Egyre népszerűbbek az úgynevezett ételmentő csomagok, azonban van, amikor romlott árut kapunk a zsákbamacskaszerű vásárlásoknál. Az ételmentés lényege a legtöbb esetben ugyanis az, hogy nem tudjuk, mit veszünk, legfeljebb nagy vonalakban, és csak átvételkor derül ki a pontos tartalom.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának legutóbbi vizsgálatán az ételmentő szolgáltatást tesztelték a szakemberek. A hatósági felügyelők értékelése alapján a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszer-biztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, és/vagy nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek.
Az élelmiszercsomagok többek között azért is igencsak kelendőek, mert olyan, különleges élelmiszerekhez is hozzájuthatunk általuk, amit amúgy nem vennénk meg. A karácsony előtti időszakban így akár előre kipróbálhatunk különlegesebb fogásokat is, amik az ünnepi asztalon is megállják majd a helyüket.
Romlott étel a csomagban
Az ételmentés kezdetben a környezetvédelem szempontjából vált sokak kedvencévé, de kedvező ára miatt is egyre többen keresik a közeli lejáratú csomagokat. Nem véletlen, hogy egyre több üzlet csatlakozik az országszerte elérhető, akár applikációkból is előfizethető ételmentő rendszerekhez. Vannak olyan áruházak is, amelyek saját honlapjukon hirdetnek a lejárati idő napján mentésre termékeket, a pékségek pedig jellemzően zárás előtt készítik össze így a maradékot, olcsóbban. Mint kiderült, a minőség nem feltétlenül biztosított ezek egy részének esetében.
A tesztprogram munkatársai 25 zöldség-gyümölcs csomagot mentettek meg, melyek ára 399 és 1500 forint, a tömegük pedig 1,1 és 4,9 kilogramm között mozgott. A csomagok jelentős részét, 23-at mobilapplikáció segítségével foglalták le, kettőt pedig közvetlenül az élelmiszerboltokban sikerült beszerezniük. Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon és Tatabányán is jártak.
Baktériumok a csomagokban
A Nébih szakemberei két részre osztották a csomagok tartalmát, a mosott és a mosatlan mintákon is elvégezték a mikrobiológiai vizsgálatokat. Egy mosatlan mintában kimutatható mennyiségben volt jelen E.coli baktérium, azonban az nem haladta meg az ajánlott felső határértéket, Listeria pedig egy csomag esetében sem fordult elő. A hatósági felügyelők megítélése szerint azonban 5 csomag élelmiszer-biztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, ugyanis ezeknél
az átlagos penészgombaszám magasabb volt az önellenőrzéseknél ajánlott felső határértéknél, ami élelmiszer-biztonsági kockázattal járhat.
Felhívták arra is az üzletek figyelmét, hogy a mosatlan zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó csomagok esetében kiemelten fontos, hogy a penészes termékeket mihamarabb eltávolítsák belőle. A vizsgálat annak ellenére sikerrel zárult, hogy 3 olyan csomagot is találtak, amely nem felelt meg az élelmiszer-biztonsági minimumnak, ezt minden esetben az okozta, hogy vagy nem szellőzött megfelelően a termék a csomagolás miatt, vagy pedig túl sokáig tárolták a szemrevételezésig.
A jelölések is fontosak a mentett csomagoknál
Tekintettel arra, hogy az ételmentő csomagok pontos tartalma jellemzően meglepetés a vásárló számára, ezért különösen fontos, hogy azokat ellássák a megfelelő jelölésekkel. Az ellenőrök tapasztalatai alapján ezen a gyakorlaton több üzletnek is változtatnia kell a jövőben, ugyanis találkoztak hiányos jelölésekkel. Bár ez a vizsgálat teszt volt, és nem hatósági felmérés, a hibákról a hatósági felügyelők tájékoztatták az érintett kereskedelmi egységeket, így segítve jövőbeni munkájukat az ételmentő csomagok romlandóságának megelőzése érdekében is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés