Persze akkor se háborodnak fel, ha szörp, fagylalt, vagy püré formában kerül eléjük. Nos, én már egyáltalán nem vagyok gyerek, de az epres franciapirítós minden évben levesz a lábamról. Eperturmixszal a legfinomabb.
Érdemes ezzel kezdeni egy kora nyári vasárnap reggelt. A koránkelőknek akár hétfőn vagy kedden is beleférhet.
Hozzávalók:
1 kg eper
10 szelet kalács
1 l tej
8 ek cukor
3 tojás
1 csipet só
10 dkg vaj a sütéshez
Az epret mosd meg, és csumázd le. A kétharmadát tedd félre. 3 kanálnyi cukorral, és fél deci vízzel főzzél belőle húsz perc alatt „lekvárt”. Ez kerül majd a pirítós tetejére.
A maradék eper felét turmixold el a tejjel, és egy kevés cukorral. Kanalazz minden kalácsszelet tetjére belőle, és hagyd, hogy jól beigyák a nedvességet. Közben verd fel a tojást egy csipet sóval, és forgasd meg a kalácsszeleteket a tojásban. Középmeleg serpenyőben olvaszd meg a vajat, és süsd ki benne a kalácsokat. A maradék epret és a „lekvárt" halmozd a kalácsra tálalásnál.
Piacmustra 3. - ahol a hentes a partiarc