Egy illatozó házikenyér azért azt hiszem megér ennyi áldozatot. Ez a recept is 10 főre szól, de nyugodtan felezheted a mennyiséget.
Hozzávalók a focacciahoz:
- 1 kg simaliszt
- 8+2 ek olívaolaj
- 2 ek cukor
- 2 ek tengeri só
- 7 dl langyos víz
- 2 tasak instant élesztő (2X7g)
Minden hozzávalót önts a dagasztótálba, és alaposan dagaszd ki, majd takard le, és szobahőmérsékleten hagyd a duplájára kelni. Ez kb. másfél-két óra. Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, kend be olívaolajjal és borítsd a deszkára. Kézzel nyújtsd ki, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Hagyd megint másfél óráig kelni, nyomkodd meg az ujjaiddal, majd 220 fokra előmelegített sütőben süsd szép pirosra.
Kínálj hozzá rukkola pesztót!
- 20 dkg rukkola
- 3 dl extraszűz olívaolaj
- 10 dkg száraz serpenyőben megpirított dió
Minden hozzávalót tegyél a turmixba, és alaposan turmixold le. Ha túl sűrűre sikerülne, akkor önts még bele olívaolajat.