Itt a nagy balatoni hekkes rangsor

A NÉBIH termékteszt oldalának munkatársai 13 halsütödét jártak végig, hogy felkutassák a legfinomabb frissensült hekket. Mutatjuk az eredményeket.

A balatoni nyaralások egyik elmaradhatatlan kellékének egyértelműen a tóparti hekkezés számít. Nincs is jobb annál, mint amikor két pancsolás között friss, ropogósra sült halból falatozva bambulsz ki a fejedből. A kérdés már csak az, hogy hova érdemes menni, hogy ízlelőbimbóidat véletlenül se érje csalódás. Ilyen téren többé nem kell a sötétben tapogatóznod, ami a Szupermenta csapatának érdemeit dicséri. A tesztoldal munkatársai június végén kóstolták végig az ismertebb halsütödék, vendéglátóhelyek – hetet az északi, hatot a déli parton – kínálatát, most pedig közzétették, hogy mire jutottak.

Két üzletet bezárattak

A teszt nem csupán a hekk minőségére szorítkozott, a kóstolás után a kiválasztott helyeket a NÉBIH hatósági szakemberei ellenőrizték, akik egyebek mellett a technológiai biztonságot, rendet, tisztaságot, személyi higiéniát és a fogyasztók tájékoztatását vizsgálták, valamint laboratóriumi elemzéseket végeztek. A 13 vendéglátóhely közül kettőnél mindent megfelelőnek találtak, öt helyen kisebb hiányosságokat tártak fel, ezért figyelmeztették az üzemeltetőket, míg a maradék öt üzletnél súlyos hibákkal szembesültek, melyeket élelmiszerlánc felügyeleti bírsággal honoráltak. Két sütödét be is kellett záratniuk, de csak ideiglenesen, mert az érintettek orvosolták a feltárt problémákat.

A hal rendben volt, a tisztaság nem

Az ellenőrzés során az élelmiszerbiztonsági felügyelők összesen 166 mintát vettek. Jó hír, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt hozott, kórokozót, vagy szennyezettséget jelző mikróbát egyikből sem mutattak ki. Higiéniai szempontból már kevésbé volt szívderítő a helyzet, csupán két olyan hely akadt, ahol minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelőnek bizonyult. Két egység egy-egy felületén például penészre, a többi halsütőben pedig változó számban és előfordulással széklet- és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusokra bukkantak. A kórokozó baktériumok szintén nagyobb számban képviseltették magukat a kelleténél, vagyis a nullánál: öt-öt esetben a dolgozók elvileg tiszta kezén és élelmiszerekkel érintkező felületeken tanyáztak.

Paraziták és nehézfémek

Élő parazita egyetlen halban sem volt, élettelen viszont igen: négy mintában Anisakis lárvákat – amelyek szerencsére nem veszélyesek és jelenlétük nem is számít jogsértésnek – mutatott ki a laboratórium. A halak nehézfém- és hisztamin tartalmának vizsgálata ellenben negatív eredménnyel zárult, és a sütőolaj sem tartalmazott egészségre káros, poláros komponenseket.

Ha még nem láttad volna: így fest nyersen
Ha még nem láttad volna: így fest nyersenBloomberg / Getty Images Hungary

Megtévesztő halászlé

Két hely azon vérzett el, hogy az étlap tartalma nem teljesen fedte a valóságot. Az elsőnél pangásiusból készült a „Balatoni halászlé”, a másodiknál meg a „gluténmentesként” hirdetett sült hekkről derült ki, hogy nem is annyira különleges, mert gluténmentes volta mindössze abban nyilvánul meg, hogy a sütés előtt a halat nem forgatják lisztbe.

Érzékszervi és kedveltségi vizsgálatok

Az ellenőröket a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is elkísérte. A frissen kisült halakat ennek köszönhetően egy bírálóbizottság vette szemügyre, majd azokat a következő kategóriákba sorolta:

  • kiváló: 2 darab
  • átlag feletti: 2 darab
  • átlagos: 4 darab
  • átlag alatti: 5 darab

A teszt másik fontos pillérét a kedveltségi vizsgálat jelentette. A NÉBIH halkedvelő, laikus munkatársai két csoportban – északi és déli csapatra osztva – 1 és 5 közötti skálán pontozták a vendéglátóhelyeken tapasztalható kiszolgálást, választékot, tisztaságot, felszereltséget és összbenyomást, miközben a sült hekknél a külső megjelenést, színt, illatot, ízt és állagot értékelték.

Hekk a révfülöpi Popeye Büfében
Hekk a révfülöpi Popeye BüfébenVelvet

Az eredmény

A Szupermenta kedveltségi rangsora a tesztelők összesített pontszámai alapján állt fel, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Értékeléseik szerint a legfinomabb sült hekk az északi parton a zánkai Jegesmedve Büfében, míg a déli parton a balatonlellei Nádfedeles Halsütőben kapható. Ami a kedveltséget illeti, ebben a tekintetben az északi parton az alsóörsi Új Fogas Büfé, a délin pedig a Nádfedeles tört az élre. Összesítésben ugyancsak az utóbbi két hely nyert.

Északi part:

Rangsor A hekk kedveltsége A sütöde kedveltsége Összesített pontszám Élelmiszerbiztonsági megfelelés (%)
Új Fogas Büfé
(Alsóörs)
40,7 42,8 83,5 75,3
Jóbarátok Halsütöde
(Balatonalmádi)
42,0 41,2 83,2 64,5
Jegesmedve Büfé
(Zánka)
43,8 31,3 75,1 96,8
Popeye Büfé
(Révfülöp)
32,7 37,9 70,7 85,0
Lángos-Hekk Büfé
(Balatonfüred)
39,9 28,8 68,7 77,4
Aszófői halsütő
(Aszófő)
27,5 29,2 56,7 90,3
Napfény Büfé
(Balatonalmádi)
25,9 20,8 46,6 43

Déli part: 

Rangsor A hekk kedveltsége A sütöde kedveltsége Összesített pontszám Élelmiszerbiztonsági megfelelés (%)
Nádfedeles Halsütő
(Balatonlelle)
49,5 49,0 98,5 67,7
András Büfé
(Balatonszemes)
44,2 46,4 90,5 73,1
Kremánék
(Siófok)
47,7 40,4 88,1 81,7
Naphal Büfé
(Balatonfenyves)
39,6 44,7 84,3 77,4
Mókus Büfé
(Zamárdi-felső)
38,7 38,1 76,8 91,4
Halsütő bélatelep
(Fonyód)
34,3 26,4 60,8 79,6
Oszd meg másokkal is!
Mustra