Egy mártír és még 9 dolog, ami biztosan nem kell a tökéletes karácsonyhoz

Süti-, fenyő- és szeretetillatban úszó ház. Az asztalon jobbnál jobb ételek sorjáznak, a lakás patikatisztaságú. A nappali közepén csinos, nett, illatos háziasszony mosolyog bájosan, mellette délceg férje áll, szemében ott csillog a magabiztosság: megteremtette a hátteret a tökéletes ünnephez. A gyerek önfeledten játszanak a játékokkal, amelyekkel – bár korábban semmilyen elvárásuk nem volt – maradéktalanul elégedettek.

Ugye, milyen csodálatos? Te is valami ilyesmire vágysz, és minden erődet felemészti, hogy a lehető legjobban megközelítsd ezt az idillt? Sikerült már valaha? És akár igen, akár nem: jól érezted magad a nagy igyekezetben?

Nem azt mondjuk, hogy lehetetlen ilyen mesterművet teremteni, inkább azt: nem érdemes rá erőn felül törekedni. Ha minden energiádat felemészti, hogy megfelelj ennek a tökéletességről szőtt vágyképnek, könnyen lehet, hogy épp annak nem tudsz majd örülni, ami ott van a szemed előtt, és nem kerül egy fillérbe se. 10 olyan dolgot sorolunk, ami szerintünk nem feltétlenül kell ahhoz, hogy az idei karácsonyt a tök jó karácsonyok közt tartsd számon.

#1 Egy mártír

Nőként és férfiként is sokszor szerepeink foglyai vagyunk, és nemcsak akkor ragaszkodunk foggal-körömmel a vélt vagy valós elvárásokhoz, ha konzervatív közegben élünk. Otthonról hozott mintáink akkor is meghatározzák, mit tartunk a férfi- és női szerepekről, ha felnőttként egészen más dinamikájú kapcsolatban élünk, vagy másmilyenre vágyunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Nőként mi másról is szólhatna a karácsony, mint arról, hogy az egész família után mi rámolunk, mindenki kedvét keressük – akár egész napos konyhai robot árán –, nézeteltéréseket simítunk el, epés megjegyzéseket nyelünk le, mindehhez pedig nemcsak jó pofát vágunk, de jól is nézünk ki? És férfiként? Hát mi mást is várhatna el tőlünk a család, az asszony, meg a gyerek, mint hogy az év vége felé kettőzött erővel hajtsuk a pénzt, és a föld alól is előteremtsük azt, ami a gyerek legújabb telefonjára vagy új tévére kell?

Ha jókedvünkből csináljuk, még csak-csak (mutassanak azért nekem valakit, aki jókedvéből gebed meg az ünnepek alatt), de ha mindez nekünk is sok, és közben másokat hibáztatunk és magunkat áldozatnak állítjuk be, csak tovább rontunk a helyzeten. Szóval nem kell a mártíromság. Érdemes az egész karácsonnyal, ünnepléssel kapcsolatban legalább a felére csökkenteni a magunkkal, társunkkal és gyerekünkkel szembeni elvárásainkat. Mi lenne, ha idén nem minden otthoni teendő szakadna az egyik fél nyakába? És ha megengednénk annak, aki a több pénzt tolja haza, hogy ebben az évben une dögöljön bele az igyekezetbe? 

#2 A legmenőbb ajándékok

Nem akarok álszent lenni, és igen, nekem is van gyerekem. Karácsonykor baromira el tud szaladni a ló nálunk is. Azt azonban még ebből a perspektívából is ámulva nézem, amikor ismerősi körben több százezres telefont, sok tízezres sneakert és más hasonlókat kapnak a gyerekek. Persze tök jó, hogy meg tudják maguknak engedni a szülők, mégis olyan furcsa, hogy ilyen összegek röpködnek. Azt is tudom, hogy a gyerekek sokszor el is várják ezeket, de most őszintén: ugye, hogy egyik se úgy sírt fel, hogy csak a legmenőbb cumisüvegből volt hajlandó inni, vagy a legluxibb pelenkában érezte volna jól magát?

Gyerekeinket legtöbbször mi kondicionáljuk arra (emellett persze letagadhatatlan a társadalom hatása is), hogy egyre több és nagyobb értékű ajándékra áhítozzanak, ingerküszöbüket mi emeljük dudley-i magasságba. És szintén mi csalódunk, ha nem tudjuk kielégíteni a mesterségesen generált igényeket. Pedig karácsonyt tényleg lehet csinálni kevesebb pénzből is. Nem állítom, hogy nem kell előre jelezni a gyereknek, aki évek óta százezres nagyságrendű ajándékot kap, hogy idén kicsit másképp lesz, de ha tudjátok kompenzálni azzal, hogy jobban odafigyeltek egymásra, mikor otthon van a család, talán nem fog panaszkodni. Vagy ha mégis, akkor annál inkább fontos, hogy újrarakjuk az alapokat és visszataláljunk ahhoz, ami a lényeg. 

#3 Csodás külső

Nem tudom, ki hogy van vele, én nagyon sokáig nem tudtam elengedni azt, hogy 24-én este márpedig csodásan kell kinézni. Mégis egyszer van az évben, mégis ünneplőbe öltözik minden – épp én legyek lepukkant? Persze ma sem azt mondom, hogy szakadt mackóban is jó leszek a fa alatt, de már nem gondolom, hogy az ünnepi hangulaton pont az én tök jól belőtt frizurám vagy valami új ruha dobná a legnagyobbat. Bőven elég valami csinos, de nem feszengős hacuka, nem? Ha már valamit mindenképpen jó megtenni a szépségért 24-én este, az egy jó kis beauty sleep délután, mielőtt este kezdetét veszi a buli.

Nem a ruha teszi az ünnepet. Még a karácsonyt sem.
Nem a ruha teszi az ünnepet. Még a karácsonyt sem.Jason_V / Getty Images Hungary

#4 Csilivili lakás

Az ünnepek csodálatosak tudnak lenni, a hozzájuk kapcsolódó rituálék pedig segítenek, hogy megtörhető legyen a hétköznapok rutinja. Abban, hogy az ünnepre hangolódjunk, az előkészületek nagyon sokat tudnak segíteni. A takarítás például ilyen rituálé, és tény, hogy ha a rend van, akkor ünnepibb a hangulat. Meg ha tisztaság van, akkor is. De ha hullafáradt vagy, mert ezer dolgod volt, ne kárhoztasd magad azért, hogy nem volt időd az utolsó sarkot is kipucolni a lakásban. Tegyetek együtt rendet: nyugodtan besegíthet a már otthon lévő iskolás gyereked, de még jobb, ha az egészet nem az ünnepek előtti 1-2 napba sűríted, hanem az előtte lévő két hétre osztod el. Ha tizedikén mosod ki a függönyt, még akkor is sokkal tisztább lesz, mint ha 24-én nem mosnád ki, te meg sokkal nyugisabb leszel, ha nem kell aznap még ezzel is foglalkoznod. Gondold át, amik azok a területek, amiknek a kipucolása nélkül neked nem jön meg a karácsonyi hangulat, fókuszálj azokra és lazíts.

#5 Napig tartó vándorlás

Hogy idén hogy lesz, még nem tudni. Az sem biztos, hogy egyáltalán mód lesz majd vidékre utazni, vagy nagy társaságban rokont látogatni. De akár lehet majd, akár nem, érdemes egy kicsit megvizsgálni, hogy békeidőben kinek jó ez az egész.

Szép dolog, hogy az ünnepek alatt az ember találkozik azokkal, akiket szeret, ha év közben viszonylag kevesebbszer látja őket. De ha szeretjük egymást, akkor az azt is jelenti, hogy megértjük, ha a másik végtelenül fáradt, ha aránytalanul nagy terhet ró rá a látogatósdi. Sőt, el lehet fogadni azt is, ha mindkét félnek inkább nyűg a mászkálás, mert az egyiknek sokat kell utazni, a másiknak meg erőn felül kell készülni.

Nem azt mondom persze, hogy az életben nem kell kompromisszumot kötni, még csak azt sem, hogy csak olyan dolgokat kell megcsinálni, amikben szuperkomfortosan érzi magát az ember. Ha tudod, hogy a távolabb lévő rokonnak milyen fontos ez az évi rendes, nyilván nem fogod lemondani csak azért, mert épp nincs kedved. De ha a vándorlás nemcsak nyűg, de még nem is sül el olyan jól, érdemes beszélni arról, min lehetne változtatni, vagy milyen kötelező kűrt lehetne idén kihagyni. Ez az év tök jó lehet arra, hogy – ha a járványügyi korlátozások miatt esetleg nehezebben lehet majd menni ide-oda –, kipróbáljatok alternatív módokat a közös ünneplésre. Ki tudja, ha idén jól beválik az online találkozó, lehet, hogy jövőre már eleve így terveztek vele.  

#6 Kényszerű beszélgetések

A te családodban is vannak tabutémák? Olyanok, amik, bár senki nem beszél róluk, nyomasztó árnyként lebegnek a karácsonyi asztal felett? És olyanok, amikből minden évben tuti összeveszés van? Meglepődnénk, ha azt mondanád, hogy nem. Ezek a dolgok – akár a kimondatlan feszkó, akár az indokolatlan apróságokból robbanó feszültség – rengeteg mentális energiát igényelnek, épp ezért nagyon fárasztóak, és biztos, hogy nem kellenek egy hangulatos karácsonyhoz.

Vegyük külön a kettőt. A tabun semmi sem segít annyira, mint ha beszéltek róla, de kevés rosszabb helyet tudok ennek elképzelni, mint a dúsan megrakott karácsonyi asztal, ahová mindenki eleve fáradtan, sokszor feszülten zuhan le. Hozd fel a nyomasztó témát inkább már most, hívd fel azt, akit érint, és beszélj vele. Hasonló a helyzet az állandó összeveszésekkel is. Kérdezz rá annál, aki minden évben tesz valami megjegyzést a hajadra, hogy idén is fog-e, vagy tudtok nyugisan ünnepelni. Ha erre már nincs idő, próbálj meg idén nem belemenni a játszmába.

#7 A tökéletes karácsonyi menü

Na igen, a kaja. Magyar ember szereti a hasát, karácsonykor meg főleg fontosak a finom falatok. Ezzel teljesen egyet is tudok érteni, szuper, amikor az ember jókat ehet év végén. De ezt sem kell túlzásba vinni. Akkor is jó az asztalnál, ha nem többfogásos a vacsora, sőt egyáltalán nem ciki néha házhoz rendelni sem, hogy az a családtag is pihenhessen, akinek egyébként az egész család jóltartása a feladata. Ráadásul attól, hogy karácsony van, még nem kell óriási vacsorákban gondolkodni: elég egy-egy főétel.

Annál is inkább, mert az óriás főzőcskének nagyon sokszor pocsékolás a vége. Az utóbbi időben rendre azzal szembesültem, hogy karácsonykor mennyi ételt készítek feleslegesen: ha minden napra valami új finomságot tervezek be, mi lesz az előző napi, egyébként szuper maradékkal? Idén arra gondoltam, hogy csak minden második nap fogok főzni. Meg arra is, hogy azokat a dolgokat, amiket otthon csak indokolatlanul nagy felfordulás és pepecs árán tudnék elkészíteni (mondjuk egy halászlé), inkább megveszem valaki olyantól, akinek a lezárások miatt minden megrendelés úgy kell, mint egy falat kenyér. 

#8 Menő dekoráció

Igen, karácsony előtt én is mindig abban vagyok, hogy idén úgy fog kinézni a lakás, mintha Martha Stewart szépítette volna ki. Minden évben veszek egy csomó ezt és azt, és a vásárlás pillanatában tényleg szentül hiszem, hogy azoktól lesz igazán tökéletes a dekor meg a karácsony,  de aztán a végén az igazi hangulatom csak akkor érkezik meg, ha tényleg feláll a fa. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne díszítsünk karácsonykor. Csak annyit, hogy a saját otthonunktól nem kell elvárni, hogy úgy nézzen ki, mintha egy lakberendezési újságba fotózták volna. Szerencsére igazi lakásban élünk, ami nem mindig olyan patent, mint az újságok lapjain. De ez egyáltalán nem baj.

Lehet, hogy szép, de én nem tudnék lazítani benne.
Lehet, hogy szép, de én nem tudnék lazítani benne.Shalom Ormsby Images Inc / Getty Images Hungary

#9 A tökéletes partner

Életem eddigi legjobb karácsonyai azok voltak, ahol sokan ültük körül az asztalt. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kis társaságban, vagy akár egyedül ne lehetne igazi ünnep az ünnep, és azt sem, hogy nincs olyan helyzet, amikor sokkal jobb egyedül, mint egy bizonyos másikkal. Ha életednek abban a szakaszában vagy, hogy nincs partnered, de már nem is alap, hogy gyerekként a szüleiddel karácsonyozz, egyáltalán nem kell lemondanod az ünnepről. Ha nem szeretnél egyedül lenni, persze simán meglátogathatod a szüleidet is – kicsit sem ciki, és valószínűleg ők is nagyon fognak örülni –, de kereshetsz magad mellé olyan partnert is, aki szintén hasonló cipőben jár. A barátaid körében bizonyára van ilyen. Ha vágysz a társaságra, kis netes keresgéléssel kifejezetten egyedül karácsonyozóknak szervezett, laza bulilehetőségeket találhatsz, de az sem szégyellnivaló, ha szenteste az esik jól, hogy egyedül kuckózz, vagy macskáddal gyönyörködjetek a fenyőfában.

#10 A tökéletes karácsony

És egyáltalán. Nem kell, hogy épp ez a karácsony legyen A tökéletes karácsony. Ez az év mindenkinek húzós volt. Sok családot közvetlenül, akár drámaian érintett a járvány, voltak, akik állásukat vesztették el, kapcsolataik mentek tönkre. Lehet, hogy az ünnepek alatt olyan szigorú szabályok lesznek, hogy egyáltalán nem tudunk rokonokat látogatni, holott te épp arra vágynál, hogy végre megöleld az anyukádat. Lehet, hogy idén arra sem lesz lehetőség, hogy mindenkinek olyan ajándékot vegyél, amilyet szeretnél, mert azt sem tudod, miből lesz pénzed a jövő év elején és tartalékolnod kell. 

Ez teljesen oké. Ha valamikor, idén nyugodtan lehet megúszásra játszani és arra fókuszálni, amire a járvány amúgy is felhívta a figyelmet: a klassz karácsony nem kívülről jön.

Oszd meg másokkal is!
Mustra