Ezt egyed, hogy ne legyen jetlaged

A jetlag által kizökkentett biológia óránk helyreállításához ér igénybe venni némi külső segítséget. A meggy, a kivi, és a tojás mind segíthetnek, ha gyorsan le akarjuk rázni a fáradságot, levertséget.

A jetlaggel járó problémák, vagyis a fáradtság, az emésztési problémák, az álmatlanság, a rendetlenkedő vérnyomás és étvágy mind olyasmi, ami megkeserítheti egy nyaralás vagy üzleti út első napjait, és minél hosszabb időt töltünk egy másik kontinensen, annál hosszabb ideig tart majd a visszaállás. Mindez a cirkadián ritmus, a körülbelül 24 órás ciklusú napi biológiai óránk összezavarásának eredménye. De mit lehet tenni a tünetek ellen? A Daily Mail egy táplálkozási szakember, Lily Soutter segítségével összegyűjtötte, milyen ételek és italok segíthetnek a biológiai óránk helyrezökkentésében. 

Meggylé

A cseresznyefélék azon kevés étel közé tartoznak, amik természetes forrásai a melatoninnak - mondja Lily. A melatonin pedig kedvező hatással van a biológiai óránk működésére, magyarul segíthet gyorsabban elaludni. Van olyan kutatás is, aminek az eredményei azt mutatják, hogy a napi rendszerességgel meggylevet fogyasztók akár 90 perccel is többet alszanak éjszakánként.

Kivi

A kiviről is bebizonyosodott már, hogy a meggyhez hasonlóan segíthet az álmatlanságban szenvedőkön. A kivi ezt máshogy, a benne megtalálható, boldogság hormonként is emlegetett szerotoninnal éri el. Ennek az átvivőanyagnak a hiányában ugyanis nehezebb lesz az elalvás is.

shutterstock 614081597

Tojás

A tojásban található B12-vitamin szintén fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer működésében. A tojásos reggelikkel bevitt B12-vitamin segít az első fények által elindított energizáló folyamatok maximalizálásában, és sokat segít abban, hogy egy pihenő állapotból aktívabb, éberebb állapotba kerüljünk.

Levélzöldségek

Ezeket a magnéziumtartalmuk miatt érdemes fogyasztani. A magnézium ugyanis szintén hatással van a cirkadián ritmusra. A sejtek magnéziumszintje a 24 órás ciklusnak megfelelően emelkedik vagy csökken, a megfelelő magnézium ellátás tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy sejtszinten se zökkenjünk ki a kerékvágásból.

Teljeskiörlésű gabonafélék

A szénhidrátok inzulintermelésre való hatása szintén a könnyeb elalvásban segíthet. Egereken végzett kísérletek bizonyítják, hogy a vér szénhidrát fogyasztás miatt megnövekedett inzulinszintje álmosságot idéz elő, tehát a nem sokkal lefekvés előtt elfogyasztott szénhidrátok megint csak segíthetnek abban. hogy túljárjunk a jetlag eszén.

shutterstock 619027928

Kamillatea

A hosszabb repülőutak után jelentkező fáradtság ellen sokan a legésszerűbbnek tűnő opciót választják, és nekiállnak kávét vedelni. A koffein azonban olyan stimuláns, ami órákkal is elhalaszthatja a melatonin termelés beindítását, ráadásul jó pár óráig dolgozik bennünk, ami tovább torzíthatja az időeltolódás hatásait. Az elalvás közelében tehát semmiképp nem ajánlott a kávéfogyasztás, egy-egy kamillatea elkortyolgatása viszont annál inkább. A kamillatea nyugtató hatású, és segíthet az egészséges alvásciklus kialakításában.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek