Olvasási idő kb. 2 perc
Szalagos, csöröge vagy csurgatott, farsang talán nincs is fánk nélkül. Egyesek szerint a farsangi fánkot nem szabad késsel vágni, két villával illik fogyasztani, és csak óvatosan tépni a két villa segítségével.
- A tejet meglangyosítjuk. A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, és jól összedagasztjuk. A dagasztás ideje 15-20 perc, ami elvégezhető egy nagy fakanál segítségével, vagy géppel. Addig kell dagasztani, amíg a tészta össze nem áll (ettől lesz szép szalagos).
- Tegyük a tésztát 1,5 órára meleg helyre keleszteni. Én egy konyharuhával fedtem le és pléddel takartam be.
- A megkelt tésztát liszttel megszórt deszkára helyezzük és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kb. 7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, és hagyjuk a deszkán további 20 percig kelni. A tésztát itt is takarjuk le egy konyharuhával.
- Egy széles lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk. A kör alakú fánktésztákat középen a hüvelykujjunkkal jól benyomjuk és forró olajba tesszük. A lábast lefedjük. A tésztákat kb. 2 percig sütjük, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Egy villa segítségével megfordítjuk a fánkokat és a másik felüket is aranyszínűre sütjük. A második oldal sütésekor a lábast már nem kell lefedni.
- A tésztából 40 db fánk lett. Frissen finom igazán.