3. Libamájas rétes
Az igazán bátrak házi rétesből is készíthetik, ehhez instrukciókat a receptet beküldő Szabó Veronika blogján találsz.
Hozzávalók 4 személyre:
50-60 dkg libamáj1 db nagyobb alma
1 nagyobb fej lilahagyma
1 csokor snidling
2 cl almapálinka
só
fehér bors
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
házi készítésű rétestészta vagy (1 cs rétestészta)
zsemlemorzsa
A libamájat előző nap áztasd fokhagymás tejbe és tedd a hűtőbe. Mielőtt elkészíted, vedd ki a tejből, töröld szárazra, tisztítsd meg a hártyáktól és nagyobb erektől.
A lilahagymát tisztítsd meg, vágd félbe, szeleteld fel. Az almákat tisztítsd meg és vágd kockára. A májat vágd nagyobb kockára, száraz teflon serpenyőben pirítsd meg, amíg a zsírja kisül, majd add hozzá a hagymát és pirítsd együtt vele, közben sózd, borsozd.
Mikor mindkettő lepirult, tedd szűrőbe, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön róla. Addig ugyanebben a serpenyőben dinszteld meg az almakockákat, sózd, borsozd, majd add hozzá az alma pálinkát. Forgasd át, hagyd, hogy az alkohol elpárologjon.
A réteslapokat kend meg egy kis olvasztott zsírral, szórd meg zsemlemorzsával, tedd rá a ragut egyenletesen elosztva, majd kezdd el feltekerni. Tekerésenként szórd meg apróra vágott snidlinggel. A tetejét tojássárgájával kend meg. Sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Miután megsült, friss aprított snidlinggel, szeletelve tálald.