Grillezni szinte mindenki szeret, annak ellenére, hogy tudjuk, a füstölés nem éppen a legkörnyezetbarátabb megoldás. Ez volt az, ami a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) oktatóját, David Gordon Wilsont arra ösztönözte, hogy keressen egy olyan megoldást, ami nem jár környezetszennyezéssel – írja a Designrulz.
Ugyan nem számít újdonságnak a napfénnyel működő grill, Wilson találmánya egy kicsit jobb ezeknél. A piacon lévő eszközök ugyanis csak napsütésben működnek, az új szerkezet azonban este vagy felhős időben is használható. Hogyan? Úgy, hogy a forróság megtartásához sót használt. A só felfogja, majd fokozatosan leadja a hőt, így csak a grillezés elején van szükség a nap erejére.
A szerkezet egyelőre csak prototípus, de a Wilson diákjai már elkezdték a felmérést a grillezési szokásokról, hogy kiderüljön, lenne-e igény erre a találmányra. A tervező nem titkolt szándéka az is, hogy a fejlődő országok számára is könnyen elérhetővé tegye a grilljét. Tapasztalata szerint ugyanis ezeken a helyeken a legtöbbször a tűzifa hiánya jelent gondot, és ezzel a sütővel ezt a problémát is ki lehetne küszöbölni.