Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő Ílauri márkájú füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság azt kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú, Ílauri márkájú termékből, ne fogyassza el azt a magas Listeria monocytogenes tartalma miatt, hanem vigye vissza a vásárlás helyére - derül ki a Nébih közleményéből.
A termék adatai:
- Név: Füstölt lazac (Salmone Affumicato Preaffetteto)
- Származási hely: Olaszország
- Márkanév: ÍLAURI
- Kiszerelés: 0,1 kg
- Fogyaszthatósági idő: 17/01/17
- Tételszám: N.Lotto 2385
- Ovális azonosító jelölés: IT 2206 CE
A liszteriózist okozó terméket a Nébih azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, amelynek a vállalkozás a jogkövető és felelős vállalkozói magatartásnak megfelelően eleget is tett. A hatóság emellett megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát, amiket elővigyázatosságból a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.
Jó, jó, de mi az a liszteriózis?
A Listeriával szennyezett élelmiszer egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki - írja a WebBeteg. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, stb.) ellenben az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat hányást, hasmenést, fejfájást. Az általános tünetek mellett szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés is kialakulhat, terhesség esetén pedig akár vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában, a betegség halállal végződhet.
Liszteriózis szempontjából kockázatos ételek:
- fogyasztásra kész élelmiszerek,
- nyers tej és abból készült termékek,
- lágysajtok (Feta, Camembert, stb.),
- nyers húst tartalmazó ételek,
- nyers halak, füstölt lazac,
- nyers zöldségből készült saláták.