A szaloncukor a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, ami gyakran már azelőtt elfogy, hogy egyáltalán a karácsonyfára kerülhetne. De vajon milyen ízeket kedvel a magyar? Továbbra is tartja magát a nagy kedvenc, vagy mostanra legyőzőre talált? Cikkünkből kiderül!
Mennyi az annyi?
Egy átlagos magyar család nagyjából egykilónyi szaloncukrot pusztít el évente, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint idén mintegy 3500 tonnás mennyiség fogyhat belőle a hazai boltokban. Ami az árakat illeti, a legolcsóbb szaloncukor kilója tavaly átlagosan 800 forintba, miközben a legdrágább 10 ezer forintba került.
Ehhez képest idén 0 és 10 százalék közötti áremelkedéssel kell számolni, attól függően, hogy milyen terméket választasz – derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének adataiból. A drágulás a gyártók szerint annak köszönhető, hogy egyszerre emelkedett az alapanyagok – köztük a kakaó és a cukor –, a csomagolás és a munkaerő ára.
Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban miként is alakulnak az árak, cikkünk készítésekor átböngésztük több nagy áruházlánc online felületét. A legolcsóbb termék ekkor 2369 Ft/kg, a legdrágább pedig 15 707 Ft/kg egységáron futott.
Mik a legnépszerűbb ízek?
Bár a kínálatban számos különleges íz szerepel, a zselés szaloncukor népszerűsége továbbra is töretlen – olyannyira, hogy a fogyasztás kétharmadát viszi el. Ezután a marcipános, kókuszos és karamellás változatok következnek a népszerűségi listán, amelyek a zseléssel együtt az eladások 90 százalékát teszik ki, vagyis a többi íz a maradék 10 százalékon osztozik. A tapasztalatok alapján azonban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a diétás, organikus, vegán, illetve a különféle prémiumtermékek iránt is.
Megfelelnek a szaloncukrok az előírásoknak?
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint ilyen téren egészen kedvező a helyzet. Az összesen 20 ellenőrzött szaloncukor közül – amelyek között a klasszikus zselés mellett előfordult marcipános, tiramisuízű és tökmagkrémes termék is – mindössze egyetlen olyan akadt, amelynek összes tömege a megengedettnél nagyobb mértékben tért el a dobozon szereplő adattól.
A vizsgálat másik fő kérdése az volt, hogy a szaloncukrok bevonataránya megfelelő-e. Ez azért fontos, mert a túl vékony burok miatt a szaloncukrok tölteléke könnyen kifolyhat, vagy ha mártott termékről van szó, akkor az hamarabb kiszáradhat. A jó hír, hogy a vizsgálaton az összes szaloncukor megugrotta az előírt limitet, ami a töltött termékeknél 25, míg a mártottaknál 20 százalékos. Az elégtelen bevonat miatt tehát egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.
Melyek a legjobb szaloncukrok?
Egy civil kezdeményezés keretében idén újra meghirdették „Az Év Szaloncukra” versenyét, amelyen a zsűri összesen 9 kategóriában 152 termék közül választotta ki a legjobbakat, miután az értékelésben részt vevő mintegy 150 kóstolónak több mint 5000 szem szaloncukrot osztottak szét. A kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott szakmai segítséget.
„Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599 Ft/100 g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak slágerízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték. Idén is kiválasztották a legjobb új ízt, de ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek” – írták az eredményt összegző közleményben, amely szerint a díjazottak sora a következőképpen alakult:
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Sulyán Cukrászda – az Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója
2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Stühmer – pisztáciakrémes szaloncukor
Az Év Kézműves szaloncukrai:
1. Sulyán Cukrászda – roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukor fehér csokoládéban
2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Kézműves Cukrászda (Gyula) – sós-karamellás szaloncukor
Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukrai:
1. Stühmer – mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerekkel
2. Lissé – aranygaluskás szaloncukor hozzáadott cukor nélkül
3. Stühmer – narancsos szaloncukor édesítőszerekkel
Az Év szaloncukra 599 Ft/100 g alatti árkategóriában:
1. Tesco – banános-ropogós és málnás-robbanócukros szaloncukor
2. LIDL – fehér csoki eperrel és barackkal, hozzáadott cukor nélküli szaloncukor
3. Boci – meggyes zselés szaloncukor
A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden – meggyes zselés szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Hóvirág Fagylaltbár – vörösboros-aszalt szilvás szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer – piemontei mogyorós szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt – roppanó ostyás sós karamellás szaloncukor
A legjobb kókuszos szaloncukor: Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
Az Év Új Íze: Boci – meggyes zselés szaloncukor
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés