Mexikó a város szívében? Irány a Tereza!

Olvasási idő kb. 3 perc

Gasztronómiai kalandok kezdőknek és haladóknak

Az utóbbi években Budapesten egymást érik az újonnan nyíló, távoli nemzetek ízvilágát reprezentáló vendéglátóegységek, melyekbe betérve pillanatok alatt kiszakadhatunk az év végi mókuskerékből, és gondolatban – ha csak röpke pár óra erejéig is – egy pohár margaritával a kézben, élő gitárdallamokat hallgatva tölthetjük rövidre szabott szabadságunkat. Ezúttal Mexikó felé vettük az irányt, és a Nagymező utcai Tereza étteremet vettük közelebbről szemügyre.

Tereza – a mexikói gasztronómia és kultúra fellegvára 2018 tavaszán debütált a Terézvárosban, és elsőként hangulatos kerthelyiségével lopta magát a környékbéliek szívébe. Az étterem népszerűségéről sok mindent elárul, hogy már a kezdetekkor is gyakran 20-25 perces várakozási idővel számolhattak a foglalás nélkül érkezők, változatos eseményeiknek köszönhetően pedig a vendégasztalok között megfordult egyenesen a tengerentúlról érkező folklór néptáncegyüttes is, gyakoriak voltak a vastapssal záródó mariachi koncertek és tematikus gasztronómiai estek. A margaritában gazdag nyári szezont követően futótűzként terjedt a hír, hogy a kerthelység mellett lévő egykori nyomdaépület ikonikus belső tere is mexikói hangulatban éled újjá; a színes falfestmények, a rusztikus asztalok és a buja növényzet Mexikóváros utcáit idézik, minőségi programokból pedig a hidegebb idő beköszöntével sem adnak alább.

A konyha koncepciója merőben felülírja az idehaza berögzült, mexikói gasztronómiáról kialakult képünket; a tex-mex világától eltávolodva már a nyitáskor egyértelművé vált, hogy a Terezában az autentikus ízeké lesz a főszerep. Tortillájuk kukoricalisztből készül, házi guacamoléjuknak köze sincs a pép állagú, tartósítószerekkel készülő „instant” avokádókrémekhez, és egy idehaza megszokott ízvilágú burritónál sokkal többre számíthatsz. Lehengerlő taco kínálatuk kiváló belépőt biztosít a valódi mexikói konyhaművészetbe; a kukoricatortillán érkező tőkehal fajitas tempúrában, vagy épp a fűszeres sertés tarja grillezett ananásszal szerintünk mindenképp megér egy próbát. Tekintve, hogy az étterem csatlakozott a világhírű „Taco Tuesday” azaz Taco Kedd kezdeményezéshez, kóstolás gyanánt érdemes a hét második napján foglalni hozzájuk, ekkor ugyanis minden tacó 850 Ft-ért kerül az asztalra. Haladóknak az étlapról a tortát javasoljuk, ami nevével ellentétben közel sem desszertet takar. Mexikóban a taco után a második legnépszerűbb street food étel szendvics formában érkezik chilis-paradicsomos marhafartővel, cheddar sajttal és jalapeno remuláddal, ugyanakkor a sercegő serpenyőben tálalt fajitasuk, vagy az étcsokoládéval készült chili con carne sem fog csalódást okozni.

Tematikus gasztronómiai eseményeiken havi rendszerességgel tűzik étlapra egy-egy mexikói tartomány fúziós ízvilágát, ceviche estjeiken pedig a marinált tengeri gyümölcsök viszik a pálmát. Koktéllapjukon dél- és latin amerikai nemzetek karakterei figyelhetők meg, míg a közel 35 tételből álló tequila- és mezcal kínálatuk önmagáért beszél. Utóbbi az aztékok égi italaként aposztrofált, agávéból készülő, füstös mexikói párlat, amely akár kóstoló menüben is kérhető. Változatos programjaikról a facebook oldalukról tájékozódhattok, mi végszóként csupán annyit fűznénk hozzá, hogy „Viva la vida, viva la Tereza!”

reservation@tereza.hu
www.tereza.hu
fb/terezabudapest

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek