Teszt: párizsiból sem képtelenség finomat találni

Legújabb próbánk során tízféle párizsiba mélyesztettük a fogunkat egy szakértő közreműködésével, aki nemcsak a termékek gyártásáról és rettegett adalékanyagairól árult el néhány érdekességet, hanem maga is részt vett a kóstolásban.

Amikor felmerült az ötlet, hogy leteszteljük a paprikás szalámikat, már tudtuk, hogy a hazai szendvicsek másik ismert komponensének számító párizsikat is muszáj lesz kipróbálnunk. Így is cselekedtünk! Bár rengetegen viszolyognak tőle, a tipikus magyar felvágottról szinte mindenki őriz valamilyen emléket. Én például soha nem fogom elfelejteni a sebtében összeállított, 15 dekányi sajtos párizsival kibélelt zsemléket, amelyek életmentőnek bizonyultak diákéveim során. A húsipari kínálat mostohagyermeke a hónap végi, csődközeli helyzetben is kihúzhat a csávából. Kiemelkedő gasztronómiai örömöket nyilván nem várhatunk tőle, de legalább költséghatékony módon képes csillapítani éhségünket.

A párizsi megosztó szerepét jól mutatja, hogy miközben a ketchupok tesztjénél soha nem látott tumultus alakult ki kóstolónk helyszínén, addig most eltökélt toborzómunkát kellett végeznünk, hogy meglegyen a szükséges létszám. Mint kiderült, a felvágott hallatán az arcokra kiülő rémület nem nélkülözött minden alapot. A termékek egy része büntetően savanyú ízekkel gyötört meg minket.

DSC4910
Kaszás Tamás / Dívány

Ahogy a bevezetőben említettünk, összesen tíz párizsit próbáltunk ki, ebből nyolc sertésből készült. A maradék kettő egy pulyka- és egy marhapárizsi volt, de ezt gondosan eltitkoltam, így kíváncsian vártam, hogy lesz-e valaki, akinek feltűnik a turpisság. (Spoiler: viszonylag kevesen láttak át a szitán.)

DSC4948
Kaszás Tamás / Dívány

Tesztünk ezúttal arra is koncentrált, amire egy átlagos vásárló kíváncsi: hogy mennyire finomak, gusztusosak a termékek. Fontos megjegyezni, hogy az eredmény a jelenlévők ízlésvilágát tükrözi. Elképzelhető, hogy neked pont az a kedvenced, amit ők utáltak, dehát ez egy ilyen műfaj. Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt. Részvevőink egytől öt pontig értékelhették a termékeket, majd a végeredményt átlagolással számoltuk ki.

DSC4778
Kaszás Tamás / Dívány

Párizsis vizsgálódásunkban Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője működött közre. Értékeléseit dőlt betűvel, az általa adott pontszámokkal együtt láthatod az egyes termékeknél.

Egészségtelen a párizsi?

Mielőtt átrágtuk magunkat a párizsikon, alaposan kifaggattuk Traszkovics Zsoltot, hogy van-e felnivalónk ettől a felvágottól. Már csak azért is, mert csomagolásukon számtalan E betűs összetevő sorakozik. A szakértő elmondta, a jogszabály a párizsiknál legalább 51 százalékos hústartalmat ír elő, ennek megfelelően nagyobb mennyiségben húsból állnak. A maradékot általában a bőrke, a zsiradék, a víz, a szója (ami megköti a vizet), valamint a fűszerek és különféle adalékanyagok teszik ki. A szakértő kiemelte: az utóbbiak nem feltétlenül károsak és hozzájárulnak az ízekhez.

DSC4979
Kaszás Tamás / Dívány

„Sokan ódzkodnak a tartósítószerektől, és én sem vagyok a pártjukon. Ha van másik alternatíva, akkor azt választom. Ettől függetlenül nem kell annyira megijedni tőlük. A párizsikban rendszerint nátrium-nitrit szokott előfordulni, ami a színrögzítés miatt is fontos. Enélkül nem túl gusztusos, szürkés színük lenne. Az anyagnak rákkeltő hatása is lehet, de ne felejtsük el, hogy hihetetlen kis mennyiségben kerül az élelmiszerbe. Olyannyira, hogy egy répát elrágcsálva több nátrium-nitrit viszel be a szervezetbe, mint eggy húsipari termékekkel. Ahhoz, hogy gondot okozzon, 3-400 kilónyi párizsit kéne megenned.”

