Vega karácsony: zöldségpite kéksajttal és magvakkal

A húsevők számára remek előétel vagy köret, a vegetáriánusoknak pedig klassz zöldséges fogás ez a pite. Nálunk kéksajt került bele, de ha kevésbé aromásan készítenéd, a mozzarella és a trappista lesz a számodra tökéletes választás.

Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.
Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.EvaintheKitchen

Hozzávalók 4 személyre

Az alaphoz

  • 500 g leveles tészta
  • 2 nagyobb darab édesburgonya
  • 3 darab pasztinák
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek. barna cukor
  • 10 deka morzsolt kéksajt
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 1 tk. fehérborecet

A tetejére

  • 50 g dió durvára törve
  • 1 ek. puha vaj
  • 2 deka porcukor
  • ízlés szerint rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Nyújtsd ki a tésztát, tedd egy piteformába, majd a hűtőbe, amíg a többi hozzávaló elkészül. A zöldségeket hámozóval vágd hosszú, vékony csíkokra, majd rövid ideig blansírozd sós, forró vízben. Közben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a vöröshagymát, fokhagymát, ecetet és a barna cukrot, majd keverd el benne a zöldségeket is. Sózd és borsozd a keveréket, majd ha langyosra hűlt, halmozd a tésztára és süsd készre. Amíg sül, az olvasztott zsiradékban készítsd el a cukros diót, és ha lezártad a gázt, csak akkor fűszerezd egy kevés rozmaringgal. Ha a pite elkészült, a tetejére morzsolj kéksajtot és a kandírozott dióból is néhány falatot. Ha még szebben tálalnád, akkor miután kihűlt, enyhén sózott és borsozott mascarponerózsákkal tálald. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek