Risottót akkor érdemes készíteni, ha mindenki együtt van már a vacsorához és elég türelmesek ahhoz, hogy kivárják a fél órát, amíg elkészül. Szigorúan csak frissen finom, nem véletlen, hogy az igazi olasz éttermekben is egy kicsit tovább kell rá várni. Cserébe az étel, amit elénk tesznek, pillanatok alatt magával ragad és feledtet mindent, ami eddig lekötötte a figyelmünket.
Hozzávalók 4 személyre (6, ha csak előételnek készíted)
50 dkg rizottórizs (pl. Arborio)
1 sárgarépa
1 szál szárzeller
1 póréhagyma fehér része
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg csirkemell filé apró kockákra vágva
2,5 dl száraz fehérbor
10 dkg parmezán
10 dkg Taleggio sajt
víz – amennyit felvesz, kb. ½ l
2 ek olaj
2+2 ek vaj
só
Egy nagy serpenyőben 2 ek olívaolaj és 2 ek vaj keverékén fonnyaszd meg az apróra vágott zöldségeket, hagymát, és fokhagymát. 3 perc után dobd rá a csirkemell kockákat is és kevergetve pirítsd 2 percig. Csavard fel a lángot, add hozzá a rizst, és pirítsd 1 percig.
Öntsd fel 1 dl borral, és vedd vissza a lángot közepesre. Kevergesd, amíg a rizs felveszi a folyadékot. Ha kezd sűrűsödni, adj hozzá 1 dl vizet és ezt addig folytasd, amíg a rizs al dente, vagy is kívül puha, belül kicsit roppanós lesz. Közben néha kóstóld meg, és sózd ízlés szerint
Ezután gyorsan keverj hozzá 7 dkg frissen reszelt parmezánt és a kockára vágott lágy taleggio-t, egy kevés vizet, majd ha a rizottó elérte a kivánt sűrűséget, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék 2 ek vajat – ettől szép fénye lesz. A tetjére szórj még egy kevés parmezánt, és azonnal fogyasszátok!