Ilyen anyu diós holdja is, amely egy klasszikusra, a Kossuth-kiflire hasonlít, de mégsem az. A receptet egy kolléganőjétől kapta, akinek az már a saját változata volt, de anyu is változtatott rajta, és a barátnője (akinek már ő adta tovább) sem pontosan úgy csinálja, ahogy anyu. Mindenkinek megvan a maga diós holdja. A mi családunkban egyébként még a neve is más, ugyanis amikor annak idején életemben először megkóstoltam, az „irtó finom” jelzővel illettem, így ráragadt az „irtó finom süti” elnevezés, azóta is így kérjük anyutól.
És hogy hogyan készül, most azt is megmutatjuk!
Hozzávalók
- 3 egész tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl étolaj
- 1,5 dl víz
- 3 teáskanál holland kakaópor
- dió a tetejére
- ízlés szerint porcukor a tetejére
Elkészítés
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgájához hozzákeverjük a cukrot, a lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, az étolajat és a vizet, és a legvégén óvatosan hozzákeverjük a felvert fehérjehabot.
A massza 70 százalékát beleöntjük egy kis méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és ezt a kakaós masszát véletlenszerűen összevissza ráöntjük a tepsiben lévő tésztára. A tetejére ízlés szerint apróra vágott diót szórunk.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon 25-30 percig sütjük – félidőben váltva alsó-felső lángon, illetve légkeveréssel. A sütőből kivéve nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kivágjuk az első kör alakú darabot, majd sorban a félhold alakú sütiket.