Hozzávalók 4 személyre
Az alaphoz
- 500 g leveles tészta
- 2 nagyobb darab édesburgonya
- 3 darab pasztinák
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál puha vaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek. barna cukor
- 10 deka morzsolt kéksajt
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva
- 1 tk. fehérborecet
A tetejére
- 50 g dió durvára törve
- 1 ek. puha vaj
- 2 deka porcukor
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
Nyújtsd ki a tésztát, tedd egy piteformába, majd a hűtőbe, amíg a többi hozzávaló elkészül. A zöldségeket hámozóval vágd hosszú, vékony csíkokra, majd rövid ideig blansírozd sós, forró vízben. Közben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a vöröshagymát, fokhagymát, ecetet és a barna cukrot, majd keverd el benne a zöldségeket is. Sózd és borsozd a keveréket, majd ha langyosra hűlt, halmozd a tésztára és süsd készre. Amíg sül, az olvasztott zsiradékban készítsd el a cukros diót, és ha lezártad a gázt, csak akkor fűszerezd egy kevés rozmaringgal. Ha a pite elkészült, a tetejére morzsolj kéksajtot és a kandírozott dióból is néhány falatot. Ha még szebben tálalnád, akkor miután kihűlt, enyhén sózott és borsozott mascarponerózsákkal tálald.