Felmérések szerint Magyarországon átlagosan kétszer több zsiradékot, háromszor több cukrot és négyszer több konyhasót eszünk meg a szükséges mennyiségnél. Riasztó adatok ezek annak tudatában, hogy a betegségek nagy része egészséges táplálkozással megelőzhető lenne.
Az egészséges étkezés nem jelent mást, mint az élelmiszerek megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását. A szervezet megfelelő működéséhez fontos a naponta többszöri – főként teljes kiőrlésű – gabonaipari termékek, zöldségek-gyümölcsök, tej-és tejtermékek, soványabb húsok elfogyasztása, továbbá nélkülözhetetlen legalább két liter folyadék napi bevitele. Ezeken felül több hozzáadott sóra vagy cukorra nincs szükségünk.
Az elszomorító statisztikák ellenére a fentiekkel a magyarok többsége tisztában is van, egy friss kutatás szerint ugyanis a felnőtt lakosság 60%-a vallja magáról, hogy valamilyen szinten odafigyel az egészséges táplálkozásra. Tízből kilencen hajlandóak lennének kipróbálni egy élelmiszer egészségesebb változatát akkor is, ha annak valamivel rosszabb íze lenne, a megkérdezettek egyharmada pedig többet is fizetne a csökkentett szénhidráttartalmú vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékekért.
Sok múlik tehát a tudatosság mellett a valódi elhatározáson. Ebben pedig egyre inkább segítségre vannak a gyártók és az élelmiszerláncok is. A Lidl polcain is folyamatosan bővül a kedvező áron kapható, kiváló minőségű, speciális étrendet kiszolgáló termékek sora, különös tekintettel a bioélelmiszerekre vagy a fehérjeforrásnak és élelmirost-forrásnak minősülő, csökkentett szénhidráttartalmú pékárura. Ezentúl a vállalat fokozott figyelmet fordít az élelmiszerek összetevőit tartalmazó címkék feltüntetésére is, illetve a www.lidl.hu oldalon kialakításra került egy „Speciális étrend” menüpont is, mely alatt előre tájékozódni tudunk a kínálatról.