Traszkovics hozzátette, az ízfokozóknál a nátrium-glutamát az, ami még mumusként él a fejekben. Vannak, akik érzékenyek rá, ám azoknál, akik nem, szerinte semmiféle kockázatot nem jelent, ha mértékkel fogyasztják. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gyártók bizonyos fokig becsapnak vele. A nátrium-glutamát érzékenyebbé teszi az ízérzékelő receptorokat, emiatt intenzívebbnek érezhetjük az aromákat. A csapda abban rejlik, hogy ha valaki hozzászokik ehhez, előfordulhat, hogy a „rendes”, ízfokozóktól mentes ételeket kevésbé fogja ínycsiklandónak találni.

„Bármelyik adalékanyagra mondhatjuk, hogy mérgező, csak épp az egészségkárosító hatáshoz a szokásos dózis több százszorosát vagy ezerszeresét kell bevinni.”

Mint mondta, az adalékanyagok fő hátulütője inkább az, hogy a gyártók egy csomó értékes anyagot spórolhatnak ki a segítségükkel. Minél több van egy élelmiszerben, annál jobban háttérbe szorulnak más összetevők, amelyekre valóban szükségünk lenne.

„Nem nehéz jó minőségű terméket csinálni, csak annak magasabb lesz az ára, a magyar vevők márpedig kifejezetten árérzékenyek. Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy egy termék jó minőségű, nem biztos, hogy ízleni fog a vásárlóknak.”

De milyen párizsit érdemes venni? A mérnök azt javasolja, hogy a pult előtt ácsorogva tanácsos elolvasni az apró betűs részt. Amennyiben rövid az összetevők listája, az jó jelnek tekinthető, ahogy a magasabb hústartalom is.

8. helyezett: Lidl Baroni sertéspárizsi – 1,71 pont (199 forint/150 g)

Összetevők: sertéshús (62%), ivóvíz, étkezési só, burgonyakeményítő, dextróz, emulgeálószerek (trifoszfátok), ízfokozó (nátrium-glutamát), fűszerek, füstaroma, antioxidánsok (aszkorbinsav, nátrium-eritroaszkorbát, citromsav), aroma, fűszerkivonatok, színezékek (kárminok), tartósítószer (nátrium-nitrit)

DSC4776
Kaszás Tamás / Dívány

A Lidl sajátmárkás sertéspárizsijával – melyet a Zimbo gyárt – már első ránézésre sem szimpatizáltunk. Szakértőnk meg is jegyezte, hogy nem alkot egyenletes masszát. Szerzőink szintén furának titulálták, külső jegyei és állaga tekintetében egyaránt. Az ízében fellelhető füstös aroma ugyan jó iránynak látszott, de az összhatást eléggé lehúzta, hogy váratlanul beütő savanyúságával kezdte büntetni jobb sorsra érdemes ízlelőszerveinket.

  • Savanykás íz, nem egyenletes massza, vízkiválás. 2 pont

  • Nem túl biztató állagú, kicsit savanyú, de van nála rosszabb versenyző.
  • Zsíros a felülete, füstös szaga van és füstös íze.
  • Az állaga gyanús.
  • Rettenet, nincsenek szavak.
  • Büdös, kinézetre undorító, mintha lehántott bőr lenne. Kicsit füstölt íz. Nagyon szar.
  • Csípős, füstös íz, érdes felület.

6. helyezett: Kométa Harmónia sertéspárizsi – 2,28 pont (225 forint/150 g)

Összetevők: sertéshús (70%), ivóvíz, sertésbőrke, szalonna, burgonyakeményítő, étkezési só, sertésfehérje, sűrítő anyagok (xantángumi, guargumi), dextróz, stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok, feldolgozott Euchema moszat), növényi rost, fűszerek, antioxidánsok (aszkorbinsav, citromsav), füstaroma, fűszerkivonatok, étkezési savak (tejsav, ecetsav), élesztőkivonat, színezék (kármin), tartósítószer (nátrium-nitrit)

DSC4757
Kaszás Tamás / Dívány

Hűha, 70 százalék hús! A szignifikáns mennyiség mindenképp dicséretre méltó, ebben volt a legtöbb a tesztelt termékek közül. Ugyancsak örömteli hír, hogy egy minden mentes párizsiról beszélünk: a glutént, a szóját, a laktózt, a tejfehérjét és glutamátot hírből sem ismeri. Az viszont már cseppet sem, hogy szakértőnk szerint elszórtan índarabokat tartalmaz. A többiek sem dobtak tőle hatást, szinte kivétel nélkül rágósnak és savanykásnak ítélték.

