Miért tiltották be a karácsonyt Angliában?

GettyImages-95297666

Jézus születésének ünnepe, a karácsony a keresztény hagyományokkal rendelkező országokban az év egyik legfontosabb és legszeretettelibb időszakának számít – a 17. századi Angliában mégis betiltották az ünnepet, éppen a keresztény erkölcsökre hivatkozva. A karácsony tilalma több mint egy évtizedig tartott, és lázadásokhoz is vezetett.

A puritánok nem nézték jó szemmel az ünnepi mulatozást

A középkori és újkori Európában a karácsonyt többnyire a maihoz hasonló módon ünnepelték az emberek: a családok összegyűltek, megajándékozták egymást, közös vacsorával (angolszász területen ebéddel), énekléssel, játékkal és gyakran tivornyázással emlékeztek meg a Megváltó születésnapjáról. Az ünnepi időszak azonban a maihoz képest jóval tovább, december 25-től egészen vízkereszt napjáig, vagyis január 6-ig tartott, mialatt a munkások, földművesek szabadságot kaptak, és önfeledten vetették bele magukat az evésbe, ivásba és mulatozásba.

A protestáns mozgalmak, melyek igyekeztek megtisztítani a hitet a katolicizmus által rápakolt „felesleges rétegektől”, és úgy hitték, Isten tisztán az igén keresztül érhető el, a kezdetektől, vagyis az 1500-as évektől gyanakvó szemmel nézték és pápista hívságnak tartották a karácsony ünnepét. Így gondolták a kálvinizmus szélsőséges szárnyaként Angliában létrejött puritanizmus hívei is, akik szerint a Biblia semmiféle mulatozásról és önfeledt ünneplésről nem ír, Krisztus születését efféle világi hívságokkal ünnepelni pedig maga a bűn és a fertő.

Karácsonyi ünnep a 17. század Angliában
Karácsonyi ünnep a 17. század AngliábanCulture Club / Getty Images Hungary

A korabeli állapotokat tekintve bizonyos értelemben igaza volt a mozgalom híveinek, az említett 12 napos ünnepi időszakban ugyanis sokan mértéktelen evésbe és ivásba fogtak, a sárga földig lerészegedtek a sörtől és a bortól, gyakoriak voltak a garázdaságok, a koldusok és az énekesek házról házra járva kéregettek, és abban esetben, ha nem kaptak alamizsnát, kifosztották és megrongálták mások otthonait. Az ünnep szigorúbb szabályozását sokáig hiába követelték a puritánok (akik idővel két szárnyra, a mérsékeltebb presbiteriánusokra és a radikális independensekre szakadtak), az 1640-es évek viharos polgárháborús időszakában azonban végre eljött az ő idejük.

Megszavazták: nem ünnep többé a karácsony

1640-ben a presbiteriánus Skócia betiltotta a karácsony ünneplését, 1644-ben pedig az angol parlamentben többségben lévő puritánoknak sikerült elérniük egy rendelet kiadását, amely december 25-ét kizárólag meghitt imádkozással és böjtöléssel töltött napként határozta meg, tiltva a mulatozást és hangos ünneplést. Egy évvel később a parlament által kinevezett új egyházi vezetés olyan vallási útmutatót adott ki, melyben a vasárnapot jelölték meg egyedüli szent napként, és semmilyen más ünnepnapot, beleértve a karácsonyt, sem ismertek el.

I. Károly király 1647-es bukását és a presbiterizmus államvallássá nyilvánítását követően még ennél is szigorúbb törvényt fogadott el a parlament, melyben teljesen eltörölték a karácsonyt, a húsvétot és pünkösdöt, és büntetéssel sújtották azokat, akik a tiltás dacára mégis megünnepelték őket. December 25-e ugyanolyan munkanappá vált, mint az összes többi, a boltok szokás szerint kinyitottak, az emberek pedig egyetlen koszorúval, dekorációval, énekkel vagy imával sem emlékezhettek Krisztus születése napjáról. A puritánok magát a karácsony, vagyis Christ-mass szót is annyira gyűlölték, hogy a katolikus mass, vagyis „mise” szócska elhagyásával Christ-tide-ra változtatták a betiltott ünnep nevét.

Zenészek járnak házról házra karácsonykor a 17. századi Angliában
Zenészek járnak házról házra karácsonykor a 17. századi AngliábanUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Véres összetűzésekhez vezetett az új törvény

Természetesen sokan voltak, akiknek nem tetszett a tiltás, és továbbra is szerették volna megünnepelni a karácsonyt, ezért helyenként komoly összetűzések és lázadások is kitörtek. Bury St Edmundsban véres összecsapásba torkollt a boltosok konfliktusa a bezárást követelő hatóságokkal, Canterburyben a lázadók szétdúlták a nyitva tartó üzleteket, majd egy időre sikeresen megkaparintották a város vezetését, Ipswichben pedig halálos áldozata is volt a zavargásoknak, akit – ha hihetünk a legendának – éppen Christmasnek hívtak. A filozófusok, írók is gyakran bírálták az ünnepek betiltását, azzal érvelve, hogy a világi kormánynak nincs joga beleszólni vallási, szigorúan a hívőkre tartozó ügyekbe.

Oliver Cromwell (1599–1658), akit sokan tévesen hisznek a tilalom „atyjának” Wikimedia Commons
Oliver Cromwell (1599–1658), akit sokan tévesen hisznek a tilalom „atyjának” Wikimedia Commons

A király 1649-es kivégzését követően a kedélyek lecsillapodtak, a karácsonyt azonban a lakosság jelentős része továbbra is megünnepelte illegálisan, gyakran pincékben vagy más rejtett zugokban gyűlve össze december 25-én. A törvény betartatása nehézkesnek bizonyult, hiszen a rendőrök és a katonák korántsem voltak elegen minden illegális karácsonyozó lefüleléséhez, és egyébként is fontosabb feladataik akadtak – az emberek így idővel egyre nyíltabban tarthatták meg kedvenc ünnepüket. 1657-ben egy parlamenti képviselő már arról panaszkodott, hogy a szomszéd házban lakók felettébb hangos éneklése és tivornyázása miatt nem tudott aludni karácsonyeste.

A tiltás egészen 1660-ig, a rövid életű Angol Köztársaság bukásáig életben maradt, a monarchia visszaállításával azonban eltörölték, így a polgárok ismét kedvük szerint ünnepelhettek és mulatozhattak a december végi, január eleji időszakban.

Nem Cromwell tiltotta be

Érdekesség, hogy a karácsony eltörlését sokan az Angliát 1653 és 1658 között lordprotektorként kormányzó, radikális puritán Oliver Cromwell nevéhez kötik, ez azonban valamelyest téves információ: Cromwell nem volt jelen a parlamentben, amikor az 1647-es törvényt megszavazták, és ugyan kormányzása alatt egyszer sem kísérelte meg eltörölni a tiltást, egyetlen ránk maradt beszédében vagy levelében sem említi azt. Vallási nézeteiből következően valószínűleg egyetértett a tilalommal, azonban semmi sem bizonyítja, hogy ő kezdeményezte volna azt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra