Mogyorós póréhagymaleves

Olvasási idő kb. 1 perc

mogyoros_hagymaleves

ősz/leves/póré

Most kezdenek megtelni a zöldséges boltok polcai kövér póréhagymákkal. Már 100 forint körüli áron is láttunk - nem is véletlen, hogy több pórés levest főzünk mostanában - érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, mert csak évnek ebben a részében ilyen jó minőségű a póré.

 

A sima, hagyományos hagymalevest is fel lehet dobni egy kicsit, és pillanatok alatt lélekmelegítő vacsorát főzni belőle. Húsz perc alatt elkészül, jó kis hétköznapi vacsora!

Hozzávalók 4 tányérhoz:

2 szál póré
3 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dk földimogyoró
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
4 ágacska kakukkfű
só, bors, szerecsendió ízlés szerint

A pórét vágd karikákra, és pici sóval dinszteld meg a vaj és az olívaolaj keverékén. Kevergesd folyamatosan, mert könnyen megkeseredik. Közben egy száraz serpenyőben picit pirítsd meg a mogyorót. A felét kávédarálón őröld lisztté, és szórd a hagymára.

Dobd rá az összezúzott fokhagymát és a kakukkfüvet is. Öntsd rá a bort és engedd fel fél liter forró vízzel. Főzd öt percig, majd engedd fel a tejszínnel.

Fűszerezd utána sóval, borssal és kakukkfűvel. Tálalásnál szórd a tetejére a maradék mogyorót.
Persze ennek a tetejére is mehet hagyományosan sajtos pirítós, de ez a sok mogyoró miatt el is maradhat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek