10 karácsonyi vásár Európában, ahol garantáltan magával ragad az ünnepi hangulat

GettyImages-1356044602

Ezeket választották a legszebb európai karácsonyi vásároknak egy internetes szavazáson.

A legszebb karácsonyi vásárok

Európában régi hagyomány karácsonyi vásárokat rendezni, melyeknek gyakran a történelmi városnegyedek vagy más impozáns helyszínek adnak otthont, így minden körülmény adott ahhoz, hogy mélyen magadba szívhasd az ünnepi hangulatot. Jöjjenek tehát a legszebb vásárok, amik akár messzebbről is megérhetnek egy látogatást.

1. Budapest

Az internetes szavazás tavalyi eredményére méltán lehetünk büszkék, hiszen a budapesti „Adventi Bazilika” nevű eseményt másodszorra is „Európa legszebb karácsonyi vásárának” választották. „Meghitt adventi hangulat, az ünnepi időszak illatai, ízei, fényei és szívet-lelket melengető pillanatai, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállító fogadja az érkezőket Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren” – írják a programról a szervezők. Ha te is szeretnél tenni azért, hogy legszebb karácsonyi vásárunk tovább öregbítse hírnevét, és harmadszorra is nyerni tudjon, ide kattintva szavazhatsz (a voksolás december 8-án zárul!).

A tavalyi szavazáson a Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásárt választották a legszebbnek
A tavalyi szavazáson a Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásárt választották a legszebbnekLaszlo Szirtesi / Getty Images Hungary

2. Bázel

Svájc legnagyobb karácsonyi vására – amelynek a bázeli óváros két legszebb tere, a Barfüsserplatz és a Münsterplatz ad otthont – évről évre dobogós helyet szerez a versenyen. A helyszínt eltéveszteni sem lehet, hiszen az ünnepi fényben úszó épületek között a látogatóknak mintegy 100 kivilágított karácsonyfa mutatja az utat. A Münsterplatzon áll Európa egyik legszebb karácsonyfája is, amelyet az ismert dekorátor, Johann Wanner díszei ékesítenek.

A bázeli vásár mindig a legjobbak között végez
A bázeli vásár mindig a legjobbak között végezFlavio Vallenari / Getty Images Hungary

3. Metz

A Franciaország legszebb karácsonyi vásáraként számontartott eseményen többek között óriáskerék, korcsolyapálya és körhinta gondoskodik a felejthetetlen élményről. Persze érdemes körülnézni a standokon is, ahol a mézeskalácstól a forralt boron keresztül a kézzel készített portékákig minden kötelező ünnepi kelléket megtalálhatsz.

A metzi katedrális látványa önmagában is megér egy látogatást
A metzi katedrális látványa önmagában is megér egy látogatástAdrian Hancu / Getty Images Hungary

4. Bécs

A nagy múltra visszatekintő bécsi adventi vásárnak szintén bérelt helye van a listán – teljesen megérdemelten, hiszen a Városháza előtti tér ilyenkor igazi meseországgá változik. A „Bécsi Karácsonyi Álom” névre keresztelt eseményen látványos díszkivilágítással, körhintával, korcsolyapályával, kézműves-foglalkozásokkal, ünnepi finomságokkal és forró punccsal várnak.

A bécsi karácsonyi vásár Magyarországról is könnyen elérhető
A bécsi karácsonyi vásár Magyarországról is könnyen elérhetőNurPhoto / Getty Images Hungary

5. Montbéliard

A vendégszeretetéről is ismert kelet-franciaországi Montbéliard városa néhány héttel karácsony előtt ünnepi csodavilággá alakul át. Advent idején a település a württembergi hagyományokat követve nagyszabású karácsonyi vásárt szervez, melynek mintegy 140 standján az autentikus, helyben készített árukra kerül a hangsúly. A kivilágított utcákon sétálva megkóstolhatod a francia gasztronómia remekeit, rácsodálkozhatsz a művészetek és kézművesmesterségek sokféleségére, vagy átadhatod magad a kórusénekek szívmelengető hangulatának.

Mintha csak egy képeslap kelt volna életre
Mintha csak egy képeslap kelt volna életreserts / Getty Images Hungary

6. Craiova

A romániai Craiova egész évben érdekes úti cél lehet, de karácsonykor különösen érdemes felkeresni. A városban – melynek ünnepi atmoszférájához a román művészek által faragott mesefigurák is hozzájárulnak – négy helyen is adventi rendezvényeket tartanak, amelyeket milliónál is több LED-fénnyel kötnek össze. Itt is van vásár, jégpálya, zene és rengeteg finom falat.

A craiovai karácsonyi vásár igazi fényorgiát kínál
A craiovai karácsonyi vásár igazi fényorgiát kínálFacebook

7. Trier

A németországi Trier karácsonyi vásárát a középkorból származó piacon, a trieri katedrális impozáns háttere előtt rendezik meg, ezért leginkább romantikus hangulatát szokták kiemelni. A téren összesen 95 díszes stand sorakozik, amelyek csak úgy roskadoznak a kézművestermékektől, az ünnepi finomságoktól és a különleges forralt boroktól. Ha ez nem lenne elég, a vásár a család összes tagja számára színes programokat kínál.

A trieri karácsonyi vásárt a középkori piacon rendezik
A trieri karácsonyi vásárt a középkori piacon rendezikpicture alliance / Getty Images Hungary

8. Madeira

A portugáliai Madeira egy igazi mediterrán sziget, ezért hólepte tájakra ne nagyon számíts tőle. De pont ez az, ami kiemeli a többi karácsonyi esemény sorából. A barátságos légkörű nyaralóhelyen, amelyet az utazásszervezők a legjobb napfényes téli úti célként hirdetnek, az ünnepek közeledtével ezernyi díszfény lepi el az utcákat, a helyi karácsonyi vásáron pedig a hagyományos ajándéktárgyak és az évszak jellegzetes ételei mellett egzotikus virágokat is kínálnak, miközben az érdeklődőket különféle műsorokkal, folklórelőadásokkal szórakoztatják.

A portugálok is megadják a módját
A portugálok is megadják a módjátMelissa Motmans / Getty Images Hungary

9. Brüsszel

A brüsszeli „Winter Wonders”, vagyis Téli Csodák nevű programsorozat évente mintegy 1,5 millió látogatót vonz, ami arra sarkallja a szervezőket, hogy mindig egy kicsit magasabbra tegyék a mércét. Itt aztán tényleg megvan minden, amit csak egy karácsonyi vásártól remélhetsz: csodás hang- és fényshow, egy fenséges karácsonyfa, egy életnagyságú jászol, egy korcsolyapálya, illetve ünnepi kincsekkel és ínyencfalatokkal teli standok.

A brüsszeli karácsonyi vásár tömegeket mozgat meg
A brüsszeli karácsonyi vásár tömegeket mozgat megCarlos Alkmin / Getty Images Hungary

10. Govone

Govone egy kis olasz falu az UNESCO-világörökséghez tartozó Piemont borvidéken, ahol a téli hónapokban a Mikulás varázslatos birodalma kel életre. A karácsonyi vásárba szerte Olaszországból érkeznek a kézművestermékekkel megpakolt árusok, van street food részleg, és széles a borválaszték is.

A kis olasz faluban autentikus körülmények között ápolják a hagyományokat
A kis olasz faluban autentikus körülmények között ápolják a hagyományokatFacebook

A legemlékezetesebb élményt azonban a Mikulás zenés műsora szolgáltatja, amelyet a Savoyai királyi kastélyban rendeznek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra