Fokhagymás pácok tesztje: túladagolást kaptunk a sótól

Zanza!

A kipróbált keverékekkel annyi só jutott a szervezetünkbe, hogy sürgős hidratálásra szorultunk. Fokhagyma tartalmukra ennek pont az ellenkezője volt az igaz: messze alulmúlták várakozásainkat. Talán még vámpírok is grillezhetnénk velük anélkül, hogy életkilátásaik romlásától kéne tartaniuk.

Megérkezett a Dívány nagy grilltesztjének második epizódja! A BBQ-szószok után ezúttal a fokhagymás pácokat, fűszerkeverékeket tanulmányoztuk, hogy ne szembesülj kínzó dilemmákkal, ha a nyár utolsó heteit kihasználva sütögetésbe fognál. Szerkesztőségünk ízletes húsokra fogékony tagjai nagy reményekkel vetették bele magukat a tesztelésbe, de csalódniuk kellett. Elnevezéseik ellenére a termékek túlnyomó része mindenféle fokhagymaízt nélkülözött, és a fájó hiányon az sem segített, hogy ipari mennyiségű só került beléjük. Sőt, ez csak tovább rontott megítélésükön.

Próbánk módszertana a már jól bejáratott utat követte. Vaktesztet alkalmaztunk, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem kötöttük résztvevőink orrára, hogy a közös grillezéssel elkészített csirkemell falatokat előzetesen mivel pácoltuk be. A termékek közé nagy neveket és sajátmárkákat egyaránt beválogattunk, egytől ötig pontozhatták, majd a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

16-grill tesztek-170706-A40A0522
Fotó: Szécsi István / Dívány

Ahogy bevezetőnkben említettük, a teszt során a sós ízek dominanciáját tapasztaltuk. Egyik kóstolónk szerint a pácok két fő csapásirányt követtek. Vagy túl sósnak bizonyultak, vagy – rendszerint elégtelen fokhagymaízük okán – nem változtattak lényegesen a hús ízén. Számára ezért az volt a tanulság, hogy felesleges bolti pácot használni. Nem mindenki volt azonban ennyire szigorú. Bár a termékek csak részben teljesítették az elvárásokat, azért akadt olyan is, ami legalább más szempontból megfelelt a többség ízlésének.

01-17-grill tesztek-170706-A40A0524
Fotó: Szécsi István / Dívány

9. helyezett: Vegeta fokhagymás pác – 2,4 pont (145 forint/20 g)

Tesztünk sereghajtója a Vegeta páca lett. Népszerűtlenségét elsősorban annak köszönhette, hogy nagymértékű sóssága minden más ízt elnyomott, és ezért az a közvélekedés alakult ki, hogy jellegtelen.

DSC9542
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Nagyon sós.”
  • „Jellegtelen.”
  • „Ez is nagyon sós, semmi más.”
  • „Füstösség és só, semmi meglepő.”
  • „Elképesztően SÓS.”

8. helyezett: Auchan Grill fokhagymás fűszerkeverék – 2,6 pont (52 forint/30 g)

Ugyancsak a nyolcadik helyre futott be az Auchan szuperolcsó terméke, ami váratlan ízhatásokkal taglózta le szerzőinket, de sajnos nem jó értelemben. A legsúlyosabb bírálatok furán keserű, egyenesen mosószerre emlékeztető aromákat emlegettek, ami nem éppen az az íz, amit a gondos pácolást követően érezni szeretnél. 

DSC9538
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Keserű utóíz.”
  • „Egész kellemes.”
  • „Ennek a só mellé mosószeres mellékíze is van, ez a legrosszabb.”
  • „Nahát, van benne só.”
  • „Izé, pikáns. Nem kéne.”

4. helyezett: Házi Arany fokhagymás fűszerkeverék – 2,8 pont (119 forint/33 g)

A negyedik helyen elég nagy tumultus jött létre. Elsőként itt a Házi Arany fűszerkeverék, ami szintén a számottevő sótartalom miatt keltett visszatetszést, habár mutatóban zöldfűszereket és fokhagymát is sikerült észlelni benne.

DSC9536
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Sós és gyújtósíz.”
  • „Sok só plusz fokhagyma, nem tudom minek ilyet venni.”
  • „Ez is sós, semmi más.”
  • „A sót érezni, zöldfűszer csak mutatóban.”
  • „Okés volt.”

4. helyezett: Kotányi fokhagymás sültcsirke fűszerkeverék – 2,8 pont (119 forint/30 g)

A Házi Aranyhoz hasonlóan a Kotányi sültcsirkés keverékében is megszaladt a só. Legalábbis tesztelőink szerint, akik közül valaki a fűszerezést sem találta kielégítőnek. Pozitívumként annyi mondható el, hogy a hús szép színt kapott tőle.

DSC9537
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Ez is sós.”
  • „Variációk egy témára: ez is iszonyú sós.”
  • „Ettől legalább kapott egy kis színt a hús, de ízben ez sem tett hozzá sokat.”
  • „Túl SÓS, szarul fűszeres.”

4. helyezett: Aldi Le Gusto Fűszermalom fokhagyma pehely – 2,8 pont (349 forint /50 g)

A holtverseny harmadik szereplője csak enyhe fokhagymaízt tudott felmutatni, mást viszont nem igazán. Egy kivételtől eltekintve mindenki azt mondta róla, hogy az íze teljességgel semleges.

DSC9539
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Hideg, de amúgy kicsit ízelten.”
  • „Olajos csirke.”
  • „Enyhe fokhagymaíz, de ezért kár volt bepácolni, de rossznak nem mondanám, leginkább semmilyen.”
  • „Semmi íz, de akkor egyáltalán minek szórjuk be vele.”
  • „Semmi íze.”

4. helyezett: Horváth Rozi fokhagymás gyorspác – 2,8 pont (199 forint/30 g)

A Horváth Rozi-féle gyorspác kóstolása az előzővel megegyező konklúzióval zárult. A látvány hiába tűnt ígéretesnek, a fokhagyma íze csak nyomokban érződött (ami ebben a mezőnyben igazából már előny), és összességében ez is semmilyennek találtatott.

DSC9541
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Végre fokhagyma!!!”
  • „Jól néz ki, de nincs íze.”
  • „Becsapós, úgy néz ki, mintha ez is zöldfűszeres lenne, de az íze semmilyen. Durván semmilyen. Megdöbbentő, mennyire csalóka tud lenni a kinézet.”
  • „Leheletnyi fokhagyma érződik rajta.”
  • „Se íze, se semmi.”

2. helyezett: Vegeta Naturella fokhagymás sült – 3,2 pont (145 forint/20 g)

A második helyezetteknél már felcsillantak a remény szikrái. De nem a só mértékletes használata miatt! Tesztelőink egyöntetű véleménye szerint a Vegeta Naturellában is több volt a kelleténél, ugyanakkor emellett üdítő jelleggel tipikus, grilles, füstös aromákkal kényeztette csapatunk meggyötört ízlelőszerveit.

DSC9530
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Sós, de ízlik.”
  • „Nagyon sós, de egyébként nem rossz, kell hozzá fröccs.”
  • „Én ezen a fokhagymát nem, csak a grillezett ízt érzem (az finom, de ez nem a pác érdeme.) Ja, meg azt, hogy nagyon sós.”
  • „Füst, némi sóval.”
  • „Semmi extra, de tök oké.”

2. helyezett: Knorr fokhagymás fűszerkeverék – 3,2 pont (166 forint/35 g)

A Knorr fűszerkeveréke azért szerezhette meg a megosztott második helyet, mert némi változatosságot hozott. Erényei főképp az egzotikus, ázsiai karakterű fűszerezésben domborodtak ki, kellemesen pikánsnak bizonyult – addig a pillanatig, amíg nem jött a szokásos só-sokk.

DSC9544
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Szintén sós, de van valami nem túl hangsúlyos íz benne, ami jó.”
  • „Kicsit ázsiai, de nagyon sós.”
  • „Na, ez viszont pusztítóan sós, a többi ehhez képest semmi. Mentségére szóljon, hogy van egy minimálisan egzotikus beütése, mintha nem a konyhasó borult volna rá, hanem szójaszósz, vagy ilyesmi. De ettől még nem jó.”
  • „Sóóós, és valamiért a sütőtökre is emlékeztet.”
  • „Ez egész kellemes, pikáns.”

1. helyezett: Kotányi Fokhagymás pác fűszerkeverék – 4,2 pont (229 forint/30 g)

A Kotányi fokhagymás páca nagyságrendekkel jobban vizsgázott a gyártó grillcsirkés kreációjánál, és jelentős előnnyel szerezte meg a győzelmet. Nem véletlenül: alig akartuk elhinni, de végre megéltük, hogy nem a sós íz uralkodott egy termékben, ami ráadásul még kifejezetten finom is volt. Fokhagymáról ugyan egy árva szó sem esett alanyaink körében, ám ezt ügyesen ellensúlyozta a zöldfűszerek jól kivehető, hangsúlyos szerepe.

DSC9540
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • „Zöldfűszeres.”
  • „Finom és jól néz ki, zöldfűszeres. Ilyet van értelme venni.”
  • „Ez szerintem zöldfűszeres, és nem fokhagymás, de legalább van valamilyen íze, és az nem a só, hurrá.”
  • „Végre valami, amin érződnek a fűszerek.”
  • „Szárított zöld.”

Van élet a pácoláson túl

Serény Zsolt, a BP BARbq tulajdonosa, akinek személye tetovált séfként is ismert, korábban részletes útmutatót adott nekünk a grillezéshez. Akkor teljesen natúr húsokat húzott a nyársra, még csak sót sem tett rájuk. Szerinte ugyanis teljesen felesleges előre pácolni, ő inkább a sütés közben ízesítésben hisz. Tehát elkezdi sütni a húst, és kb. félkész állapotában keni meg egy fűszeres szósszal – így állítólag jobban benne maradnak az ízek.

Blogmustra