Tojásfestés természetes alapanyagokkal

Olvasási idő kb. 3 perc

Sokan úgy tartják, hogy a húsvéti ünnep nem lehet teljes az élénk színű tojások nélkül, ám az kevésbé ismert, hogy a festésük természetes, környezetbarát úton is megoldható. Ideje elfelejtenünk a boltban kapható ételfestékeket, nem mellesleg ezzel elkerüljük a felesleges műanyagcsomagolást is. Annak érdekében, hogy a megfelelő eredményt érjük el, fontos betartani néhány alapszabályt!

  • Lehetőleg használjunk egy régi edényt a festéshez, ugyanis hiába használunk természetes színezőket, azok is nyomot hagyhatnak a kerámián vagy a műanyagon.
  • Az intenzívebb színek elérése érdekében használjunk fehér tojásokat.
  • Festés előtt érdemes mosogatószerrel alaposan megtisztítani, ún. zsírtalanítani a tojásokat, így egyenletesebb eredményt kapunk.
  • A lyukasztásos módszer helyett használjunk inkább főtt tojásokat.
Dívány kép 1

Hogyan tovább?

Készítsünk elő egy liter vizet, 7-8 evőkanál ecetet és kb. 2-3 csészényi friss, konyhai alapanyagot. Ilyenek lehetnek például az ehető virágok, gyümölcsök leve, valamint a zöldségek héjai. Hozzávetőleg 45-50 perc után kezdik kiereszteni a természetes színezők a színpigmenteket, ezt követően helyezzük a tojásokat a főzetbe – minél tovább tartjuk ott őket, annál intenzívebb árnyalatokat kapunk*. A tojásokat ne kézzel, hanem kanállal vagy pálcikával vegyük ki a tálból, majd konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.

*Áztatás: 2-3 óra, de akár egy éjszakán át is áztathatjuk a tojásokat.

Színre színt

A természetes anyagokkal való színezés végett nem kell kompromisszumot kötnünk, ugyanis az élénk sárgától, az izgalmas kéken keresztül a rózsaszínig, számtalan variációt kínálnak számunkra a növények. Íme a lista, hogy mely anyagokkal, mely árnyalatokat tudjuk elérni!

Dívány kép 4
  • Sárga: kamilla, curry, kurkuma (1-2 kanálnyi)
  • Narancs-vörös: vöröshagyma héj, sárgarépa
  • Rózsaszín: lilahagyma, cékla
  • Zöld: csalán, petrezselyem, matcha por, spenót
  • Barna: fekete tea, kávé, száraz dióhéj
  • Kék és lila: bodza, áfonya, lila káposzta, lilahagyma héj

Tipp: a szárítás után dörzsöljük be egy általunk választott zsiradékkal a tojásokat, így egy csillogó, fényes finisht kapunk!

További hasznos zöld-tippért látogasson a dm Magyarország weboldalára, illetve csatlakozzon a Kezdd kicsiben! Facebook csoporthoz. Gyűjtsön tippeket, ossza meg tapasztalatait másokkal!

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek