Kólában főtt sonka

Igen, Nigella ismertette meg a világgal, és azóta mindenki hátán borzongás fut végig, aki még nem kóstolta. Mert aki egyszer rászánja magát, hogy elkészítse, az bizony függő lesz. Nincs mese, be kell vallani, hogy elképesztően finom!

Talán mindenki ismeri Nigella Lawson isteni receptjét, de nagyon kevesen merik elkészíteni. Pedig a Coca-Colában főtt sonka egyszerűen fantasztikus! Karamelles, fűszeres ízű, olyan, amit el is várunk egy igazi slowfood ebédtől. Kihagyhatatlan!

A szénsav még dolgozik a sonka főzésének elején, de utána az idő is teszi a dolgát. Minimum három órát kell rászánni erre a fogásra, és az eredmény nem marad el. Tepsis krumplit, vagy jó sok vajjal kikevert krumplipürét készítsünk mellé. Füstölt combból az igazi, de sima malaccombból is készülhet. Ebben az esetben ne feledkezzünk meg a sóról!

Hozzávalók

2 kg füstölt comb, esetleg tarja

2 fej lilahagyma

2 liter Coca-Cola

25 szem szegfűszeg

1 ek barnacukor

1 ek angol mustár (esetleg csípős dijoni)

1 ek köménymag

frissen őrölt bors

Egy fazékba tegyük a füstölt sonkát és a negyedekbe vágott lilahagymát, majd öntsük fel a kólával. Alacsony lángon lefedve főzzük két órán át. Szedjük ki, és fejtsük le róla a bőrét úgy, hogy az alsó zsírréteg a sonkán maradjon. Irdaljuk be a zsírt, szurkáljuk bele a szegfűszeget, és kenjük meg a mustár és cukor keverékével. Tekerjük rá borsot, hintsük meg a köménymaggal és  toljuk a 170 fokos sütőbe 20-30 perce.

Oszd meg másokkal is!
Mustra