  • Elszórtan índarabok, savanykás. 3 pont

  • Kellemetlen ízű, gumiszerűen rágós. És még ronda is, nem csak rossz.
  • Löncshús szag, kemény, roppanós állag, foltos, rágós, az íze viszont egész jó.
  • Kicsit halvány, illatra nem tragikus, de indokolatlanul ropog.
  • Mi az ördög ez? Nyilván valami olcsó cucc.
  • Ez is savanykás és egy kicsit rágós.
  • Savanyú szag és íz, piszkos rózsaszín.

6. helyezett: Zimbo sertéspárizsi – 2,28 pont (259 forint/200 g)

Összetevők: sertéshús (52%), ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, burgonyakeményítő, Szójafehérje, étkezési só, emulgeálószer (difoszfátok), sűrítőanyag (guargumi), antioxidáns (citromsav), dextróz, állati fehérje (sertésből), fűszerkivonatok, színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit)

DSC4772
Kaszás Tamás / Dívány

A Zimbo terméke holtversenyben zárkózott fel a hatodik helyre 2,28 pontos átlagával. Laikus és nem laikus tesztelőink között nagy egyetértés bontakozott ki abban, hogy mi vele a baj: az, hogy abszolút jellegtelen az íze. Bár a mezőny legborzasztóbb szereplőinek végigkóstolása után volt, aki már ennek is "örült".

  • Fakóbb szín, jellegtelen íz, légzárványok. 2 pont

  • Zsíros és neonpink pöttyök találhatók benne, ezt kár tovább ragozni.
  • Csirkés szag, túl vastag szeletek, puha, zsírízű, nem tetszik.
  • Közepesen vállalhatatlan.
  • Fűszerpor és szétcsípi a torkom.
  • Nem rossz, ovis párizsi.
  • Az előző után felüdülés ez a semmilyen íz.

5. helyezett: Penny Dárdás sertéspárizsi – 2,57 pont (199 forint/150 g)

Összetevők: sertéshús (54%), ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési só, dextróz, stabilizátor (trifoszfátok), ízfokozó (nátrium-glutamát), fűszerek, füstaroma, antioxidáns (aszkorbinsav), aroma, fűszerkivonatok, színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit)

DSC4775
Kaszás Tamás / Dívány

A Penny sajátmárkás, Zimbo által gyártott terméke szép, pink színben pompázott és egészen párizsis illata volt, de mintha indokolatlanul vastag szeletekre vágták volna. Az ízét illetően szakértők úgy vélte, enyhén túlfőtt, míg szerkesztőségünk tagjai füstös, kicsit savanykás, kicsit édeskés beütéseit emelték ki. Mindent összevetve erősen középszerűnek tűnt.

  • Kissé túlfőtt íz, szép szín, légzárványok. 3 pont

  • A többihez képest furcsán vastag szeletek, füstös műanyagíz, de összességében nem olyan vészes.
  • Van valami füstszaga, túl vastagra van szelve és savanykás füstíze van.
  • Párizsi illat, nem túl intenzív, de egész jó íz.
  • Furán fűszeres, rossz menzapárizsi.
  • Nem rossz, van mint rágni rajta, kicsit édeskés.
  • Malacrózsaszínű, savanykás íz, gyanús, pinkszerű pontok.

4. helyezett: SPAR párizsi – 2,71 pont (239 forint/150 g)

Összetevők: sertéshús (68%), ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, nitrites-pácsó (étkezési só, nátrium-nitrit, feldolgozott euchema moszat), sűrítőanyag (xantán), fűszerek, ízfokozó (nátrium-glutamát), antioxidáns (aszkorbinsav), fűszerkivonatok, színezék (kárminsav)

DSC4766
Kaszás Tamás / Dívány

A SPAR glutén-, szója- és laktózmentes résztvevőjéről egyhangú szavazással állapítottuk meg, hogy átlagpárizsi. Még szakértőnk is azt mondta róla, hogy jellegtelen, és csak egyetlen kóstolónknak értékelte elfogadhatónak – a nem kimondottan hízelgő „közepesen rossz” jelzővel illetve a terméket. Legkritikusabb bírálója egyenesen úgy nyilatkozott: semlegessége megüti azt a határt, hogy akár szalvéta is lehetne.

