A szakemberek évről évre figyelmeztetnek arra, hogy karácsonykor és az újévi ünnepekben kiemelten oda kell figyelnünk otthonunk tűzbiztonságára. Nem ok nélkül: ilyenkor a nappalikba kerülnek az adventi koszorúk, gyertyát gyújtunk néha a karácsonyfán is, égnek a csillagszórók, sőt, vannak, akik még tűzijátékoznak is kertjükben, ahogy közeleg az év vége. Ha nem akarsz túl forró ünnepet, fogadd meg ezeket a tanácsokat!
A gyertyák számtalan tűzesetet okoznak
A kulcsszó a tűzálló alátét: akár gyertyát gyújtunk, akár az adventi koszorú mécseseit vagy gyertyáit gyújtjuk meg, a gyufa elővételét megelőzően keressünk olyan alátétet, amely meg tudja akadályozni a tűz továbbterjedését, javasolja a katasztrófavédelem. Ha ilyesmi nincsen a gyertya alatt, meg se gyújtsuk, ezzel elkerülve a bajt.
A koszorú vagy a gyertya közelébe ne tegyünk éghető anyagokat, ezzel extra elővigyázatosságot gyakorolva.
A karácsonyi fényfüzér is lehet veszélyforrás
Bármilyen vonzó is egy olcsó égősor, ne kockáztassunk: ha olyan helyen vásárlunk, ahol nem lehetünk biztosak a minőségben, inkább ne vegyünk égőt.
A teraszra, erkélyre vagy kertbe csak kültéri fénysort tegyünk, a benti dekorálásnál pedig kiemelten figyeljünk arra, hogy a vezeték ne kerüljön bútorok lába alá, mert ott megtörhet, ami tűzveszélyes.
Ha a vezeték eldeformálódott, ne használjuk, mert szintén balesetveszélyes, éjszakára pedig sose hagyjuk bedugva ezeket a vezetékeket.
Óvatosan dekoráljuk a fát!
Az égő gyertya helye nem a karácsonyfán van, és a szakemberek azt sem ajánlják, hogy a csillagszórót az ágvégekre tedd, főként, ha a fa már kiszáradt. A fűtőeszközöktől biztonságos távolságban állítsuk fel fánkat, hogy az ne tudjon lángra kapni. Ha már fűtőeszközök: a kandalló csodás dolog, de ha benzinnel, gázolajjal vagy hígítóval próbálunk benne tüzet csiholni, belobbanhat, így ezt kerüljük el, a tüzelőt pedig tároljuk távol a kandalló nyílásától, hogy egy esetleg kipattanó szikra ne gyújthassa meg azt.
A konyhában is kell az elővigyázatosság
A karácsonyi sütés-főzés és készülődés közben előfordulhat, hogy elfeledkezünk a fövő ételről: állítsunk be konyhai órát, vagy telefonunkon időzítőt, hogy ez ne történhessen meg. Ha lángra kapna az olaj, ne vízzel akarjuk eloltani, inkább gyorsan tegyünk rá fedőt, és zárjuk el alatta a lángot. Ha a sütőben gyullad ki valami, zárjuk le azt, és várjuk meg, amíg elalszik a tűz, ezt követően nyissuk csak ki. Az odaégett ételt edényfogóval vigyük lehetőleg a szabadba.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés