A csatni készülhet szinte mindenféle gyümölcsből és azok keverékeiből. Olyan mint egy erősen fűszerezett, pikáns lekvár, amit leginkább húsok mellé szokás kínálni. Mivel koncentrált, erős íze van, elég belőle 1-2 kanálnyi tányéronként. Ha ajándékba adod, ugyanúgy bánj vele mintha lekvárt főznél (dunsztolni kell), de kisebb üvegekbe töltsd.
Alma-mangó-vörösáfonya csatni
• 1 nagy fej lilahagyma
• 75 dkg mangó
• 50 dkg alma
• 15 dkg aszalt vörösáfonya
• 15 dkg cukor
• 1 dl almaecet
• ½ tk fahéj
• ¼ tk őrölt szegfűszeg
• ¼ tk őrölt gyömbér
• ½ vörös csili
• 1 ek olaj
Az almát és a mangót hámozd meg, a magházat és a magokat távolítsd el, a hagymát pucold meg és mindet kockázd fel – nem kell túl apróra. Kevés olajon a hagymát párold félpuhára, dobd rá az összes gyümölcsöt és adj hozzá minden egyéb hozzávalót. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 1-11/2 órát, amíg lekvárnál kicsit folyékonyabb halmazállapotú lesz a csatnid. Nem baj, ha a gyümölcsök nem esnek teljesen szét. Hidegen kínáld.