A nagy trouvaille a VAJ! Ezt a szendvicset nem elég szendvicssütőben kiszárítani, sütőben pirítgtani, ezt vajban kell fürdetni és olyan mennyei lesz, hogy helyet kap bármely étlapon, és így természetesen a komfortkaják közé is örömmel soroljuk.
Számos változata létezik, a legismertebb a Croque Madame, amit egy tükörtojással a tetején szolgálnak fel. Érdemes ezeknek is utánanézni, de először ismerkedj meg az eredetivel, a Monsieur-vel, készítsd el néhányszor és hidd el, egy darabig nem vágysz majd másra! Ebédre egészítsd ki a egy csésze sűrű, bazsalikomos paradicsomlevessel, vacsorára fogyassz mellé egy könnyű salátát.
Hozzávalók 2 személyre:
• 4 szelet jó minőségű fehér kenyér
• 2 tk dijoni mustár
• 4 szelet sonka
• 10 dkg érett Gruyére (vagy más hasonló zsíros, erős ízű sajt)
• 2 ek olvasztott vaj
A beasmelhez:
• 1 ek vaj
• 1 ek liszt
• 2 dl meleg tej
• só
• frissen őrölt bors
• frissen őrölt szerecsendió
Készítsd el a besamelt, ami a szendvics tetejére kerül: olvaszd fel a vajat, amikor bugyborékolna kezd add hozzáa liesztet és pirítsd 1 percig. Sűrűkevergetés mellett öntsd hozzá a meleg tejet és közepes lángon sűrítsd be. Keverd hozzá a fűszereket és tedd félre felhasználásig.
A sütőt kapcsold grillfokozatra és melegítsd elő.
2 szelet kenyeret kenj meg vékonyan 1-1 tk mustárral. A másik 2 szeletre púpozz 2-2 ek reszelt sajtot, erre tegyél 2-2 szelet sonkát. Mustáros oldalukkal lefelé tedd a kenyérszeleteket a sonkás-sajtos kenyerek tetejére, nyomkodd őket le.
Egy serpenyőben hevíts fel 2 ek vajat, tedd bele a szendvicseket és pirítsd őket mindkét oldalukon aranybarnára. Oldalanként 1-2 perc. Tedd a szendvicseket sütőlapra, mindkét szendvics tetejére kanalazz 1-1 ek besamelt, szórd meg reszelt sajttal és told a sütőbe. Ha a sajt megolvadt és egy kicsit megpirult, vedd ki a sütőből és fogyasszátok azonnal.