  • Kissé jellegtelen. 3 pont

  • Már nem is lep meg a kellemetlen mellékíz és a furcsa kemény darabkák. Persze ettől még nem jó.
  • Löncshús szag és íz.
  • Párizsi, határozottan. Kicsit íztelen.
  • Na, ennek semmi íze, lehetne bármi, pl. szalvéta.
  • Teljesen átlagos, se íze, se bűze, de legalább nincs rossz íze.
  • Barátságos szín, közepesen rossz íz.

3. helyezett: ALDI sertéspárizsi – 2,85 pont (199 forint/150 g)

Összetevők: sertéshús (51%), víz, sertésszalonna, csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús, sertésbőrke, szójafehérje, sűrítőanyagok (E412, E407a), emulgeálószer (E450), ízfokozó (E621), étkezési só, antioxidánsok (E316, E330, E392), aromák, füstaroma, fűszerkivonatok, színezék (E1210), keményítő, tartósítószerek (E250, E262)

DSC4754
Kaszás Tamás / Dívány

Az ALDI gluténmentes sertéspárizsija a Picknél készül, a jogszabályban előírt minimális, 51 százalékos hústartalommal. Szakértőnk elismerően szólt a felületéről, de az ízéről nem. Meglátása szerint nélkülözi a karakteres jegyeket. Brigádunk ezzel szemben fűszeres, bazsalikomos ízeket fedeztek fel benne, ami üdítőleg hatott számukra.

  • Szép felület, jellegtelen íz. 3 pont

  • Nyálkás, puha, gyanús.
  • Bazsalikom illatú, puha és fűszeres ízű
  • Zöld növényillata van, határeset.
  • Valami és zöldfűszeres illat és mellékíz, egész kellemes.
  • Bazsalikomos illat és íz, de nem tolakodó.
  • Májasra emlékeztető íz, csíkos felület, indiai kajaszag.

2. helyezett: Pick sertéspárizsi – 3,28 pont (349 forint/100 g)

Összetevők: sertéshús (64%), víz, sertésszalonna, sertésín, szójafehérje, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátor (E450), dextróz, antioxidánsok (E316, E392), aromák, füstaroma, ízfokozó (E621), fűszerek, színezék (E120), tartósítószerek (E250, E262)

DSC4761
Kaszás Tamás / Dívány

A Pick nagyot kaszált a paprikás szalámik tesztjén, ezért a szegedi gyártó glutén- és laktózmentes párizsijától is dobogós szereplést vártunk. Különösen a párizsik viszonylatában húzós, 349 forintos árcímke tükrében. Szakértőnk nem is csalódott benne: fűszerezése és tetszetős színe teljesen betalált nála. Szerzőink ugyanakkor kissé jellegtelennek minősítették és intenzív szagáért sem voltak igazán oda.

  • Megfelelő fűszerezettség, szép szín. 4 pont

  • Füstös-semleges ízű, az előzmények tükrében ez egészen szerethető.
  • Simán ízetlen.
  • Nem bizalomgerjesztő az illata, de az íze okés.
  • Ennek sincs sok íze, van valami kaparós mellékíz a torkomban.
  • Intenzív szag, visszafogott íz, jó az állaga, átlagos virsliszerű íz.
  • Csíp, de nem a jó értelemben. Semleges szín, csíkos felület.

1. helyezett: Wiesbauer Delikát párizsi – 4,14 pont (239 forint/80 g)

Összetevők: sertés- és marhahús (62%), szalonna, ivóvíz, nitrites só (konyhasó, nátrium-nitrit), burgonyakeményítő, fűszerek (mustárt tartalmaz), fűszerkivonatok (zellert tartalmaz), cukor, dextróz, antioxidáns (aszkorbinsav), stabilizátor (difoszfát), emulgeálószerek (trifoszfát, polifoszfát), ízfokozó (nátrium-glutamát), aroma

DSC4759
Kaszás Tamás / Dívány

A Wiesbauer terméke, amelybe a sertés- mellett marhahús is került, tökéletesen hozta azt, amit egy klasszikus párizsitól elvárunk. Szakértőnk azt hangoztatta, hogy harmonikus az íze, és csupán annyi kivetnivalót talált benne, hogy fakóbb a kelleténél, ami azért nem olyan hatalmas tragédia. Egyik tesztelőnk megjegyezte, hogy hamisított sonkaszeletnek is beillene, ami pedig inkább bók, mint bírálat egy párizsi esetében. 239 forintos költségvonzatával ráadásul ár/érték arányban is remek vételnek számít. 

  • Harmonikus íz, fakóbb szín, a színezék nem egyenletes. 4 pont

  • Kicsit sápadt, de ízre ez legalább klasszikus párizsi. Külön jó pont, hogy nincsenek benne azonosíthatatlan darabos elemek. Ez a legjobb a mezőnyben.
  • Jó az illata, a mérete és finom is.
  • Ez már majdnem sonkaszagú, ehető, de túl sós.
  • Rettentő vékony, nincs kellemetlen íze, de inkább hasonlít valami szárnyasra.
  • Nem rossz, akár hamisított sonkaszeletnek is beillik.
  • Kellemes szín és íz.

Ilyen volt a pulyka és a marha

Az eltérő húsfajták miatt a két kakukktojást nem lenne szerencsés összemosni a mezőny többi részével, ezért nem is tesszük. Értékéléseiket csak tájékoztató jelleggel, okulásod érdekében közöljük. 

Tesco marhapárizsi – 1,42 pont (185 forint/100 g)

Összetevők: marhahús (38%), ivóvíz, sertéshús (15%), sertésszalonna, szójafehérje, étkezési só, emulgeálószer (difoszfátok), sűrítőanyag (guargumi), dextróz, antioxidáns (nátrium-eritroaszkorbát), ízfokozó (nátrium-glutamát), fűszerek, fűszerkivonatok, füstaroma, színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit).

DSC4765
Kaszás Tamás / Dívány

A Tesco marhapárizsijának szinte egyetlen előnye volt: szuperolcsó, 185 forintos ára. Az, hogy két tesztelőnknek a kutyakaja jutott róla eszébe, pompásan szemlélteti, hogy mennyire borzalmasnak bizonyult. Az hagyján, hogy ronda, sötét színe volt, de rémes mellékízét esküdt ellenségeiknek sem kívánnánk. Szakértőnknek sem jött be, inasnak nevezte. Ő egyébként egyből rájött, hogy marhahúsból készült, ám rajta kívül csak egyvalaki jutott hasonló felismerésre.

  • Kissé inas. 3 pont

  • Kísért az iskolai menza! Rettenetes színű, állagú, pusztító ízű. Siralom.
  • Mélyrózsaszín és sajnos olyan íze van mint a kutyakajának.
  • Nem tragikus, viszont nem is jó.
  • Ez elmondhatatlanul iszonyú. Rettenetes mellékíz.
  • Kutyakaja szaga van. Savanykás ízű, gusztustalan. A színe is ronda, sötét.
  • Sötét szín, fura mellékíz, marhagyanús.

Sága Füstlizer pulykapárizsi – 2,28 pont (185 forint/90 g)

Összetevők: pulykahús (55%), ivóvíz, sertésszalonna, csontokról mechanikusan lefejtett pulykahús (10%), keményítő, étkezési só, növényi rostok, stabilizátor (E450), fűszerek, dextróz, ízfokozó (E621), antioxidánsok (aszkorbinsav, citromsav), fűszerkivonatok, színezék (E120), tartósítószer (E250)

DSC4763
Kaszás Tamás / Dívány

A Sága szója-, glutén és laktózmentes pulyakapárizsija némileg megosztotta csapatunkat. A közvélekedés szerint külsőre talán ez testesített meg leginkább a párizsit, ám szakértőnk három szerzőnkkel egyetemben savanykás ízére panaszkodott. Így aztán annak ellenére sem ért el kimagasló eredményt, hogy egyik kóstolónk nosztalgikus hangulatba került tőle és magas pontszámmal jutalmazta. Majd elfelejtettem: pulykás volta az ég világon senkinek nem tűnt fel, elég jól elvegyült a sertéspárizsik között. 

  • Enyhe fűszerezés, kissé savanykás íz. 3 pont

  • Savanyú és kemény.
  • Lukacsos a felülete, rágós az állaga és olyan állateledelszerű.
  • Ez néz ki leginkább úgy, mint egy a párizsi.
  • Ízre ez is a legtipikusabb – gyermekkorom párizsis zsömléje. <3>
  • A legpárizsisabban néz ki, kicsit vastag, kicsit vizes, kicsit savanyú.
  • Sötét rózsaszín, savanyú íz, síkos felület.

  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek