A kalandvágyók nekiláthatnak a tortilla házilagos elkészítésének is, ehhez természetesen itt találtok receptet. A kevésbé bátrak nyugodtan helyettesíthetik a házi verziót a boltokban kapható puha tortillával.
Hozzávalók 8 db tortillához:
1,5 csésze sima liszt (1 csésze=2,25 dl)
1,5 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dl meleg víz
só, bors
0,5 dl olívaolaj
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, és 15 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán nyolc részre osztjuk a tésztát, vékony lapot nyújtunk belőle. Forró, száraz serpenyőben megsütjük mindkét oldalát. Ez kb. 1-1 perc oldalanként.
Miután kivesszük a serpenyőből, rögtön megkenjük valamilyen szósszal, így nem keményedik meg, és nem törik, amikor feltekerjük.
Ez a tészta nagyon jól tárolható hűtőben akár öt napig is, sőt minél régebbi, annál könnyebben kezelhető.
Mexikói töltelék
Feketebab-pürével (fekete bab, olívaolaj, citrom, oregánó, csili, fokhagyma, hagyma összeturmixolva) megkenjük a tortillákat, majd a felét beborítjuk kígyóuborka-szeletekkel, jégsalátával, hajszálvékonyra szeletelt csirkemellfilével, megszórjuk korianderrel, pár szem köménnyel, sóval, borssal, csilivel, és nyomunk rá egy kevés lime-ot. Tehetünk bele kukoricát és kaliforniai paprikát is.
Magyaros
Juhtúróból készített házi körözöttel megkenjük a tortillákat, vékony angolszalonna-szeleteket fektetünk rá, erre tesszük a salátaleveleket, erős paprikát, paradicsomot.
Izraeli
Hummusszal megkenjük a tortillákat (csicseriborsó, tahini, fokhagyma, pár csepp citromlé, só, bors), megszórjuk fenyőmaggal vagy apróra vágott kesudióval, és tetszés szerinti zöldségekkel töltjük. Nagyon finom, ha darált, fűszeres marhahúst is rakunk bele.
Extra
Philadelphia sajtkrémmel kenjük meg a tortillát, csirkemellsonkával és baconnel borítjuk, füstölt sajttal szórjuk meg, és rukkolával tesszük igazán pikánssá.
Illik hozzá az olajbogyó és a pirított dió is.
A piknikre ne felejts el magaddal vinni 1-2 üveg finom bort, néhány szem gyümölcsöt és egy kis édességet!