Szaloncukorkörkép: tudjuk, mit eszel idén karácsonykor, és azt is, hogy mennyiért

GettyImages-908178260

Mutatjuk, hogy melyek az idei szaloncukortrendek, és a tavalyi évhez képest mennyit drágultak az árak.

A szaloncukor a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, ami gyakran már azelőtt elfogy, hogy egyáltalán a karácsonyfára kerülhetne. De vajon milyen ízeket kedvel a magyar? Továbbra is tartja magát a nagy kedvenc, vagy mostanra legyőzőre talált? Cikkünkből kiderül!

Mennyi az annyi?

Egy átlagos magyar család nagyjából egykilónyi szaloncukrot pusztít el évente, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint idén mintegy 3500 tonnás mennyiség fogyhat belőle a hazai boltokban. Ami az árakat illeti, a legolcsóbb szaloncukor kilója tavaly átlagosan 800 forintba, miközben a legdrágább 10 ezer forintba került.

Ehhez képest idén 0 és 10 százalék közötti áremelkedéssel kell számolni, attól függően, hogy milyen terméket választasz – derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének adataiból. A drágulás a gyártók szerint annak köszönhető, hogy egyszerre emelkedett az alapanyagok – köztük a kakaó és a cukor –, a csomagolás és a munkaerő ára.

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban miként is alakulnak az árak, cikkünk készítésekor átböngésztük több nagy áruházlánc online felületét. A legolcsóbb termék ekkor 2369 Ft/kg, a legdrágább pedig 15 707 Ft/kg egységáron futott.

Mik a legnépszerűbb ízek?

Bár a kínálatban számos különleges íz szerepel, a zselés szaloncukor népszerűsége továbbra is töretlen – olyannyira, hogy a fogyasztás kétharmadát viszi el. Ezután a marcipános, kókuszos és karamellás változatok következnek a népszerűségi listán, amelyek a zseléssel együtt az eladások 90 százalékát teszik ki, vagyis a többi íz a maradék 10 százalékon osztozik. A tapasztalatok alapján azonban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a diétás, organikus, vegán, illetve a különféle prémiumtermékek iránt is.

Még mindig a zselés szaloncukor a legnépszerűbb
Még mindig a zselés szaloncukor a legnépszerűbbacceptfoto / Getty Images Hungary

Megfelelnek a szaloncukrok az előírásoknak?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint ilyen téren egészen kedvező a helyzet. Az összesen 20 ellenőrzött szaloncukor közül – amelyek között a klasszikus zselés mellett előfordult marcipános, tiramisuízű és tökmagkrémes termék is – mindössze egyetlen olyan akadt, amelynek összes tömege a megengedettnél nagyobb mértékben tért el a dobozon szereplő adattól.

A vizsgálat másik fő kérdése az volt, hogy a szaloncukrok bevonataránya megfelelő-e. Ez azért fontos, mert a túl vékony burok miatt a szaloncukrok tölteléke könnyen kifolyhat, vagy ha mártott termékről van szó, akkor az hamarabb kiszáradhat. A jó hír, hogy a vizsgálaton az összes szaloncukor megugrotta az előírt limitet, ami a töltött termékeknél 25, míg a mártottaknál 20 százalékos. Az elégtelen bevonat miatt tehát egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.

Melyek a legjobb szaloncukrok?

Egy civil kezdeményezés keretében idén újra meghirdették „Az Év Szaloncukra” versenyét, amelyen a zsűri összesen 9 kategóriában 152 termék közül választotta ki a legjobbakat, miután az értékelésben részt vevő mintegy 150 kóstolónak több mint 5000 szem szaloncukrot osztottak szét. A kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott szakmai segítséget.

„Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599 Ft/100 g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak slágerízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték. Idén is kiválasztották a legjobb új ízt, de ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek” – írták az eredményt összegző közleményben, amely szerint a díjazottak sora a következőképpen alakult:

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Sulyán Cukrászda – az Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója

2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval

3. Stühmer – pisztáciakrémes szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

1. Sulyán Cukrászda – roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukor fehér csokoládéban

2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval

3. Kézműves Cukrászda (Gyula) – sós-karamellás szaloncukor

Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukrai:

1. Stühmer – mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerekkel

2. Lissé – aranygaluskás szaloncukor hozzáadott cukor nélkül

3. Stühmer – narancsos szaloncukor édesítőszerekkel

Az Év szaloncukra 599 Ft/100 g alatti árkategóriában:

1. Tesco – banános-ropogós és málnás-robbanócukros szaloncukor

2. LIDL – fehér csoki eperrel és barackkal, hozzáadott cukor nélküli szaloncukor

3. Boci – meggyes zselés szaloncukor

A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden – meggyes zselés szaloncukor

A legjobb marcipános szaloncukor: Hóvirág Fagylaltbár – vörösboros-aszalt szilvás szaloncukor

A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer – piemontei mogyorós szaloncukor

A legjobb karamellás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt – roppanó ostyás sós karamellás szaloncukor

A legjobb kókuszos szaloncukor: Demeter Chocolate – jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval

Az Év Új Íze: Boci – meggyes zselés szaloncukor

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra