Forró víz vagy hideg víz?

Mindkettő mellett szólnak érvek, szóval nyugodtan váltogasd a hőfokot zuhanyzás közben.

Akik készek arra, hogy rendszeres hideg zuhanyokkal sokkolják a szervezetüket, enyhíthetik a módszerrel a depressziós tüneteiket, ráadásul eközben az immunrendszerük is megerősödhet. A hideg zuhanyok élettani előnyeit több kutatás is tesztelte, és úgy tűnik viszonylag rövid idő alatt, néhány hónap, vagy akár néhány hét után is meglátszanak a reggeli vacogás eredményei - írja a Daily Mail. És ha valaki tényleg szeretné kihasználni az tisztálkodás egészségügyi előnyeit, annak persze a meleg vizet is megengedheti, sőt, az a legjobb, ha váltogatja a hőfokot. Ez az ún. kontrasztfürdő módszer. A lényeg: 20 perced időtartam alatt 3-4 perces meleg vizes és egy perces hideg vizes szakaszok váltogatják egymást. A titka: serkenti a vérkeringést. A hatás: állítólag segít enyhíteni az izomfájdalmat, meggyorsítja a regenerálódást, és van, aki szerint a bőröregedés jelei ellen is be lehet venni (bár ezzel nem mindenki ért egyet). És ezzel nincs vége!

 

Kevesebb betegszabadság

Egy tavaly publikált kutatás viszont pozitív hatásokról számolt be a reggelente hideg zuhanyra kötelezett, több mint 3000 részvevőjének egészségi állapotával kapcsolatban. A 18-65 éves korig terjedő mintával dolgozó felmérés során arra kérték a résztvevőket, hogy egy tetszőleges ideig tartó forró vizes zuhany után 30, 60, vagy 90 másodpercig állítsák a lehető leghidegebbre a víz hőmérsékletét. A zuhanyt hideg vízzel befejezők nagyjából 30%-kal kevesebb betegszabadságot vettek ki a kísérlet 90 napja során, mint a negyedik, egyszerű meleg vizet használó kontrollcsoport, kézzelfogható jelét mutatva annak, hogy javult az egészségügyi állapotuk, legalábbis rövid távon.

shutterstock 384757909

Jobb hangulat

A Virginia Commonwealth University kutatói is vizsgálódtak egy kicsit az ügyben, ők arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a hideg víz azokra, akik ugyan nem diagnosztizálhatók depressziósként, de rendelkeznek depressziós tünetekkel. Az ő módszerük is egy forróvizes zuhannyal indul, amit aztán szép lassan lehűtenek, és 2-3 percig 20 °C alatt tartanak. Az autonóm idegrendszer szimpatikus részét aktiváló hideg megnöveli a vér és az agy noradrenalin és béta-endorfin szintjét, ráadásul a bőr rengeteg hideget érzékelő receptora segítségével olyan elektromos impulzusokat továbbít az agy számára, ami szintén hatékony lehet a depresszió ellen. A kísérletben ugyan kevesen vettek részt, de a kutatók szerint ennek ellenére működőképesnek és hatékonynak tűnik a módszerük.

Persze a szimpla forrófürdőknek is vannak előnyei, aki lusta, de szeret órákig 40 fokos vízben olvadozni akár fogyhat is a módszerrel, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is segíthet a fürdőzés/szaunázás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra