Sokan elítélik ezt a karácsonyi szokást, pedig a tudomány szerint boldoggá tesz

GettyImages-1187328293
Olvasási idő kb. 5 perc

Karácsony közeledtével kikerülnek az ajtókra a kopogtatók, a házakra a fényfüzérek, és a lakásban elhelyezett díszek megteremtik otthonunkban az ünnepi hangulatot. Néhányan már december elején vagy novemberben hozzálátnak a díszítéshez, és a pszichológusok szerint ennek több haszna is van.

Sok bevásárlóközpont már november elején vagy akár októberben karácsonyi pompában díszeleg. A boltokban megjelennek a csokimikulások, szaloncukrok, fényfüzérek, adventi naptárak és mindenféle karácsonyi díszítés. Sokakat hallottam már bosszankodni emiatt. Azt mondják, minek ilyen korán ez a nagy felhajtás, több mint két hónap van még karácsonyig, és így mire eljön a szenteste, semmi különleges nem lesz már benne. Meg tudom érteni ezt az álláspontot is, de őszintén szólva, én azok közé tartozom, akik akár június közepén is teljes lelkesedéssel válogatnának a karácsonyi dekorok között. Nyilván a boltoknak nem a hozzám hasonlók boldogsága az elsődleges szempont, inkább a szezon elnyújtása, hogy minél többet vásároljunk, de ez természetes. 

Régen és most

Gyerekkoromban nálunk is az volt a szokás, mint sok más családnál, hogy 24-én együtt díszítettük a fát és a lakást. Aztán a saját lakásban egyre korábban kerültek ki a díszek, hisz ha úgyis előveszem őket az adventi koszorú készítéséhez, miért tenném vissza a dobozba? A fa maradt szentestére, de az utóbbi években a gyerekek unszolására már egyre korábban feldíszítjük azt is. Igazság szerint amellett, hogy mindenki számára megteremti a karácsonyi hangulatot, sokkal nyugodtabban telnek így az ünnepek, mert nem marad minden az utolsó napra.

A karácsonyi dísz készítése is élmény a gyerekeknek
A karácsonyi dísz készítése is élmény a gyerekeknekAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Változnak a szokások

Egy karácsony témájú csoportban felvetődött a kérdés, hogy ki mikor díszíti a fát, és még ott is akadt, aki megszólta a korán díszítőket, mondván, nem érti, miért nem tiszteljük az itthoni hagyományokat, és miért kell mindenben majmolni az amerikaiakat. Majmolás vagy sem, a magam részéről igyekszem, hogy megteremtsük a saját családi hagyományainkat, úgy kialakítva, ahogy az a család számára a legkényelmesebb. Hogy minél meghittebben telhessen ez az időszak, és legyenek olyan közös élmények, amiket felnőttkorukban a gyerekek szívesen idéznek majd fel. Legyen az akár közös díszítés, sütögetés vagy társasozás. 

A díszek visszaidézik a boldog emlékeket

A pszichológusok szerint akiknek boldog emlékeik vannak a gyermekkori karácsonyaikról, nagyobb valószínűséggel kezdik el előbb díszíteni otthonukat, ezzel is visszaidézve a boldog pillanatokat és az akkori érzéseket, hangulatot. Ez a nosztalgikus hatás segít, hogy kicsit visszatérjünk gondolatban, érzéseinkben ahhoz az időszakhoz, amikor még minden egyszerűbb volt, kapcsolódjunk a múltunkhoz, és közelebb érezhessük magunkhoz azokat a szeretteinket, akik már nem lehetnek velünk. 

Emellett a korai díszítéssel elnyújtjuk a felkészülés időszakát, így hosszabb ideig érezhetjük a feszült várakozás izgalmát.

Ha a karácsonyi időszak nem kapcsolódik kellemes emlékekhez, azt tanácsolják, hogy vezessünk be új karácsonyi szokásokat az életünkbe, amik örömöt okoznak. Így agyunk az év ezen szakaszát már az új, boldog emlékekhez köti majd, és a következő évben ezeket a pozitív érzéseket hívja elő.

Karácsony előtt fényekbe öltöznek a házak
Karácsony előtt fényekbe öltöznek a házakaimintang / Getty Images Hungary

A karácsony boldogabbá tesz 

De a karácsonyi fények, az intenzív színek és illatok önmagukban is javítják a hangulatunkat, és emelik az energiaszintünket, ami a téli hónapokra eléggé lecsökken. Ez beindítja a boldogsághormonnak is nevezett dopamin termelését. Így ha nemcsak az üzletekben csodáljuk, de körbevesszük magunkat velük a mindennapokban már jóval karácsony előtt, az ténylegesen boldogabbá tehet minket. 

Ezek a hatások segítenek csökkenteni a mindennapi stresszt, szorongást.

Hazaérve könnyebben oldódunk fel, egyszerűbb ellazult, nyugodt állapotba kerülnünk. És az is csökkenti a stresszfaktort, hogy korán kezdve a készülődést, szép kényelmesen mindenre jut időnk.

Befolyásolja a rólunk alkotott képet

Ha szépen feldíszítjük kívülről a házat, kertet, bejárati ajtót, az meglepő módon befolyásolhatja a társas kapcsolatainkat is. Egy kutatásban azt vizsgálták, milyen hatással van az emberek megítélésére, ha otthonukat karácsonyi díszbe öltöztetik. A eredmények alapján az ilyen környezet azt a benyomást kelti általában az emberekben, hogy az ott lakók nyitottak, barátságosak és társaságkedvelők. Így ha azt szeretnénk, hogy a kicsit visszahúzódóbb szomszédok is könnyebben elegyedjenek szóba velünk, lehet, hogy elég, ha felteszünk pár égősort.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek