Falra mászol a karácsonyi daloktól? Nem vagy egyedül: mi ezektől akadunk ki

GettyImages-1186549941

Nincsen karácsonyi készülődés karácsonyi zene nélkül. Az unalomig ismételt dalok jóval az ünnep előtt már áradnak a rádiókból, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról, ahol – úgy tűnik – megállás nélkül a Last Christmas és társai szólnak. De tényleg a falra mászunk ezektől a daloktól?

Coming out következik a részemről: nyíltan vállalom, hogy szeretem a karácsonyi zenéket. De! Nem novemberben, és nem egész decemberben.

Amikor jólesnek a karácsonyi dalok

Szeretem az ünnepi dallamokat december 23-án ajándékcsomagolás közben hallgatni, ahogyan ezek szólnak 24-én is, miközben a fát díszítjük. Hasonlóan éreznek barátaim is: nem az a baj, hogy ezek az unalomig ismételt dalok léteznek, hanem hogy tényleg csak ezeket játsszák – holott nagyon sok jó karácsonyi zene is van – hosszú heteken keresztül, mindenhol, holott még fel sem készültünk arra, hogy „mindjárt itt a karácsony”.

Te is ezektől a karácsonyi daloktól mászol a falra?
Te is ezektől a karácsonyi daloktól mászol a falra?

Hogy ki melyik dalt rühelli a legjobban, arról hosszú listát lehetne készíteni, de igyekeztünk összeszedni azokat, melyek toplistás helyet érdemelnek. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas videókat is elhelyeztünk a cikkben!

All I Want for Christmas is You

Mariah Carey slágere, az All I Want For Christmas is You kitörölhetetlen eleme a karácsonyi lejátszási listáknak. Az ikonikus popszám 1994-ben jelent meg, és azóta pont úgy nincs nélküle karácsony, ahogy Kevin (Reszkessetek, betörők!) nélkül.

A dal körül viszont idén nyáron egy kisebb fajta botrány alakult ki. A New Orleans-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében Andy Stone legalább 20 millió dolláros kártérítést követel Mariah Carey-től, társszerzőjétől és a Sony Music Entertainmenttől többek között szerzői jogok megsértése és jogtalan eltulajdonítás miatt. A férfi azt állítja, hogy öt évvel korábban társszerzője volt egy ugyanilyen című dalnak.

Az All I Want for Christmas is You című dalt nyugodtan nevezhetjük a karácsonyi dalok Rolls-Royce-ának, hiszen a világ egyik legismertebb ünnepi muzsikája lett.

És az, hogy legalább annyian utálják, mint ahányan nem tudják elképzelni nélküle a karácsonyt, szinte biztos.

Last Christmas

A Last Christmas a Wham! együttes 1984 decemberében megjelent romantikus karácsonyi popdala. Hogy George Michaelt csak ezzel azonosítanánk, szerencsére nem igaz, de tény, hogy a nóta mára örök klasszikussá érett, és az írója, valamint a producere is George volt. 

A Last Christmasnek azóta számos feldolgozása készült, olyan előadóktól, mint Whigfield, Billie Piper, Hilary Duff, a Crazy Frog, az Alcazar, Ariana Grande vagy épp Taylor Swift.

Érdekesség, hogy az együttes minden bevételét, ami a dalból származott, etióp éhezőknek adományozta. Így, amikor kicsit – vagy nagyon – unjuk már ezt a dallamot, gondoljunk arra, hogy legalább jó célt szolgált.

A zene kell karácsony mellé
A zene kell karácsony melléBrasil2 / Getty Images Hungary

Let it snow

A Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! című dal eredetét is nehéz visszafejteni, de azért megvan, és tudjuk, hogy Frank Sinatrához kötődik.1945-ben Sammy Cahn írta, zenéjét pedig Jule Styne szerezte. A dalt 1945 júliusában, Hollywoodban, rekordhőségben írták, és először Vaughn Monroe énekelte fel lemezre, mely rögtön slágerré vált. 

Frank Sinatra előadása sok közül talán a leghíresebb, és ugye hogy máris dúdolod te is?

So This Is Christmas 

Celine Dion amihez nyúl, az slágerré változik, így a karácsonyi dalok sem hiányozhatnak a repertoárjából. A So This Is Christmas című dalt John Lennontól is élvezhetjük, a lényeg, hogy a karácsony kis csodája beszivárogjon a lelkünkbe, és ameddig lehet, ott is maradjon.

 White Christmas

A híres karácsonyi dal épp akkor csendült fel először, amikor Amerika belépett a második világháborúba. Bizony, 1941 volt, karácsony estéje, amikor először sugározta a rádió a világszerte egyik legismertebb karácsonyi dalt, a White Christmas című slágert. A dal Bing Crosby előadásában elképesztő siker lett, máig az egyik legnagyobb példányszámban eladott kislemeznek számít az egész világon.

Crosby arról énekelt a dalban, hogy olyan fehér karácsonyokra vágyik, melyeket egykor ismert.

Az amerikaiak előtt azonban addigra világossá vált, hogy a háború kopogtatott be ezen az ünnepen, és minden más lesz, a férfiak pedig hamarosan harcba indulnak...

Ahány ház, annyi szokás, karácsonykor is
Ahány ház, annyi szokás, karácsonykor isSeanShot / Getty Images Hungary

Szürke patás

A külföldi sort még hosszasan lehetne folytatni, hiszen Michael Bublé feldolgozásairól szót sem ejtettünk, de őt majd egy másik cikkben… Ami a magyarokat illeti, itt is hosszú a lista. Az élre kívánkozik Zséda Szürke patás című dala. A karácsonyi sláger az Ünnep című albumon jelent meg, ami az énekesnő harmadik nagylemeze volt 2005-ben.

Ha elmúlik karácsony

A Neoton Família 1986-ban készítette el ezt a dalt, és talán nem is sejtették, hogy milyen időtálló sláger lesz belőle.

Általában együtt jár a TNT Fehér karácsony című dalával, és bár a Neoton-dal már az ünnep elmúlásáról szól, mégis túl sokat halljuk december 24-e előtt, amitől még inkább depressziós hangulatba kerülhetünk. De senki ne aggódjon: már csak pár nap, és hamarosan felcsendül a Különös szilveszter.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra