A holtaknak is terítenek – bizarr karácsonyok gyújtogatással, rothasztott hússal

GettyImages-1023368284

Ha esetleg azt gondolod, nincs az a furcsaság, amelyen meglepődnél a karácsonyi szokások közt, olvasd el összeállításunkat, mely a világ legfurcsább ünnepi tradícióit gyűjti egybe!

Lehet, hogy neked nem a gyújtogatás, a gyorsétterem vagy a pókok a kedvenc ünnepi asszociációid: nyugi, nekünk sem, ebben nincsen semmi furcsa. Vannak ugyanakkor nemzetek, amelyeknek furcsa szokásai bizony épp a fentiekhez kapcsolódnak. Ha kíváncsi vagy, mely nemzet fiai terítenek karácsonykor halottaknak, és hol segíti boszorkány a Mikulást, olvass tovább!

Japán: éljen a karácsonyi gyorskaja!

Mifelénk halat vagy szárnyast divat fogyasztani az ünnepen, a japánok azonban egészen máshogy fogják meg a kérdést, mint mi. Az országban ügyes marketingkampánynak, és az állítólag kis méretű sütőknek köszönhetően a sült csirke, karácsony, KFC trió fonódott össze az emberek fejében.

Ennek következtében az ünnepen csak asztalfoglalást követően lehet KFC-ben enni, a gyorsétteremlánc jelképe, az ezredes pedig Mikulás-ruhát ölt az üzletek előtt.

Akinek nem jut hely, az sem szomorkodik: házhoz rendelhet egy karácsonyi vödröt az étterem kínálatából!

Az ezredes mint Mikulás: ez aztán a furcsaság!
Az ezredes mint Mikulás: ez aztán a furcsaság!Yuichi Yamazaki / Getty Images Hungary

A norvégok elrejtik a seprűket

Karácsony éjjelén a gonosz szellemek is elszabadulnak, így minden norvég alaposan elrejti a házban található seprűket, nehogy kiszabadulásukkor azzal repkedjenek.

Talán a legnagyobb furcsaság a kakiló katalán farönk

Karácsonyi díszbe öltöztetik a papírból készült farönkfigurát, megtömik finomságokkal, majd csépelni kezdik, miközben azt kiabálják: ha nem kakilsz rendesen, tovább verlek a botommal! A kartonból készített rönk egyszer csak összeroppan, a gyerekek elé tárva a belé rejtett finomságokat.

A katalánoknál annyira beakadt a kakilás témája, hogy még a betlehemi jelenetekbe is betesznek néhány letolt nadrágú figurát.

Hát, no comment.

A grönlandi menü borzalmas

A gyerekeknek ilyenkor mattakot – nyers bálnahúst egy kis zsírral – és kiviakot kell enniük, amelyet fókabőrbe töltött alkabukók tetemeinek fermentálásával állítanak elő. Ennél borzalmasabbat el sem tudnánk képzelni.

Ukrajnában pókhálós a karácsonyfa

A szokásos díszeken túl pókhálószerű dekort és pókfigurákat is dobnak a helyiek a karácsonyfákra: a szokás eredete abban a mesében rejlik, melynek főszereplője, egy szegény asszony nem tudott mit tenni karácsonyfájára. Az ünnepen azt vette észre, hogy egy pók csodálatosan csillogó hálóval szőtte be azt: ma azért dobják a pókhálókat a fára, hogy szerencsét hozzanak a jövő esztendőre.

Kedves karácsonyi legenda miatt díszítik a fát pókhálóval
Kedves karácsonyi legenda miatt díszítik a fát pókhálóvalbgfoto / Getty Images Hungary

A portugálok a holtaknak is terítenek

A karácsonyi vacsorának, a consodának sok helyen része az is, hogy megterítenek az elhunyt családtagoknak – ezáltal saját maguknak szeretnének szebb jövő évet elérni. Ez is egy szokás…

A boszi hozza az ajándékot

Az olasz gyerekeket La Befana, egy boszorkány lepi meg ajándékkal: a szokás mögötti történet szerint a háromkirályok a boszorkányt is hívták magukkal annak idején Betlehembe, hogy meglátogassa a kis Jézust, de ő azt felelte, nem ér rá…

A svédek pedig gyújtogatnak

Gavle városában minden évben szalmakecskét állítanak fel karácsony előtt – és minden évben megpróbálják azt felgyújtani vagy más módon elpusztítani. Erre tavaly öt év kihagyás után került sor. A szalmakecskét 1966 óta állítják fel, eddig legalább 35 alkalommal sikerült felgyújtani. Fura tradíció – de van benne kihívás…

Oszd meg másokkal is!
Mustra