Az igazi otthoni kozmetikai csoda: az aloe

Van egy olyan növény, mely néhány év alatt igazi kinccsé nőtte ki magát, a hobbikertészek mégse mernek kísérletezni vele, mert túl igényesnek gondolják. Pedig az aloe vera nem egy nehezen tartható növény, ha megfogad néhány tanácsot.

Az aloe

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy az aloe nem csak az orvosi aloe, vagyis az aloe vera növényt jelenti. Igen sok fajta, akár bokros, cserjés, sőt, fás aloék is léteznek, ám az elterjedt, gyógyhatása miatt kedvelt, klasszikus nyársszerű levelekkel rendelkező növény, amiről a cikk is szól, az az aloe vera.

shutterstock 302390615

Az aloét gyógyhatása miatt már több mint 1000 éve tisztelik és alkalmazzák is. A modern társadalmak azonban eleinte inkább előnyös kozmetikai tulajdonságai miatt kedvelték, bár mára már a gyógyhatása is szépen visszaépült a köztudatba. A növényt tartók jól tudják, hogy az aloe nem egy nagyigényű növény, ám azért néhány apróságot szem előtt kell tartani ahhoz, hogy szép és egészséges növénye lehessen.

Csak víz legyen és fény

Az aloe nem kedveli a műanyag cserepet, így ha abban vette, mindenképpen érdemes kerámia cserépbe ültetni. Mivel féltrópusi növényről van szó, így földje fele rész virágföld, fele rész homok keverékéből álljon. Ez lehetővé teszi, hogy a vizet kellően jól elvezesse. A túllocsolásra ugyanis az aloe erősen érzékeny, így a kaspót is kerülni kell, mert annak alján az összegyűlt, pangó víz rothadáshoz vezet és a növény halálát okozhatja. Nyáron sokan az erkélyre vagy a kertbe viszik az aloét, ami nem rossz ötlet, de arra figyelni kell, hogy ez a növény a levelein keresztül is vesz fel vizet, így esős idő után meg kell várni, hogy a földje kiszáradjon, és csak akkor szabad újra locsolni.

A kaktuszok többsége szereti a fényt, ami igaz a pozsgások közé sorolt aloéra is, ám a tűző napot nem mindig viseli. Hatására a levelei megbarnulhatnak, elfonnyadhatnak, és a növény elpusztulhat. Ez akkor is igaz, ha déli fekvésű ablakba teszi, hiszen itt is sok lehet számára a tűző nap.

5 éves kor alatt ne várjon csodát

Az aloe felhasználását valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni. A levágott levelek átlátszó, gél állagú nedve a horzsolásokat, vágásokat gyógyítja, csodát tesz a bőrrel és a szervezet egészével. Azonban azt kevesen tudják, hogy ehhez a hatáshoz minimum 5 éves növényre lesz szükségük.

aloe-vera1

„Az aloe a fűfafélék családjába tartozik, meglehetősen igénytelen növény. Kevés vizet igényel, tűző napon, vagy akár félárnyékban is lehet. Magyarországon télen szobában tartandó, hiszen fagypont alatt elpuhulnak, bebarnulnak a levelei, de tavasztól őszig a teraszon is lehet. Betegségekre nem érzékeny, egyedül túllocsolni lehet, ilyenkor a levelei elnehezednek, rosszabb esetben bebarnulnak és elrothadnak. Átültetése esetén kaktuszföldet vegyünk neki, a kaktuszokhoz hasonlóan inkább tartsuk szárazon, sose legyen tartósan vizes a földje.

Ha jól érzi magát, akkor rendszeresen, havonta hoz új leveleket sarjakat. Szaporítani nem egyszerű, ezért maximum a leveleinek negyedét vágjuk csak le róla, ha szeretnénk használni. A levél levágását a tőhöz közel, végezzük, éles késsel vágva, nem tépve.” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra