, mikor nem vagy teljesen biztos abban, hogy valamire tényleg szükséged van, hogy elképzeled, hogy egy idegen eléd áll, egyik kezében a kinézett termékkel, másikban pedig az áru összegével. Melyiket választanád? Ha inkább a pénzt, akkor egyértelmű, hogy nincs is igazán szükséged arra, amit kinéztél. 
  • Csak készpénz legyen nálad. Ha tudod, hogy mennyit költhetsz karácsonyra, és csak annyi készpénzt viszel magaddal, akkor elkerülheted a túlköltekezést, hiszen nem lesz mit elkölteni. Ez a módszer egyébként a szimpla hétköznapokon is beválik, ugyanis a kutatások szerint sokkal nagyvonalúbban szórjuk a pénzt, ha kártyával fizetünk, és nem látjuk, ahogyan szó szerint folyik ki a pénz a kezünkből. Egyébként a kutatás arra is kitér, hogy az emberek szeretik az új, ropogós bankókat, és sokkal nehezebben válnak meg tőlük, mint a koszos bankjegyektől. 
  • Váltsd át a megvenni kívánt dolog értékét munkaidőre! Állítólag ez a módszer is hasznos arra, hogy szembesülj azzal, milyen sokat is dolgozol annyi pénzért, amennyibe mondjuk a vásárlás közben futólag bedobott kávé vagy bármi más kerül. 
  • Vásárolj egyedül! Ezzel állítólag elkerülhető, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető az impulzusvásárlás, hiszen nem lesz senki, aki rábeszéljen valamire, mikor bizonytalan vagy. 
  • De van, aki azt tanácsolja, hogy adóztasd meg magad és állítsd át az agyad arra, hogy minden elköltött forint bizonyos százalékát tedd el máshova. Lehetőleg olyan helyre, amihez nem férsz hozzá, mondjuk egy perselybe. Így kevesebbet is költesz, közben pedig valamennyit félre is teszel. 
GettyImages-107730740
Sean Gallup / Getty Images Hungary

A pénzcsináló hadművelet

Nem állítjuk, hogy egyszerű, azt sem, hogy sikerrel koronázhatod a ténykedéseidet és két hét alatt meggazdagszol, de érdemes megpróbálni néhány egyszerű tippet, hogy keress kicsit az ünnepek előtt. 

  • Az egyik legfurcsább, közben pedig legegyértelműbb tipp pedig az, hogy nézd végig a pénzedet, az aprókat is. Minden egyes pénzérmét és bankjegyet is, hátha véletlenül a kezed ügyébe került egy különleges darab. A gyűjtők imádják például a gyártási hibás érméket, és nem is tudni, hogy egy-egy ilyenből mennyi van még most is forgalomban. Ezért érdemes először is áttanulmányozni például ezen az oldalon, hogy milyen apróságokon múlik, hogy a pénztárcában lapuló százforintos többszörösét érje annak, ami a névértéke. 
  • Vedd elő a pontgyűjtő és hűségkártyáidat. Nézegesd végig, hogy hol milyen kedvezményeket kaphatsz a hűségkártyád miatt, és könyörtelenül használd őket a karácsonyi időszak alatt, hogy több maradjon a pénztárcádban. Nézd meg azt is, hogy a pontgyűjtő kártyáidon hogyan áll az egyenleg, hiszen egész évben gyűjtötted rá a pontokat, most itt az ideje, hogy ezeket levásárold egyszerre. 
  • Add el az előző évekből rád maradt, számodra használhatatlan ajándékokat, hogy ebből is pluszbevételre tegyél szert. Az apróhirdetős oldalakon a karácsony közeledtével rengetegen keresnek ajándékot. Talán pont az a bortartó lesz tökéletes, amit tavaly kaptál valakitől, de nem illik a lakásodba, vagy éppen az a cipő, amit sosem hordtál, mert kicsit a lábadra és csak a dobozában áll. Ha pedig ruhákról van szó, akkor vidd el valamelyik adománygyűjtő szervezethez, vagy leadhatod a H&M üzleteiben is, hogy ezzel is jótékonykodj
  • Ha van egy kis időt, vállalhatsz egy kis pluszmunkát. Ha például vége a vizsgaidőszakodnak, vagy ki kellett venned a szabadságod, akkor ilyenkor rengeteg lehetőséged van időszakos munkát keresni, akár csak néhány hétre is. A csapból is az folyik, hogy akadozik a kiszállítás mindenfelé, ezért jelentkezhetsz akár futárnak is, vagy regisztrálhatsz a Sendee ételfutárnak is, hogy akár néhány heti munkával megkeresd a karácsonyi ajándékok árát. 
  • Bár nem közvetlen pénzkereseti lehetőség, de mindenképpen spórolhatsz azzal, ha különböző szolgáltatásokat ajánlasz a barátaidnak is. Na nem kell rögtön arra gondolni, hogy az ismerőseid idegére mész, egészen egyszerűen érdemes kihasználni az olyan lehetőségeket, mint például a Booking.com, vagy az Airbnb rendszere, ahol mindketten kedvezményt kaptok a szállásfoglalás árából, ha ajánlod a másikat, de számtalan szolgáltatásnál lehet élni hasonló lehetőséggel. Akár meg is van a karácsonyi ajándék egy olcsó fapados repülőjegy képében, amihez akciósan ilyen ajánláson keresztül tudtok majd szállást foglalni. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra