Sós karamellkrém

sos_karamellkulináris kaland/ínyenc/desszert

A címtől kéretik nem megijedni és fintorogva elkattintani! A sós karamell nem valami ehetetlen, földön kívüli kutyulmány, hanem egy nagyon is kifinomult édesség. Olyannyira az, hogy az ínyenc világ meghódítása után mára már a hipermarketek polcain is kapható finomság nálunk kissé előrehaladottabb kulináris kultúrájú országokban.

Tévedés ne essék, nem sóízű édességet szeretnénk népszerűsíteni – a sónak nem az a szerepe az édességekben, hogy elnyomja az édes ízt, épp ellenkezőleg: kiemeli és egészen új dimenziókba repíti. A karamellnek olyan mélységet, gazdag ízt ad, hogy aki egyszer kóstolta, nem fogja másképpen kérni a karamellás édességet, csakis leheletnyi sóval. És miután elindultunk a lejtőn, lehet kísérletezni a só-cukor arány tökéletesítésével és a különböző sófajtákkal. Innentől egyéni ízlés kérdése a dolog.

A legnépszerűbb édességek sós karamellel a praliné, a sóskaramell-fagylalt vagy akár a fagylalthoz járó öntet, de nem elképzelhetetlen süteményben, tortatöltelékként vagy krém formájában sem. Sóskaramellkrém-receptünk a créme brulée, azaz az égetett krém rokona azzal a különbséggel, hogy az égetett cukor a krémbe, és a nem krém tetejére került.

Hozzávalók (6 adag krémdesszerthez)

10 dkg kristálycukor
7 dkg barna cukor
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
7 tojás sárgája
1 csipet só
finomítatlan tengeri só vagy fleur de sel


Egy kis lábosba tegyél 5 dkg kristálycukrot, 7 dkg barna cukrot, egy kevés vizet és egy nagyobb csipet (kb. 1/4 tk) sót. Alacsony lángon, kevergetve karamellizáld a cukrot, amíg sűrű, sötétborostyán-színű karamellt kapsz. Ha a barna cukor színe miatt nem vagy benne biztos, hogy mikor kész a karemell, cseppents egy keveset tányérra: ha nem folyik, hanem gyöngyszemet formáz, jó lesz. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a tejszínt és a tejet. Óvatosan, mert bugyborékolni fog. A hideg folyadéktól a cukor megkeményedik, tedd vissza a tűzre, és közepes lángon addig keverd, amíg a karamell felolvad. Tedd félre, és hagyd langyosra hűlni.

A tojássárgákat 5 dkg cukorral keverd fehérre, csinálhatod robotgépben is. Lassan kevergetve add hozzá a karamellkrémet, óvatosan, hogy ne legyen buborékos. Ezt már ne a géppel csináld. Ha mégis habos lesz, a habot szedd le, mielőtt a formákba töltöd a krémet.

A sütőt melegítsd elő 150 fokra. Egy nagy hőálló tálon vagy tepsin rendezd el a 6 souffléformát, ezekbe oszd el a krémet. A nagy tálat/tepsit töltsd meg annyi forró vízzel, hogy a formák feléig érjen. Fedd le alufóliával, 2 sarkába szúrj egy kis lyukat, és az egészet told a sütőbe. Süsd 35 percig, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még laza, ha megrázogatod. Vedd ki a sütőből, és legalább 10 percig hagyd hűlni. A tetejét szórd meg egy kevés finomítatlan tengeri sóval, vagy ha van, fleur de sellel. Langyosan is fogyasztható, de szerintünk hidegen az igazi – ehhez legalább 1 órára tedd a hűtőbe a 10 perc pihentetés után. Ha fokozni szeretnéd az élvezeteket, kínálhatod vaníliás tejszínhabbal vagy karamellizált gyümölccsel.

Mustra