Érdekes, hogy sokkal hamarabb öntünk kólát a pörköltbe, mint hogy margarinnal indítsuk azt, amit nagyanyáink füstölt szalonnával kezdtek. Mindenesetre kíváncsiak lennénk arra az emberre, aki először találta ki, hogy a jóféle vörösboros marhapörköltöt kólával is fel lehet önteni. Igaz, mi már semmin nem csodálkozunk azok után, amit a saját fülünkkel hallottunk egy amerikai hölgytől, hat puttonyos aszút kóstolva: pont olyan íze van, mint a Coca-Colának, mégis sokkal drágább. Miért?
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár felkockázva
2 ek sertészsír
2 nagy fej hagyma felkockázva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 ek pirospaprika
1 kk kömény
1,5 dl Coca-Cola
1 dl vörösbor
4 szem paradicsom
só
Nem éppen autentikus pörkölt készül belőle, kicsit macerásabb is a megszokottnál, de úgy készítettük, mint ahogy a receptben van. Tehát: a zsíron megpirítottuk a húst, majd kiszedtükés félretettük. Beleszórtuk a hagymát és a fokhagymát, és hagytuk megpuhulni. Meghintettük a paprikával és a köménnyel, majd visszatettük a húst. Felöntöttük a kólával és a borral (vagyis a boroskólával), majd beledobtuk a paradicsomkockákat. Sóztuk, lefedtük és puhára főztük. Mi a végén apró krumpligombócokat főztünk bele, így tálaltuk.