Segélykérő SMS az új átverés

Időről időre felbukkannak különböző telefonos csalások, amiket általában nehezebb kiszűrni, mint a szokásos e-mailes csalókat. Az e-mailek esetében a legtöbben szerencsére már nem dőlnek be nigériai bankigazgatók segítségkérésének, sem a hirtelen elhunyt gazdag ember leszármazottainak, és azt sem hiszik el, hogy Bill Gates merő jótékonyságból szétosztja a vagyonát. A csalók viszont nem adják fel, és hasonló áltörténetek segítségével már megjelentek az SMS-ben vagy akár a telefonon elkövetett csalások is. Elmondjuk, mikor kell gyanút fognia, és mit tehet, ha mégis bedőlt volna.

SMS

Az utóbbi hetekben újra felütötte a fejét egy SMS-csalás, melyben egy hosszú, ismeretlen számról rövid szöveges üzenetben kérnek segítséget és visszahívást a gyanútlan áldozatoktól. A szöveg általában csak annyi, hogy "Sürgős! Hívj!" esetleg "SOS! Hívj!" vagy valamilyen hasonlóan rövid és semleges felszólítás, amit meglátva mégis pánikba esve hívják a számot, feltételezve, hogy egy közeli hozzátartozójukkal történt valami baj, aki valamiért csak egy idegen telefonjáról tud kapcsolatba lépni velük. Csakhogy a szám, amit az áldozat hív, általában külföldi, rosszabb esetben még emelt díjas is.

  • Ilyen esetekben mielőtt bármilyen válaszreakciót adna, gondolkozzon el azon, hogy miért írna ismeretlen számról valamilyen hozzátartozója, vagy ha mégis, akkor bizonyára lenne annyi esze, hogy alá is írja. 
  • Sajnos a "Szia, hogy vagy?" és egyéb, gyakran szexuális jellegű SMS-ek sem egy titkos hódolótól érkeznek, hanem egy emelt díjas telefonszámról, így minél jobban belebonyolódik a románcba, annál magasabb lesz a számlája a hó végén.
  • Egyáltalán, milyen ország előhívószámával küldték önnek az SMS-t? A magyar telefonszámok 36-os országhívóval kezdődnek, ha az első két számjegy ettől eltér, az akkor minimum külföldi hívástarifát jelent visszahívásnál. Nemrég Gambiából érkeztek tömeges üzenetek magyar mobilelőfizetőknek, szóval ha ön vagy ismerősei még a térképen sem tudnák teljes biztonsággal elhelyezni az országot, ahonnan a magyar nyelvű segítségkérés jött, akkor arra nem nagyon érdemes reagálni. 
  • A telefonszámokat egyébként a keresőkben is ellenőrizheti, ha a hazaiban nincs is benne, megnézheti például itt, hogy más is kapott-e arról a számról hívásokat vagy SMS-t. Van, amikor egy szimpla Google-kereséssel is leleplezheti, mivel léteznek ilyen számokat listázó weboldalak.
  • A távközlési cégek szerint az egyik magyarázat az ilyen SMS-ekre az adathalászat, amikor az üzenet írója szolgáltatónak vagy hivatalos szervnek adja ki magát és adatokat kér. Gyakori az is, hogy nyereményjátékos ajándékkal vagy éppen pénzzel jelentkeznek, és ezek átadása miatt kérnek különböző adatokat. Jobb, ha tudja azonban, hogy a szolgáltatók vagy a hatóságok soha nem keresik meg ilyen ügyekkel SMS-ben a partnereiket, így ne dőljön be, ha így kérik mondjuk bankszámlaszámát vagy bármilyen személyes adatát. 
  • A másik lehetséges ok az emelt díjas üzenetekkel való visszaélés. Ilyenkor az üzenet küldője választ kér, ami általában emelt díjas SMS elküldését és néhány esetben valamilyen szolgáltatásra való feliratkozást is jelenthet. Ez utóbbi azért különösen aljas, mivel nemcsak az elküldött, de minden fogadott SMS is növeli a telefonszámláját. 
  • A legjobb ha eleve letiltja az emelt díjas SMS-ek küldését a szolgáltatójánál, így talán kimarad néhány izgalmas TV reality showműsor döntéséből, de legalább megvédheti magát az anyagi csődtől. 

telefo

Telefonhívás

Az sem ritka, hogy a csalók akár a hangjukat is felvállalják és telefonhívások alkalmával próbálnak akár adatokat kicsalni önből, akár anyagi kárt okozni. 

  • Csak annyi adatot adjon magáról, amennyivel gond nem lehet. Nyugodtan kérdezősködjön attól, aki hívta és ha semmilyen konkrétumot nem tud mondani arról honnan tudja az ön számát, vagy olyan játékra hivatkozik például, amin ön sosem vett részt, akkor  ne adjon ki magáról adatokat. 
  • Többször fordult már elő olyan csalás is, amikor a nyeremény átadásának feltétele, hogy valamely szolgáltató egyenlegfeltöltésre alkalmas kártyájának adatait küldje el az illető, vagy szimplán töltsön fel egy megadott telefonszámra bizonyos összeget. Egyetlen szolgáltató sem hirdet ilyen játékot, ez a csel pontosan az, aminek látszik: ön ilyenkor egy ismeretlen ember egyenlegét tölti fel pénzzel, ráadásul önszántából. 
  • Sőt olyan is előfordult, hogy otthoni vezetékes telefonra szereltek a csalók "tesztkészüléket", amivel az ígéretek szerint pénzt lehetett volna keresni, "akár 400.000 forintot!". Ehelyett a tesztkészülék azonnal emelt díjas számokat kezdett hívni, amik hatalmas számlát csináltak a gyanútlan áldozatnak. 

Mit lehet ilyenkor tenni? 

A Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatósága megkeresésünkre elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy ügyfeleiket tájékoztassák arról hogyan tudnak fellépni a csalások ellen, ugyanakkor ilyen esetekben érdemes először is a rendőrséghez fordulni és jelenteni az ügyet. A Vodafone is azt javasolja, hogy a szolgáltatónak is jelezzék minden esetben, hogy milyen számokról érkeznek kéretlen hívások vagy megkeresések.  A szolgáltató cégek viszont nem ellenőrzik a tömeges SMS küldéseket és fogadást, a tartalmat sem. Sőt kártérítés sem jár, ha valaki áldozatul esik és például visszahívja a segélykérő gambiai telefonszámot vagy éppen feltölti egy vadidegen ember egyenlegét.

 

Önnek ismerős ez a család? Esetleg más típusúval találkozott? Írja meg nekünk a Facebook-oldalunkon!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra