Tippek, hogy ne baltázd el a karácsonyfa-faragást

A férfiak életében egyfajta rituális tevékenység a vágott fenyő talpának kifaragása, ami többnyire az utolsó utáni pillanatban, karácsony reggelén történik, és nem kevés bosszúsággal jár.

A fafaragással mindig csak a szívás van. Amikor már azt hiszed, hogy éppen jó lesz, akkor biztos kiderül, hogy hiányzik még pár centi, mire pedig sikerül eltalálnod a megfelelő méretet, nemcsak az idegrendszered lesz oda, hanem a fél napod is. Itt van pár hasznos tanács, ami segíthet elkerülni a hagyományos megpróbáltatásokat.

Egy jó talp = fél siker

Az első és legfontosabb szabály, hogy a lehetőségekhez mérten a karácsonyfa méretéhez passzoló talpat válassz. Ezzel sok bosszúságtól kímélheted meg magad, hiszen ha például vaskos a törzs, akkor elég nehéz lesz belebűvészkedni egy hozzá képest jóval keskenyebb nyílásba. Vannak univerzális talpak is, melyek huzalos kialakításuk révén stabilan tartják a fát. Ha beruházol egyre, csupán annyi teendőd marad, hogy beleállítod a fenyőt, majd megnyomsz egy pedált. Amennyiben nem akarsz több pénzt áldozni rá, legalább legyen egy csavaros talpad, amivel biztosan rögzíthető a fa.

Ha veszel egy spéci talpat, balta se fog kelleni
Ha veszel egy spéci talpat, balta se fog kellenimila103 / Getty Images Hungary

Készítsd elő a terepet

Nemcsak hely kell a kényelmes munkához, de érdemes az időközben leeső tűlevelekre és a forgácsokra is gondolni – írja útmutatójában a Stihl. Parketta vagy járólap esetén ez kevésbé problémás, a padlószőnyeget viszont célszerű leteríteni valamivel, hogy a faragás után a tűleveleket ne kiműteni kelljen belőle. A rumlit azzal is csökkentheted, ha az ágakat összetartó hálót a fenyőn hagyod, amíg bele nem kerül a talpba. Lehet, hogy számodra evidens, de a biztonság kedvéért megemlítenénk: bármennyire is stresszessé válsz, a munka folyamán (és előtte se!) mindenképp kerüld az alkoholfogyasztást, hacsak nem szeretnéd a szentestét a baleseti sebészeten tölteni.

Éles tárgy nélkül bele se vágj

A művelethez valamilyen éles tárgyra, egy késre vagy kisebb baltára lesz szükséged, de egy dekopírfűrésszel még gyorsabban végezhetsz. Ha nincsenek megfelelő eszközeid, megteszi akár egy véső és egy kalapács is, de ebben az esetben kelleni fog egy segítő kéz is, aki megtartja neked a fát. Mielőtt még farigcsálni kezednél, távolítsd el a felesleges ágakat a törzs aljáról. Nem kell túl hosszan, bőven elegendő addig a részig, ahol a csavarok érintkeznek a fával.

Maga a faragás akkor tekinthető sikeresnek, ha a talp szorosan fogja a fát. A csavarokat ezután alaposan tekerd meg, hogy rögzüljenek a törzsbe. Mivel a fa folyamatosan szárad, elképzelhető, hogy a csavarokat a következő napokban újra meg kell húzni. Végezetül még egy jó tanács. A karácsonyfa-állítást már csak azért sem ajánlott az utolsó pillanatra hagynod, mert a hálóba csomagolt fának kell némi idő, hogy kirúgja magát és visszanyerje eredeti formáját.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek