A mozzarella nálunk is egyre népszerűbb. Az olaszok híres sajtja pizzára és salátához úgyszintén kitűnő választás, de akár a szendvicsedet is megbolondíthatod vele. Ezért aztán kíváncsiak voltunk, mit nyújtanak azok a termékek, melyekkel a magyar üzletek polcain találkozhatsz. Válogatásunkba 11 mozzarella került be: hat, ami sajátmárkás, és öt, ami nem.
A tehéntejes mozzarellák tesztjével nem volt könnyű dolgunk, hiszen ezek a sajtok nem a harsány, sokrétű ízvilágukról híresek. Számos esetben ezért nagyrészt csak állagukban, lágyságukban, külső jegyeikben véltünk különbségeket felfedezni.
A kipróbált termékek azért így is megihlették rendületlenül kóstolgató szerzőinket. Ebből pedig olyan pompás kifejezések születtek, mint a lakótelepi mozzarella, a kamumozzarella, a meztelen csiga állagú és nem utolsó sorban a mócsingos istenverése.
De mi az a mozzarella?
A mozzarella nem valami új hullámos harapnivaló. A porcelánfehér színű, szálas szerkezetű sajt a dél-olaszország Campania és Lazio tartományból származik, ahol a Wikipedia szerint a 16. század óta változatlan receptből készítik.
A mozzarellát nem érlelik, semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá, és nem is ízesítik. Gyártása során a sajt zsírdús alapanyagát addig nyújtják és gyúrják, amíg végül formázhatóvá nem válik. A hazánkban árult verziók rendszerint tehéntejből készülnek, az autentikusba ellenben csakis háziasított vízibivaly zsíros teje kerülhet.
Módszerünk, mint mindig, a vakteszt volt. Az értékelés 1-től 5 pontig zajlott, majd a végeredményt átlagolással határoztuk meg.
11. helyezett: Auchan mozzarella – 1,37 pont (185 forint/100 g)
Az Auchan résztvevője rettenetesen alacsony pontszámmal végzett az utolsó helyen. Mindössze egyvalakinek jött be. Máshogy rossz, de egyaránt pocsék ízekre panaszkodva mindenki más határozottan utálta.
- Ez nagyon, tényleg, igazán rettentően rossz. Remélem, kiderül mi ez, hogy aztán soha ne vegyem meg. A nulla pont is túl sok neki.
- Fáradt hűtőíze van!!!! Kemény.
- Ez tuti, hogy nem romlott?
- Talán ennek van a legmozzarellásabb íze.
- Legerőteljesebb pocsolyaíz.
- Na, ez tiszta gumi. Íze sincs.
- Száraz, vízízű.
- Na, ennél sajnálom, hogy van íze. SAVANYÚ!!!
10. helyezett: Lidl Lovilio mozzarella – 1,75 pont (199 forint/125 g)
A Lidl termékeiben általában nem szoktunk csalódni, majonézük például a második helyig menetelt legutóbbi tesztünkben, mozzarellájuk azonban nem nyűgözött le minket. Egyetlen kóstolónk, aki elismerően nyilatkozott róla, csócsálósnak titulálta, ami onnan eredhetett, hogy keményebb volt az átlagnál.
- Gumi, gumi, gumi. Csikorog.
- Olyan, mint egy lében úszó ócska, olcsó pizzamozarella. Pokoli.
- Kemény!
- Félkemény.
- Sárga és íztelen.
- Hű, ez de szar. Ez is pizzára való.
- Száraz, kellemes ízű, jó csócsálós.
- Sárgásabb, mint a többi, de ennek nincs íze, gumis.
9. helyezett: Szarvasi mozzarella - 2 pont (299 forint/100 g)
Habár tesztünk előtt több szájból elhangzott, hogy „én Szarvasit szoktam venni”, érzékszervi vizsgálatunk során termékük mégsem remekelt. A 10. helyezetthez hasonlóan keményebbnek hatott, és csak abban domborodott ki fikarcnyi erénye, hogy tejes, tejszínes ízeket hordozott.
- Valószínűleg nem kizárólag műanyagból van, de olyan érzés.
- Savanyás és kemény, mire jó ez?
- Ez darabos!?
- Kicsit keményebb, büdösebb.
- Keményebb, savanyúbb, ezt kell leginkább megrágni.
- Nagyon egyben van, intenzív tejszín, klassz utóíz.
- Ilyen tejes ízű cucc, pedig nincs is íze.
- Nagyon sós, viccesen nyikorog a fogam alatt.
8. helyezett Penny San Fabio mozzarella – 2,12 pont (199 forint/125 g)
A Penny-ben kapható San Fabióval az volt a gond, ami merítésünk temérdek szereplőjével: ha pisztolyt fogtak volna a fejünkhöz, akkor sem lettünk volna képesek ízekre lenni benne. Egyikünk megjegyezte, hogy olyan, mintha egy lufit igyekezne elfogyasztani, másikunknál pedig fura, de nem behatárolható mellékíze verte ki a biztosítékot.
- Gumis, szemcsés, ráadásul semmi íze, és csikorog a fogam alatt, mintha lufit rágnék.
- Jó az állaga, de semmi íze. Mondjuk ez ebben a mezőnyben igazából előny.
- Nem olyan vészes, saliba jó lehet.
- Fura mellékíze van.
- Jellegtelen.
- Olvasztva lehet, hogy jó.
- Masszív és íztelen.
- Nincs íze.
7. helyezett: Spar S-Budget mozzarella – 2,25 pont (199 forint/100 g)
A Spar gazdaságos terméke ugyancsak alulról súrolta az ehetőség határait. Gumisnak, darabosnak és vízízűnek érződött, így csupán kamumozzarellák iránt leplezetlenül rajongó tesztelőnkből váltott ki pozitív irányba húzó véleményt.
- Gumis és ízetlen.
- Sárga és nincs íze, de a kemény gumis állagot, amit szeretek a kamumozzarelláknál, eltalálták.
- Mintha kiszáradt volna.
- Kicsit darabos.
- Sárga, vízízű, itt is jelen van a savanykás, kefires íz.
- Ennek semmi íze. Miközben írok, elfelejtem, milyen volt.
- Vízízű, de jó rágcsálni.
- Enyhe tejes íz, ezen a ponton ennek már örülök.
6. helyezett: Galbani mozzarella – 2,43 pont (202 forint/100 g)
Ez a mozzarella nem hagyott bennünk túl mély benyomást, csapatunk középszerűnek, átlagosnak minősítette. Íztelensége okán három pontnál magasabb eredményt senkitől nem gyűjtött be. Ennek megfelelően alakult helyezése is.
- Egész jó. Kellemes az állaga és egy kis íze is van.
- Ez full meztelen csiga állagú, vagy esetleg tortabevonó zselé is lehetne. Ruganyos, enyhén tehénsajtízű gumi.
- Íztelen, de legalább lágy.
- Ömlesztett vajas jellegű.
- Normál, íztelen mozzarellaíz.
- Íztelen, lágy állag, kompakt.
- Tipikus íze, bűze sincs, kicsit száraz.
- Én ennek sem érzem ízét, velem van a baj? :D
5. helyezett: Tesco mini mozzarella – 2,68 pont (269 forint/125 g)
Mire eljutottunk a Tesco kis golyókban kapható mozzarellájához, oly sok homogén ízen verekedtük át magunkat, hogy néhányunk már azt is értékelni tudta, hogy a formája eltér az átlagtól. Ketten egész kedvező pontszámokkal jutalmazták, amivel kisebbségbe tömörültek. Mások a gumiszerűsége, semmilyensége miatt marasztalták el.
- Apró gumigombóc, lehet, hogy jól radíroz!
- Annyira ízetlen, hogy az már művészet, tényleg gumiból lenne? Imádom, teljesen dadaista!!! Ezért 4 pont.
- Ezt ismerem, kellemes.
- A kicsi gombócok nagyon jó forma, egy falatka. Az íze sajnos szinte teljesen jellegtelen.
- Vízízű, még tejszínes utóíze sincs.
- Semmilyen.
- Ez semmilyen, csak golyó. Gondolom a lustaság miatt népszerű.
- Gumilabda, nincs íze.
4. helyezett: Zott Zottarella – 2,75 pont (219 forint/125 g)
Az egyik szerzőnk által lakótelepi jelzővel illetett Zottarella kicsit sós volt, kicsit zsíros és kicsit tejízű. Mint tudjuk, sok kicsi sokra megy, ami itt is megmutatkozott: az élbolyt szorosan követve futott be a negyedik helyre.
- Ez ilyen lakótelepi mozzarella, kicsit gumis, kicsit sós, de a mienk.
- Tejízű, mintha Anikó sajt lenne, édes és elég sárga.
- Kicsit sós, kicsit zsíros.
- Kicsit sós.
- Normál mozzarellaíz, de kellemesebb utóíz érződik. Jobban üt is, lágyabb.
- Leghitványabb pizzafeltét, jó az állaga, könnyű vágni.
- Az állaga frankón rágós, szeretem. Íze az nincs, de szokott az lenni a mozzarellának?
- Vajas, tejszínes ízű, elsőre tetszik.
3. helyezett: Cheeseland mozzarella – 2,87 pont(199 forint/ 100g)
Bár többen gumiszerűnek találták, a Cheeseland terméke mindent összevetve egész jónak bizonyult, és ebből kifolyólag hajszálnyi különbséggel csúszott le a második helyről. Azok, akiknek tetszett, azt mondták róla, hogy kicsit sósabb, enyhén savanyú, ezért némiképp hajaz a kefirre.
- Biztos ezt is nagyon szereti valaki, de az nem én vagyok. Gumis és szemcsés.
- Ruganyos állagú, gumiszerű, kicsit sósabb, mint az átlag, ezért egész jó.
- Azt hittem, hogy az előző íztelen, de ez még inkább az.
- Semleges.
- Hajaz a kefirre.
- Ez finom! Kellemes íz, halvány utóíz.
- Se íze, se bűze, de jó ez.
- Gumiszerű, enyhén savanyú, de legalább van íze.
2. helyezett: ALDI Carloni Mozzarella – 2,93 pont (Akciósan 139 forint, egyébként 199 forint/125 g)
Az Aldi versenyzőjére egy akciónak köszönhetően baromi olcsón csaptunk le, ami második helyezése tükrében remek ár/érték arányt hozott. A mezőnyből főleg tejszínesen finom ízével emelkedett ki, tesztelőink legalábbis ezt emlegették két falat között.
- Puha, krémes nem gumis, nekem ez tök jó.
- Szétesős, meztelen csigaszerű és tehéntej íze van.
- Ez meg már íztelen.
- Inkább tűnik sima friss sajtnak.
- Tejszínes, finom!
- Kellemes, tejes, de nem kiemelkedő.
- Hé, ez tök jó, tejszínes!
- Ennek semmilyen ízét nem érzem.
1. helyezett: Mozzarella Italia – 3 pont (239 forint/80 g)
A szintén a Szarvasi által gyártott Mozzarella Italia diadalára félárnyékot vet, hogy 3 ponttal tört az élre, ami azért nem nevezhető annyira fényes győzelemnek. Kellemesen lágy, érettebb, teltebb ízével (ennek az is volt!) azonban összességében belopta magát a szívünkbe/gyomrunkba.
- Ennek kicsit érettebb, teltebb íze van, ami jó, viszont az állaga szemcsés. Azért így is elég jó.
- Vízízű, és úgy feloldódik a szájban, mint a krémsajt.
- Na, ennek van íze.
- Finom, lágy.
- Meglepő az íze, de nem jó.
- Lágy és tejszínes, elég kellemes.
- Jó kis íztelen, hajlamos szétesni.
- Enyhe vegyszeríze van.
Konklúzió gyanánt elmondható, hogy szubjektív tapasztalataink szerint a tehéntejből készülő típusok keményebbek és íztelenebbek, mint a szerkesztőségünk által favorizált bivalymozzarellák, ezért számunkra leginkább pizzafeltétként tűntek alkalmasnak.