Nem kell, hogy sárga pisztolytáskával mászkálj!

A fehér felsők egyik legnagyobb ellensége a sárga izzadtságfolt. Szerencsére meg lehet előzni, és utólag sem késő cselekedni. Tippek, trükkök!

Az izzadás természetes dolog, és igen komoly mélységei vannak ennek a témának. Mi most csak és kizárólag a verejtékezés okozta foltokra koncentrálunk, és nem, nem azokra, amelyek pár perc alatt eltűnnek, hanem amiknek sokan legszívesebben ecetes ollóval esnének neki. 

De miért?

Az izzadtság alapesetben színtelen és szagtalan, tehát önmagában attól, hogy verejtékezünk, nem lesz sárga folt. A  kellemetlen elszíneződést az okozza, hogy az izzadtság kölcsönhatásba lép a dezodorainkban található anyagokkal, és ebben állítólag főként az alumínium tartalmú termékek a hibásak, bár ugye ezeket egyre kevesebben használják az egyelőre nem teljes körűen bizonyított egészségügyi hatásaik miatt

További okok

A Livestrong cikke szerint azért nem minden esetben igaz az, hogy az izzadtság színtelen. Ott van például a kromidrózis, vagyis színes verejtékezés nevű probléma főként az apokrin mirigyeket érinti, amik többek között a hónalj tájékán találhatóak meg. A sárgás elszíneződést a lipofuxin okozza, és bizonyos esetekben a verejték akár zöld, kék és fekete is lehet. Természetesen az ekrin mirigyeknél is előfordulhat hasonló jelenség, de ez még ritkább, és a szervezetben felhalmozódott festék- és vagy egyéb pigmenttartalmú anyagok a tehetőek felelőssé, A sárgás szín egyébként ebben az esetben komoly májbetegségre utal, és azt jelzi, hogy a szervezetben magas a bilirubin szintje. És ott vannak a fenazopiridin tartalmú gyógyszerek, amelyek nemcsak a verejtéket, hanem a vizeletet is elszínezheti. Pszeduikromidrózisról pedig akkor beszélünk, ha a verejték azután kap valamilyen szokatlan árnyalatot, hogy a mirigyek kiválasztják, és reakcióba lép valamivel, akár egy ott tanyázó baktériumkolóniával, bár ilyenkor általában nem a sárga szín a végeredmény. 

Előzd meg a sárgulást!

Igen, persze a problémát meg lehet oldani úgyis, ha az ember nem visel fehér vagy világos felsőt, de azért nem ez az egyetlen lehetőség, mindenki válogathat kedve, ízlése szerint. Ha éppen nem tombol kint a hőség, akkor mondjuk meg lehet próbálkozni a réteges öltözködéssel, vagyis vegyél egy olyan pólót a fehér felsőd alá, ami nem baj, ha foltos lesz. Ha úgy gondolod, hogy ez egy komoly piaci rés, kapj elő egy B-tervet, ugyanis valaki már kitalálta az izzadásgátló alsóruhát

Nézzük tovább. Ugyan logikusnak tűnhetne, hogy még több izzadásgátlót kenünk fel, ezzel valójában csak rontunk a helyzeten. Ha van időnk, akkor érdemes megvárni, hogy a bőrünk megszáradjon, így kevesebb izzadásgátló jut a ruhára, és elvileg ezzel már nyert ügyünk van. Ja, és persze vannak olyan dezodorok, amelyek azt ígérik, hogy nemcsak fehér maszatot nem hagynak maguk után, de a sárga foltokat is meg lehet előzni velük, érdemes tenni egy próbát.

shutterstock 471704549

Sosem késő!

Ha mégis megtörtént a baj, akkor valahogy el kell tüntetni a foltot. Fontos, hogy minél hamarabb kezelésbe vegyük a megsárgult ruhadarabot, és ne hagyjuk napokig állni a szennyesben. Többféle módszer van a sárgaság megszüntetésére, íme a trükkök:

1. Van, aki szerint nem kell mást tenni, csak össze kell törni 3 db aszpirint, a kapott port össze kell keverni egy fél csészényi melegvízzel, majd a pasztát rá kell kenni az érintett területre. A Huffington Post szerint három órán keresztül kell rajta hagyni a pasztát a folton, és utána a megszokott módon ki lehet mosni, és ha szerencsénk van, a sárga foltnak nyoma sem marad.  De mégis miért pont az aszpirin? A gyógyszerben található szalicilsav állítólag hasonló hatással bír mint az ecetsav, amit ugye folttisztítóként használnak. 

2. Aszpirin helyett lehet szódabikarbónával is kísérletezni, az eljárás ugyanaz, egy kis vízzel pasztát kell gyártani belőle. Egy fog- vagy körömkefével érdemes a házi tisztítószert kicsit bedörzsölni, és ha egy órán belül nincs eredmény, akkor egész éjszakára rajta hagyhatjuk. 

3. Ha nem akarsz kutyulni, akkor adhatsz egy esélyt a bioaktív mosószereknek is, meg persze a fehérítőknek is, ha éppen egy fehér pamutpóló esett áldozatul a nyárnak. Ami lényeges, a szennyeződés jellege miatt ne forró vízbe áztasd bele a pórul járt ruhadarabot, hanem hidegbe, és ha már nincs ott a folt, jöhet a nagyobb hőfok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek