Így tölti a karácsonyt az angol királyi család

GettyImages-501435326
Olvasási idő kb. 7 perc

Mint minden családnak, az angol királyi famíliának is megvannak a saját szokásai, amelyeket évtizedek óta követnek karácsonykor. A királynő halála valószínűleg ebben is hoz majd változásokat.

A brit királyi család hagyományosan a királynő norfolki birtokán, a Sandringham House-ban töltötte a karácsonyt. A hatvanas években, amikor II. Erzsébet gyermekei még kicsik voltak, gyakran ünnepeltek a windsori kastélyban is, ahol egyébként a család a húsvéti időszakban is tartózkodott. A Sandringham House 1988-as felújítása óta azonban a tradíció része, hogy közösen elvonulnak a Londontól 100 kilométerre lévő norfolki kastélyba ünnepelni. Sajtóhírek szerint III. Károly is meg fogja tartani ezt a hagyományt.

Képeslapok a királynőtől

II. Erzsébet már nyáron elkezdte a karácsonyi készülődést: ekkor írta alá azt a több száz képeslapot, amelyet a világ minden tájára kiküldött. A távolabbi rokonokat és a család barátait éppúgy meglepte ezzel a kedves gesztussal, mint más országok uralkodóit vagy politikai tisztségviselőit. A királyi család többi tagja is csatlakozott ehhez a hagyományhoz, rendszerint kedves családi fényképet használva képeslapként.

Egy karácsonyi képeslap a királyi családtól 2018-ban
Egy karácsonyi képeslap a királyi családtól 2018-banWPA Pool / Getty Images Hungary

A királyi család is jótékonykodik

A karácsonyi időszak alatt a királyi család tagjai számára is különösen fontos a jótékonykodás, rendszeresen megjelennek jótékony célokat szolgáló rendezvényeken. Ilyen például a mentális egészség megőrzésének fontosságát hangsúlyozó Heads Together kezdeményezés, amelynek Vilmos herceg és Kate Middleton a fővédnöke. De az is előfordult már, hogy közösen készítették el a hagyományos karácsonyi pudingot, amelyet aztán jótékonysági szervezetek értékesítettek.

Királyi ebéd a Buckingham-palotában

II. Erzsébet a karácsonyi ünnepeket megelőző héten a tágabb családnak rendezett ebédet a Buckingham-palotában. Erre az eseményre a sajtót nem szokták beengedni, bár a korábbi években megjelentek fotók az ebédre tartó Vilmosról és Harryről. Azt még nem tudni, III. Károly tervez-e hasonló rendezvényt.

Vonattal a sandringhami birtokra

Sandringhambe rendszerint vonattal érkezett a királynő: a norfolki King's Lynn állomásig utazott, majd első feladata a bálterembe szánt fenyő kiválasztása volt. 

De hagyományosan a királynő ajándékozta a karácsonyfát a környékbeli templomoknak és iskoláknak, valamint a Westminster-apátságnak és a Szent Pál-székesegyháznak is.

A karácsonyfa állítása a 19. század közepén terjedt el Angliában, Viktória királynő és Albert herceg kezdeményezése nyomán – miután megjelent róluk és karácsonyfájukról egy kép egy magazinban, alattvalóik között is egyre népszerűbb lett az ötlet. A fa díszítése közösen zajlik, s noha a karácsonyi időszak alatt a gyerekek többnyire a felnőttektől külön, a sandringhami „bölcsődében” tartózkodnak, II. Erzsébet megengedte a dédunokáinak is, hogy segítsenek díszíteni a fát.

A délutáni teával indul a karácsony

A december 24-ei délutáni teával veszi kezdetét a királyi családban a karácsonyi eszem-iszom.

Earl Grey teát szolgálnak fel a szalonban, gyümölcstortával, gyömbéres süteménnyel, mézes-krémes piskótával és szendvicsekkel.

Ezt követi az ajándékok átadása, ami különlegesnek számít Nagy-Britanniában, hiszen az angolszász szokás szerint december 25-én reggel történik az ajándékozás. A királyi család tagjai, német „örökségükre” hivatkozva, már a délutáni tea után átadják ajándékaikat. Mivel nem igazán szenvednek hiányt semmiben, ezek többnyire vicces vagy saját készítésű apróságok: Harry egy ízben vicces feliratú zuhanysapkát, Katalin pedig egy üveg saját készítésű narancslekvárt ajándékozott II. Erzsébetnek. Vilmos minden évben zoknit kér ajándékba, mondván, hogy erre van a legnagyobb szüksége.

Koktélok, puzzle és társasjáték szenteste

Ezután, míg Harry is Angliában élt, Vilmossal gyakran fociztak karácsony estéjén, csapatuk a személyzet tagjaiból és a helyi lakosokból állt össze – talán a következő nap bőséges ebédjét és vacsoráját akarták lemozogni. A szentestén elköltött vacsora nem számít különösebben ünnepinek, de lehet utána koktélozni: amíg élt, Fülöp herceg keverte a koktélokat, köztük a királynő kedvencét, a Zazát. Vacsora után puzzle-t raktak vagy társasjátékoztak (különösen kedvelik a charade nevű játékot), és amikor II. Erzsébet lepihent, a család többi tagja is nyugovóra térhetett.

Istentisztelet után ünnepi ebéd

Másnap, december 25-én reggel a birtokon található Szent Mária Magdolna-templomban megtartott istentiszteleten vesznek részt ez a királyi család rajongóinak is jó alkalom arra, hogy személyesen láthassák kedvenceiket. Darren McGrady szerint, aki 1982-től 1998-ig volt a királynő főszakácsa, a karácsonyi ebéd mindig pulyka, az angolszász tradícióknak megfelelően, zsályás-hagymás-gesztenyés töltelékkel elkészítve, sült krumplival, burgonyapürével, paszternákkal és kelbimbóval tálalva. Desszertként karácsonyi pudingot fogyasztanak, majd a királynő koccintott a főszakáccsal – egy pohár whiskyvel. A királyi hagyomány szerint a gyerekek a család tagjától külön étkeznek, a sandringhami kastélyban található „bölcsődében”.

A királyi család tagjai megérkeznek a karácsonyi istentiszteletre
A királyi család tagjai megérkeznek a karácsonyi istentiszteletreChris Jackson / Getty Images Hungary

Pazar karácsonyi svédasztal

Ezután 15 órakor meghallgatták a királynő karácsonyi beszédét, majd ismét teáztak, közben karácsonyi süteményeket és szendvicseket fogyasztva. A karácsonyi vacsora a leginkább formális esemény, itt illik elegánsan megjelenni. A menüt II. Erzsébet már Sandringhambe érkezésekor kiválasztotta, és McGrady szerint a karácsonyi vacsora mindig igazán pazar: a svédasztalon 15-20-féle ételből választhattak a résztvevők. 

Garnélás pirítós, burgundi marharagu, különféle sültek, tengeri herkentyűk, karácsonyi puding és mézeskalács egyaránt szerepelt a felszolgált ételek között.

A hajdani főszakács elárulta, hogy András herceg kedvence a mangós jégkrém volt málnaszósszal, Vilmosé pedig a csokis keksztorta. A hagyomány szerint II. Erzsébet egészen februárig Sandringhamben időzött, édesapja emléke előtt tisztelegve, aki Sandringhamben hunyt el 1952. február 6-án. Meglátjuk, III. Károly is követi-e ebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek