A legnépszerűbb édességek sós karamellel a praliné, a sóskaramell-fagylalt vagy akár a fagylalthoz járó öntet, de nem elképzelhetetlen süteményben, tortatöltelékként vagy krém formájában sem. Sóskaramellkrém-receptünk a créme brulée, azaz az égetett krém rokona azzal a különbséggel, hogy az égetett cukor a krémbe, és a nem krém tetejére került.
Hozzávalók (6 adag krémdesszerthez)
10 dkg kristálycukor
7 dkg barna cukor
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
7 tojás sárgája
1 csipet só
finomítatlan tengeri só vagy fleur de sel
Egy kis lábosba tegyél 5 dkg kristálycukrot, 7 dkg barna cukrot, egy kevés vizet és egy nagyobb csipet (kb. 1/4 tk) sót. Alacsony lángon, kevergetve karamellizáld a cukrot, amíg sűrű, sötétborostyán-színű karamellt kapsz. Ha a barna cukor színe miatt nem vagy benne biztos, hogy mikor kész a karemell, cseppents egy keveset tányérra: ha nem folyik, hanem gyöngyszemet formáz, jó lesz. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a tejszínt és a tejet. Óvatosan, mert bugyborékolni fog. A hideg folyadéktól a cukor megkeményedik, tedd vissza a tűzre, és közepes lángon addig keverd, amíg a karamell felolvad. Tedd félre, és hagyd langyosra hűlni.
A tojássárgákat 5 dkg cukorral keverd fehérre, csinálhatod robotgépben is. Lassan kevergetve add hozzá a karamellkrémet, óvatosan, hogy ne legyen buborékos. Ezt már ne a géppel csináld. Ha mégis habos lesz, a habot szedd le, mielőtt a formákba töltöd a krémet.
A sütőt melegítsd elő 150 fokra. Egy nagy hőálló tálon vagy tepsin rendezd el a 6 souffléformát, ezekbe oszd el a krémet. A nagy tálat/tepsit töltsd meg annyi forró vízzel, hogy a formák feléig érjen. Fedd le alufóliával, 2 sarkába szúrj egy kis lyukat, és az egészet told a sütőbe. Süsd 35 percig, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még laza, ha megrázogatod. Vedd ki a sütőből, és legalább 10 percig hagyd hűlni. A tetejét szórd meg egy kevés finomítatlan tengeri sóval, vagy ha van, fleur de sellel. Langyosan is fogyasztható, de szerintünk hidegen az igazi – ehhez legalább 1 órára tedd a hűtőbe a 10 perc pihentetés után. Ha fokozni szeretnéd az élvezeteket, kínálhatod vaníliás tejszínhabbal vagy karamellizált gyümölccsel.