Lakoma helyett éhezés: miért érdemes karácsonykor böjtölni?

GettyImages-1345419820
Olvasási idő kb. 5 perc

A hagyományok szerint a karácsony előtti hetek nem a vásárlásról, az ajándékok felhalmozásáról, a partikon való iszogatásról és lakomáról szóltak. A hagyomány szerint az emberek böjttel készítették fel a testüket az ünnepre advent idején.

Karácsony előtt a legtöbb ember szereti a megszokott, lendületes hétköznapi tempót egy kicsit lassabbra venni. Ez sokaknál nemcsak abban nyilvánul meg, hogy szabadságra mennek, több időt töltenek a családjukkal, hanem tudatosan lemondanak, vagy korlátoznak számukra élvezetes dolgokat, például az evést.

A diéta is lehet a böjt része

A hagyományokhoz kötődő, vallási alapokon nyugvó karácsonyi böjttől nem áll messze az az advent heteire időzített diéta sem, ami az év legnagyobb és leghosszabb ideig tartó lakomájára, a „kötelező” evésre készíti fel a testet. Ez a kímélő étrend abban is segít a diétázóknak, hogy megszabaduljanak a nyáron felszedett súlyfeleslegüktől. A jól megválogatott, minőségi alapanyagokra épülő diéta segít továbbá a szervezet megtisztításában, a vércukorszint stabilizálásában, a gyomorszűkítésben, illetve a kitartó, elszánt és önuralommal rendelkezőknek abban, hogy karácsonykor majd ne egyenek összevissza a fűszeres, zsíros és cukros finomságokból. 

Vannak olyan diéták, amelyek akár az adventi, akár a karácsonyi böjt részévé tehetők
Vannak olyan diéták, amelyek akár az adventi, akár a karácsonyi böjt részévé tehetőkd3sign / Getty Images Hungary

A vallásos böjtölés hagyománya a 20. század közepén kiveszett a köztudatból, ám jótékony hatásait életmód-terápiaként manapság újra felfedezik különböző diéták formájában. 

Adventi böjt: csak visszafogottan

Az önmegtartóztatás nem más, mint az önuralom próbája, ami felkészít és megtanít egy egészségesebb életmódra, és lehetőséget ad arra is, hogy megtapasztaljuk, kevesebb táplálékkal is beéri a szervezetünk. Aki böjtölt vagy diétázott már, tudja, hogy ha nem nehezül el a gyomor, a gondolatok is tisztábbak és fürgébbek.

Ha nincs túlságosan tele a gyomrunk, az elménk is fürgébben dolgozik
Ha nincs túlságosan tele a gyomrunk, az elménk is fürgébben dolgozikInspirationGP / Getty Images Hungary

A böjt alkalmat ad arra, hogy csökkenjenek a puffadással, görcsökkel vagy más panaszokkal járó emésztési problémák. 

Az adventi böjt visszafogott étkezést ír elő, miszerint törekedni kell arra, hogy szerdán és pénteken húsmentes ételeket fogyasszunk, esetenként ehetünk halat vagy tojást.

Akik tartják az adventi böjtöt, főként tésztát, zöldséglevest, nyert vagy aszalt gyümölcsöket és főzelékeket fogyasztanak. Habár az adventi böjt lemondásokkal jár, ennek ellenére a zsírban és fehérjében szegény önmegtartóztatás biztosítja, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson a szervezet.

Karácsony böjtje egy napig tartott

Ahogyan az ünnepek előtti várakozásnak, úgy a karácsonynak is van böjtje. Ezt az adventinél szigorúbb karácsonyi böjtöt mindössze egyetlen napon, szenteste napján, december 24-én kellett betartani. A keresztény hagyományok szerint, ahogyan hamvazószerdán és nagypénteken, úgy karácsony böjtjén is tartózkodtak a böjtölők a húsevéstől. Ez az alkalom egy örömmel vállalt böjti nap volt, erre utal az is, hogy a rituálét régen örvendező böjtnek is nevezték.

Karácsonyeste már nem kellett böjtölni
Karácsonyeste már nem kellett böjtölnipicture alliance / Getty Images Hungary

A karácsonyi böjt során az emberek nem ettek húst és tejterméket, a sütéshez és a főzéshez nem használtak állati zsiradékot, valamint naponta legfeljebb háromszor étkeztek, de ebből legfeljebb csak egyszer lakhattak jól. 

A hagyomány szerint a családok ilyenkor mákot, borsót és babot fogyasztottak, melyek a bőséget szimbolizálták, a gyümölcsök közül a termékenységet jelképező almát ették, de a dió, a méz és a fokhagyma sem hiányozhatott a böjti asztalról. 

Megéri a lakomát böjtre váltani

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett megvalósított böjtnek számos jótékony hatása van:

  • javul az emésztés, hatékonyabbá válik a felszívódás, enyhülnek, jó esetben megszűnnek az olyan emésztési panaszok, mint a puffadás, a gyomorégés, a bélgörcsök, a székrekedés vagy a hasmenés
  • rendeződik a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint
  • egyensúlyba kerül a szervezet sav-bázis szintje
  • csökkenek az allergiás panaszok
  • a bőr feszesebb lesz
  • enyhülnek a gyulladás okozta és a reumás panaszok
  • lebomlanak a kóros anyagcseretermékek és a felesleges tartalékok, amitől energikusabbnak érezzük magunkat

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek