Így, nyár közepén az sem egy utolsó szempont, hogy alig kell főzni, és langyosan a legjobb fogyasztani.
Ha diétázol, a tejfölt cseréld le kefirre, és a vaj mennyiségét felezd meg. Ha nincs szükséged ilyesmire, akkor hagyd így, ahogy van – egy kis vajtöbblettől csak krémesebb lesz.
A héten sok egyéb cukkini-, tök- és padlizsánrecepttel találkozhatsz itt, a Gasztróban, ugyanis végre ezek szezonja is eljött.
Hozzávalók négy tányérhoz
2 kicsi cukkini
1 kis fej hagyma
3 ek vaj
2 marék dió
só, bors
3 gerezd fokhagyma
1 ágacska kakukkfű (vagy 1 kk szárított kakukkfű)
1 csipet őrölt szerecsendió
2 dl tejföl
A diót pirítsd meg a fazékban szárazon. Vigyázz, mert könnyen megég, és megkeseredik, ezért ne hagyd magára, hanem rázogasd folyamatosan.
Dobd rá a vajat és a hagymát, és amikor a hagyma megpuhult, következhet az apró kockákra vágott cukkini. Sózd, fedd le, és párold puhára.
Szórd meg kakukkfűvel és szerecsendióval, add hozzá az összezúzott fokhagymát, és keverd bele a tejfölt. Botmixerrel pürésítsd, majd öntsd fel annyi forró vízzel, hogy kellemes leves legyen belőle (kb. 1 l). Tekerj bele borsot, ha szükséges, sózd utána.
Ha nagyon nagy a hőség, nyugodtan fogyaszd langyosan, úgy talán még finomabb is.