anyalanya_m

A társadalmi, származási vagy kulturális különbségek sokszor valódi akadályokat állítanak egy kapcsolat elé. Valódi történetünk egy magyar származású lány és egy roma származású fiú találkozásáról szól, az előítéletes családról, és arról, hogy a szerelmük nem állta ki a próbát.

Kata és Tibor között az első perctől kezdve létezett az a bizonyos őrjítő vonzalom, ami ellen hiába hadakoztak. A polgári család másod szülött lányának a diploma megszerzése alapkövetelmény volt, és családjának a leendő párjával szemben is volt jó néhány elvárása. Ezeknek a feltételeknek nem tudott eleget tenni Tibor, aki roma származású fiú. Szegény családból származott, alacsony iskolázottsága sem illett a lány családjának az elképzeléseibe. A lány azonban szerelmes volt.


Bevallották, hogy titokban találkoznak

A család már az első találkozások alkalmával kinyilvánította ellenszenvét, így a fiatalok ezután csak titokban találkozhattak. Az első fél évben az állandó titkolózással járó izgalomban és feszültségben ki is merült a kapcsolatuk. Egyértelmű volt, hogy ezt sokáig nem folytathatják így, hiszen mindketten többre vágytak.

Ekkor kezdődött el az a keserves harc, amiben végül mindenki csak veszített. Kata felvállalta otthon a kapcsolatát. Senki nem akarta azonban megérteni, hogy egy intelligens, jól nevelt, sikeres lány miért választ magának egy nála jóval alacsonyabb társadalmi csoportba tartozó fiút. Kata csupán annyit tudott, hogy ezzel a férfival akar lenni, ez az ő döntése. Véget nem érő veszekedés következett, ami teljesen elmérgesítette a kapcsolatot a lány és a családja között.

Apja ki is tagadta volna, amikor édesanyja arra kérte, ne törődjön vele, mondván, ha nem ellenzik ennyire, ha nem hadakoznak ilyen vállvetve, akkor talán hamarabb véget ér ez a kapcsolat és lányuk is hamarabb észreveszi a szembetűnő ellentéteket.

A lány egyre többször kételkedett

A tervük  fél év elteltével kezdett sikeresnek bizonyulni. Kata és Tibor közé látszólag többé senki sem állt. Látszólag. Csak éppen a fiú saját maga. Bár kapcsolatuk végre normális kerékvágásban folytatódhatott, valami mégsem működött, és Katában egyre több kétely fogalmazódott meg arról, hogy vajon tényleg jól döntött-e. Egyre többször jutottak eszébe szülei kifogásai, mintha ezek a mélyen elültetett mondatok szép lassan berágták volna magukat a gondolataiba.

Először azon vette észre magát, hogy kellemetlenül érzi magát párja harsány családjában, így egy idő után inkább elvonultak a rokonok elől. A lány a fiúnak azokkal a barátaival sem szívesen járt el szórakozni, akik állandóan keresték a bajt, és akikkel - aluliskolázottságuk miatt ritkaságszámba ment, ha közös témára akadtak.

Az állandó feszültség miatt a lány már Tibort sem látta olyan vonzónak, és vele sem találta már a közös nevezőt. Sokat vívódott magában, százszor végiggondolta, vajon mi romlott el. Lassan kénytelen volt őszintén bevallani magának, hogy bizony zavarják a különbségek, és hosszú távon képtelen lesz egy olyan férfi oldalán élni, aki ennyire máshonnan jött, és máshova tart. Kihűlt kapcsolatuknak végül Tibor félrelépése vetett végleg véget, amit Kata már egyáltalán nem bánt.

Keserédes győzelem

Bár Kata családjának taktikája sikeresnek bizonyult, mégsem hozott jó eredményt, a kezdeti heves és durva ellenállás miatt ugyanis hosszú évekre elhidegültek lányuktól. A lány évekkel a történtek után belátta, szülei tulajdonképpen jót akartak neki, módszerükkel a mai napig nem ért egyet.

A témát folytatjuk a következő kérdésekkel: vajon hibázik-e egy szülő, ha beleszól a gyermeke párválasztásába? Milyen esélyekkel indul egy olyan kapcsolat, ahol éles társadalmi, kulturális vagy származási különbségek vannak? Vannak-e olyan kapcsolatok, amelyekben a különbségeket át lehet hidalni? Szakértőket kérdezünk a témában.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.