Elkerülhető az ünnepi katasztrófa: ezekre figyelj, hogy véletlenül se gyulladjon ki a lakás

GettyImages-108350966
Olvasási idő kb. 3 perc

Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ez karácsonykor akár a negyvenet is elérheti.

A tűzoltók természetesen karácsonykor is szolgálatban vannak, így ha vészhelyzet adódna, azonnal a segítségedre sietnek, de mindenki jobban jár, ha inkább megelőzöd a bajt. Ehhez érdemes megfontolnod a katasztrófavédelem alábbi tanácsait.

 1.  A legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák, mécsesek okozzák. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amikor az csonkig ég, lángra kap az adventi koszorú is. Enélkül ezért ne is gyújtsd meg a gyertyákat.
 2. A gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, ami meggyulladhat.
 3. Soha ne hagyd magára az égő gyertyákat. Mielőtt kimennél a szobából, mindig fújd el őket.
 4. Ha gyenge minőségű, piacon, aluljáróban, csomagtartóból vásárolt fényfüzéred van, inkább ne használd.
 5. Kintre csak kültéri fényfüzért tegyél ki, mert különben könnyen áramütés és tűz lehet belőle. Bent a lakásban viszont már használhatsz beltéri és kültéri égősort is.
 6. A fényfüzér vezetéke ne kerüljön a bútorok lába alá, mert megtörik, kidörzsölődik, és a keletkező zárlat miatt tüzet okozhat.
 7. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító eldeformálódott, megtört, megolvadt, ne használd, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor fog tüzet okozni.
 8. Éjszakára húzd ki a fényfüzért a konnektorból.
 9. Bármilyen szép is, a karácsonyfára soha ne tegyél égő gyertyát vagy csillagszórót. A november végén kivágott fa a fűtött lakásban annyira kiszárad, hogy pillanatok alatt képes meggyulladni. Ha pedig a karácsonyfa alján kigyullad egy ág, nem kell hozzá egy perc, és már a csúcsdísz is lángolni fog.
 10. A karácsonyfát legalább másfél méter távolságra helyezd el a kandallótól, kazántól vagy egyéb fűtőeszközöktől. A legjobb, ha egyméteres körön belül semmi nincs a fa közelében.
 11. Karácsonykor a tűzhelyen és a sütőben párhuzamosan készülnek a finomságok. Sok tűz éppen ezért a konyhában keletkezik, amikor megfeledkeznek az ételekről. Hogy ez biztosan ne történjen meg, állíts be a telefonodon az időzítőt, ami figyelmeztet, hogy elkészültek.
 12. Ha a tűzhelyen felejted az olajat, és az meggyullad, ne próbáld vízzel eloltani, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből, és mindent meggyújt maga körül. Ehelyett tedd rá a fedőt az edényre, és kapcsold ki a tűzhelyet.
 13. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsold ki a készüléket, majd várd meg, amíg elalszik a tűz. Ezután néhány perc elteltével nyisd ki a sütőajtót, egy edényfogó segítségével vedd ki az odaégett ételt, majd vidd ki a szabadba.
 14. A kandallóban lobogó tűz nagyon hangulatos tud lenni, de begyújtásához soha ne használj benzint, gázolajat vagy hígítót, mert robbanáshoz vezet.
 15. A tüzelőt ne a kandalló előtt vagy mellette tárold, mert a kipattanó szikráktól meggyulladhat. A kandalló előtt mindig legyen szikrafogó.
 16. Karácsonykor sokan indulnak útnak, hogy meglátogassák távolabb élő rokonaikat. Ha autóba ülsz, vezess óvatosan, illetve gondoskodj róla, hogy járműved fel legyen készítve a téli útviszonyokra.
 17. Azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű fűtőeszközzel fűtenek, vagy ilyen berendezéssel melegítik a vizet, szén-monoxid keletkezhet, ha a működő fűtés vagy a vízmelegítő nem kap elegendő levegőt. Ha megszólal a szén-monoxid-érzékelő, vagy a működő fűtés mellett többen is fejfájásra, hányingerre panaszkodnak, azonnal hívd a 112-es segélyhívó számot!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek