Nem tudom, emiatt van-e, de mintha idén nehezebb lenne hozzájutni ehhez a finomsághoz. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk több ismert cukrászdában is december első napjaiban. Ősszel például még tudtam venni a Daubnerben, decemberre viszont már se ott, se a Gerbeaud-nál nem sütnek, az Augusztban pedig – igaz, csak átmenetileg – nem volt készleten a finomságból.
Mi is az a flódni?
A rövid meghatározás, miszerint a flódni az askenázi zsidó konyha egyik legismertebb ünnepi süteménye, aligha tudja leírni, miről is van szó. Ha viszont azt mondjuk, négyféle édes töltelékkel rétegzett, zsíros tésztából készülő, a bejgli, a zserbó, az almás pite és a szilvalekváros bukta legjobb tulajdonságait egyesítő ízorgia, már közelebb járunk a dologhoz.
E dússág miatt a flódni eléggé megosztó sütemény: a könnyed, franciás desszertek kedvelőinek nem ez lesz a kedvenc csemegéje, azok viszont, akik rajonganak a télies töltelékekért és az olyan édességekért, amikben a kitartó munkát is minden harapásnál érezni lehet, imádni fogják. Annál is inkább, mert Magyarország flódninagyhatalom. Bár hasonló sütemény Európa több országában készül, pont így csak mifelénk csinálják. Nem véletlen, hogy turisták százai tesznek Dob utcai kitérőt, hogy ittlétükkor belekóstoljanak ebbe a finomságba, és az sem, hogy felekezettől függetlenül nagyon sok magyar karácsonyi asztalon bérelt helye van.
A flódni nevét rétegzett elkészítésmódjáról kapta, és bár az alaprecept szerint mákkal, dióval, szilvalekvárral és almával készül, ezt is sokféle variációban el lehet képzelni. Ha otthon állnál neki, számtalan kiváló, de egymástól némiképp eltérő recepttel próbálkozhatsz. Ananásszal készül például Fűszeres Eszter, natúr, frissen reszelt almával Vámos Judit és mézzel, borban felfőzve Lila Füge konyhájában.
Mitől olyan macerás?
Van vele munka bőven, az biztos. Persze nem is feltétlenül a nyújtás, gyúrás vagy a töltelékek összeállítása vesz el sok időt (ezek együtt nettó egy óra alatt megvannak), inkább az nehezíti meg a dolgot, hogy mind a kinyújtott lapoknak, mind az elkészített töltetékeknek is egy éjszakára a hűtőben kell állniuk. Ezt kilogisztikázni az ünnepek előtt vélhetően feltöltött hűtőben a legdörzsöltebb raktárosnak is becsületére válna.
Ráadásul nemcsak sütés előtt, de utána is jó, ha van még egy nap pihenője a kész sütinek. Aztán ott van az is, hogy tényleg mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha az ember flódnit készít. Egyrészt mert ha már nekiáll, akkor érdemes még lisztből is a legjobbat venni, másrészt mert a sok mák, dió és a jó minőségű lekvár alapból megdobja a költségeket. Ha ráadásul kósert vagy kóser stílusút szeretnénk készíteni, a tésztába tej helyett minőségi fehérbort kell tennünk, rög-autentikussá pedig a kemencében sütés tenné a csemegét.
Tényleg macerás kicsit, cserébe viszont nagyszerű, az ünneplés módját megadó süti lesz belőle, ami ráadásul sokáig el is áll, így az egész ünnepi időszakban rá lehet járni egy-egy karcsú szeletre. Egyszerre nem is igazán megy le belőle több.
A tesztről
Tesztünkbe hat különböző cukrászda, illetve kávézó sütijét válogattuk be, hármat a zsidónegyed szívében, hármat pedig a negyeden túl szereztünk be. Előbbi flódnikat Raj Ráchel cukrászdájában, illetve a Frőhlich Kóser Cukrászdában, valamint a Spinoza házban vettük, utóbbiakat a Cserpesbe, a Szamos és a Sütit akarok pultjából kértük ki.
A vakteszten szerkesztőségünk tagjai vettek részt, akik természetesen nem tudták, hogy melyik kóstolt falat melyik cukrászdából származik. A sütiket most is ötös skálán, illetve szövegesen kellett értékelniük. A tesztelés szigorúan szubjektíven, érzékszervi alapon zajlott, tesztelőinktől mindössze annyit kértünk, keressék a számukra leginkább ízletes sütit, és jegyezzék fel az egyes tesztalanyokról szerzett benyomásaikat is.
Az eredmények
A harmadik helyet holtversenyben a Szamos és a Frőhlich cukrászdák szerezték meg.
A Szamos sütijéért 720 forintot fizettünk szeletenként. A cukrászda sütijénél a szilvalekvár bizonyult a legjellegzetesebbnek, tesztelőink egy része épp emiatt pontozta magasabb pontszámmal:
- „Kellemesen savanykás a szilvától, nekem bejön.”
- „Jó benne a szilvalekvár.”
Míg másnak épp emiatt nem ez lett a kedvence:
- „Nem is tudom, olyan nagymamaízű. Túl domináns a szilvalekvár benne.”
illetve
- „Nekem semmi extra. És kicsit mintha száraz is lenne.”
A Frőhlich cukrászda sütije ár–érték arányban nagyon jó választásnak bizonyult, mert úgy szerzett bronzot, hogy árban messze a legkedvezőbb volt, 530 forintra jött ki belőle egy szelet. E cukrászda sütijében többen díjazták, hogy jó sok töltetlék került bele, másokat ugyanakkor épp a túl sok mák nem nyert meg. Egyik kóstolónk szerint:
- „A mák inkább avas ízű volt.”
Felrótták még neki, hogy
- „Kicsit száraz a tésztája”, illetve „Kicsit odakapott az alja”,
de inkább ilyesmi volt a jellemző értékelés
- „Jól néz ki, de kicsit visszafogott az íze”.
A második helyet a Spinoza kávéház sütije szerezte meg.
Elvitelre két szeletért 2430 forintot fizettünk, az étlapon szilvamártással 1190 forintért kínálnak egy szeletet ebből a sütiből.
Tesztelőink egy része örült, hogy sok benne a dió és
- „De jó édes”, másoknak viszont kicsit sok is volt az édességből:
- „Nem volna ez rossz, csak nagyon édes”
- „Kicsit túl édes, de azért finom”
- „Finom, jó az állaga”
- „Ez végre király”
- „Hű, ez baromi finom!”
Az első helyet a Sütit akarok flódnija zsebelte be.
Ebben a cukrászdában súlyra mérik a flódnit. A négy kisebb (két normál) szeletnek megfelelő adagért 1900 forintot fizettünk.
- „Zseniális” – adta meg a felütést egyik tesztelőnk,
- „Finom benne a lekvár” – mondta a másik
- „Finom, nem száraz a tészta. Na ez pont jó.”
- „Jó és kész.”
- „Ez is telitalálat.”
És hogy mi van a dobogóról lemaradt sütikkel? Tesztelőink többsége az édes, ízes élményt kereste a többrétegű finomságokban, ezekben pedig nem vagy alig találták csak meg. Érdemes ugyanakkor azt is észben tartani, hogy flódniügyben tényleg ahány ház, annyi szokás. Szubjektív tesztünkben most ezek a sütik lettek a befutók.
Persze van ám süti a flódnin túl is, és akkor sincs gond, ha kicsit kevesebb időt és pénzt költenél az idei édességekre. Karácsonyra sütnél? Segítünk!