A sima, hagyományos hagymalevest is fel lehet dobni egy kicsit, és pillanatok alatt lélekmelegítő vacsorát főzni belőle. Húsz perc alatt elkészül, jó kis hétköznapi vacsora!
Hozzávalók 4 tányérhoz:
2 szál póré
3 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dk földimogyoró
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
4 ágacska kakukkfű
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
A pórét vágd karikákra, és pici sóval dinszteld meg a vaj és az olívaolaj keverékén. Kevergesd folyamatosan, mert könnyen megkeseredik. Közben egy száraz serpenyőben picit pirítsd meg a mogyorót. A felét kávédarálón őröld lisztté, és szórd a hagymára.
Dobd rá az összezúzott fokhagymát és a kakukkfüvet is. Öntsd rá a bort és engedd fel fél liter forró vízzel. Főzd öt percig, majd engedd fel a tejszínnel.
Fűszerezd utána sóval, borssal és kakukkfűvel. Tálalásnál szórd a tetejére a maradék mogyorót.
Persze ennek a tetejére is mehet hagyományosan sajtos pirítós, de ez a sok mogyoró miatt el is maradhat.