Így varázsolj lakásodból karácsonyi otthont

GettyImages-487756624
Olvasási idő kb. 6 perc

Sok minden hozzájárulhat ahhoz, hogy igazán ünnepi hangulatba kerüljünk. A legfontosabb folyamatok persze a lelkünkben kell, hogy végbemenjenek, de néhány külsőség is segíthet észben tartani, hogy a szeretet ünnepére készülünk, békét és harmóniát keresünk, és szinte minden érzékszervre tudunk hatni pár aprósággal, ami hozzájárul ahhoz, hogy mindezt könnyebben meg is leljük. Íme, ilyen a minden érzékre ható karácsonyi lakásdekor!

Szaglás

A karácsonyhoz hozzátartoznak bizonyos illatok, amelyek jellegzetesen képviselik ezt az ünnepet, így az év bármely szakában szegfűszeg-, fahéj-, vanília- vagy intenzív narancsillatot érzünk, valószínűleg tudatalattinkba kúszik az ünnep.

Hallás

Csengettyűszó nélkül nemigen van karácsony, de a zene is nagyon fontos kellék. A betlehemi dalok vagy éppen a bevásárlóközpontokban novembertől dübörögtetett George Michael-örökzöld egyaránt hozzátartoznak a karácsonyi hangulathoz, de talán a legjobban az Ave Maria illik az emelkedett pillanatokhoz.

Látás

A színek közül is szinte kisajátított magának néhányat az ünnep: a klasszikus karácsonyi hangulatot preferálók a piros, a zöld és az arany bűvöletében szeretnek ilyenkor leginkább élni, amihez a kis ledek melegen világító fénye passzol. Vannak persze, akik minimalista dizájnhoz ragaszkodnak, és inkább a tél fagyos és misztikus erdőit megidéző, rideg fehér fényekben gondolkodnak, ezüst kiegészítőkkel a fehér és a kék árnyalatok mellé. Persze a lila is jellegzetes, szimbolikus színe az ünnepnek, mely a zölddel is nagyon jól megfér.

De vajon tárgyak közül miket válasszunk magunk köré?

A karácsonyi lakásdekor alfája és ómegája: az adventi koszorú

Az igazi adventi koszorúban az a nagyszerű, hogy együtt is el lehet készíteni családi ráhangolódásként. Nem biztos, hogy szebb lesz, mint a boltban készen kapható, olcsóbb sem feltétlenül, de egy hónapon át minden rápillantásnál felidézhetjük a közösen megkezdett készülődés örömeit, ami jó megálló lehet egy percre a nagy rohanás közepette.

Az étkező- vagy dohányzóasztal közepén látjuk talán legtöbbet, de gyertya nélküli koszorút karácsonyi hangulatúra varázsolva tehetünk a kandalló, a kanapé vagy az ágy fölé is a falra, sőt, az ablakra is lógathatjuk és az ajtókat is öltözteti.

A koszorú így a legismerősebb, de máshol is jól mutat? Egy példa ízléses karácsonyi lakásdekorra
A koszorú így a legismerősebb, de máshol is jól mutat? Egy példa ízléses karácsonyi lakásdekorraM_a_y_a / Getty Images Hungary

Ha van egy alig látható, apró öntapadós akasztó a bejárati vagy valamelyik belső ajtón, az remek lehetőséget kínál arra, hogy minden évszakban a szezonnak megfelelő dekorációt ráakasztva mindig aktualitást adhassunk otthonunknak.

Fényfüzér

Az elmúlt időkben hatalmasat nőtt a fényfüzérek jelenléte az otthonokban, melyek így az ünnepi ünnepi dekoráció elengedhetetlen részévé váltak. Elemes és elektromos változatai is bírnak praktikummal, a terített asztal közepétől az ablakokon át a kandallóig egyszerűen mindent feldobnak, ahol alkalmazzuk őket. A megnövekedett villanyárak mellett a karácsonyi hangulat bőven megengedi, hogy ezek mellett lámpát már ne is kapcsoljunk, a titokzatos félhomály a sok apró fényforrás csak bensőségesebbé teszik a teret.

Gondolhatnánk, hogy ők egy picit túltolták, de van, akinek így mesés
Gondolhatnánk, hogy ők egy picit túltolták, de van, akinek így mesésMatt Cardy / Getty Images Hungary

Gyertyák

Amikor még nem volt ledsor, karácsonyfaizzó vagy fényfüzér, gyertya már akkor is akadt, és remekül helyt is állt. Az igazi gyertya fényének remegését, illatát és atmoszféráját ma sem helyettesítheti semmi más, de a fán már biztonságosabb és korszerűbb izzósort kapcsolni, mint apró gyertyácskákat gyújtani, ahogyan tették az korábban.

A terített karácsonyi asztal nélkülözhetetlen kelléke, de a lakás szinte bármelyik pontján jól mutat egy kis gyertyasziget. Persze fokozott óvatossággal kell eljárni a tűzveszély miatt: lehetőleg fémtálcát rakjunk a kis dekorációs szigetecskék alá, ügyeljünk rá, hogy mindet időben elfújjuk, mielőtt a láng eléri a dekoráció egyéb részeit, és stabilan rögzítsük a gyertyákat a tartókba, nehogy lebukfencezhessenek onnan, lángra gyújtva az ünnepi asztalt.

Ez a gyertyafény egy biztonságos formája lehet például
Ez a gyertyafény egy biztonságos formája lehet példáulLiliboas / Getty Images Hungary

Mivel hatalmas választékban elérhetők, jól lehet a díszítésben játszani a színekkel, a formákkal, a motívumokkal, eseteg az illatokkal is, nem is beszélve arról, mekkora büszkeség házilag, saját kézzel készített gyertyát égetni az ünnep alatt. Ma már ezt is egyre többen csinálják, a házilag merített gyertya ajándéknak is kiváló.

Karácsonyfadíszek nem csak a fán

A lakás színeivel és stílusával harmonizáló dekoráció a legönazonosabb. Egy natúr színekkel berendezett skandináv vonalvezetésű, vagy egy modern minimalista otthon is öltözhet karácsonyi köntösbe, de kétségkívül az antik, vagy a vintage bírja el a legtöbbet a túláradó karácsonyi hangulatból és díszítésből.

Egy-egy karácsonyfadísz – mindig az otthon stílusával összhangban – például se nem túl sok, se nem túl kevés, így minden lakásban remekül elképzelhető. Lehet fából, üvegből, választhatunk klasszikus díszt vagy modernebb kézműves terméket, vehetünk csillogót és mattot, kisebbet, vagy egész nagyocskát, ki-ki ahogy szereti. Ezeket aztán az ablakkeretről, két szoba közti ajtófélfa közepéről, csillárról, galéria széléről, szinte bárhonnan lógathatjuk a térbe, így a legváratlanabb helyeken is emlékeztethetnek az alkalomra.

Minimalista berendezés, de vele harmonizáló, a karácsonyhoz képest visszafogott díszítés, gömbcsöcskék váratlan helyeken: működik!
Minimalista berendezés, de vele harmonizáló, a karácsonyhoz képest visszafogott díszítés, gömbcsöcskék váratlan helyeken: működik!imaginima / Getty Images Hungary

Lakástextilek

Örök igazság, hogy a szőnyegek, díszpárnák, függönyök, asztalterítők, textilszalvéták, bárminemű lakástextil rendkívül otthonossá teszi a lakást, melegséget áraszt, lágyítja, finomítja a teret. Karácsonykor ezekkel különösen jól lehet játszani: színükben, formájukban, minőségükben, motívumvilágukban rímelhetnek egymásra, s ezzel nagyban fokozzák a lakás otthonná válását.

Apró hangulatkeltő kis porfogók

Karácsonykor még azok az apró, egyébként különösebben semmire sem való ki gipszszobrocskák, mécsestartók, nippek, helyes vagy frappáns porfogók, hóemberfigurák, rénszarvasok, mikulások, angyalkák is akár megengedettek, amik után az év más szakaszában egyáltalán nem nyúlnánk a boltban. Mértékkel, harmóniára törekedve a dekoráció egyéb elemeivel karácsonykor talán még ez is jól áll a lakásnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek