Ne kövesd el ezt a hibát a bejglivásárlásnál: kellemetlen meglepetés érhet

GettyImages-1192537105

A szakember elmondja, mire figyelj a bejglivásárlásnál, ha nem akarod, hogy valami olcsó utánzatot sózzanak rád.

Az ünnepek közeledtével szabályosan ellepik a boltokat a különféle ünnepi édességek, melyek között bejgliket is szép számmal találni. Vagy legalábbis mákkal és dióval töltött süteményeket, mert néhányba olyan kevés töltelék kerül, hogy hivatalosan nem is lehet őket bejglinek nevezni.

Ettől lesz bejgli a bejgli

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza a klasszikus karácsonyi édességek közé tartozó bejgli összetételét, ezért ahhoz, hogy egy termék ilyen néven kerüljön forgalomba, meg kell felelnie az előírásoknak.

Ebben a termékben például nem sok töltelék van
Ebben a termékben például nem sok töltelék vanXiao Svec / Getty Images Hungary

A bejgli búzaőrlemény (jellemzően liszt), cukor, tej vagy esetleg tejpor, tojás vagy tojáskészítmény, élesztő, zsiradék és só felhasználásával készül, illetve dúsító hatású adalékanyagokat is tartalmazhat. „Készítésekor a tésztát lappá nyújtják, egyenletesen elkenik a töltelékkel, felhengerlik, majd száraz kemencében kisütik” – magyarázta a szakember.

Az egyik legfontosabb előírás, hogy a bejgli tömegének el kell érnie a 250 grammot, a töltelék aránya pedig nem lehet kevesebb 40 százaléknál, míg a bélzet cukortartalmának legalább 5 százaléknak kell lennie.

Érdemes résen lenni a vásárlásnál

A töltelék jellegére, és annak százalékos arányára a termék megnevezésében is kötelező utalni. Ezért ha a boltban egy bejgliszerű termékkel találkozol, de csomagolásán a „mákos rúd” vagy „diós rúd” kifejezés szerepel, az azt jelenti, hogy nem felel meg a jogszabályban megszabott minimális elvárásoknak – figyelmeztet Traszkovics Zsolt.

Ettől még az adott termék nem feltétlenül gyengébb minőségű. Elképzelhető, hogy csak azért nem lehet bejglinek hívni, mert gyártásához a cukor helyett édesítőszert használtak fel. Ha biztosra akarsz menni, a vásárlásnál érdemes elolvasni a termék címkéjét, amiből kiderül, hogy mennyi tölteléket tartalmaz. Mivel a bejgliben felhasznált töltelékek nem éppen olcsók, az alacsonyabb árfekvés gyanakvásra adhat okot.

Ha bejglit vásárolsz, próbálj körültekintően eljárni!
Ha bejglit vásárolsz, próbálj körültekintően eljárni!DiyanaDimitrova / Getty Images Hungary

A kínálatban különleges bejglik is szerepelnek, amelyekre még szigorúbb előírások vonatkoznak: a tölteléknél itt már 50 százalék a minimum, amiből 40 százaléknak a termék megnevezésében szereplő alapanyagnak kell lennie, a bélzet cukortartalmánál pedig 7,5 százalék az alsó határ.

Bármilyen bejglit is vásárolsz, fontos, hogy mindig ellenőrizd a minőségmegőrzési időt, és ha a terméknek sérült a csomagolása, vagy töredezettnek tűnik a tésztája, ne vedd meg! Inkább a házi bejglire esküszöl? Ezekben a szuper receptekben biztosan nem fogsz csalódni!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra