Marokkói kincsek: Zöldséges tagine

Marrakeshben szinte minden utcasarkon már kora délelőtt rotyognak a parázsra ültetett tagine-ok, hogy ebédidőre tökéletesre főtt egytálétellel szolgáljanak. Az utcai árusoknál a legegyszerűbb ételekkel ismekedhetünk, az éttermek ezeknél bonyolultabb variációkkal is várják az éhes tömegeket.

A marokkói konyhát bővebben is bemutattuk: szóba került a kétszer csípős harissa, tagine az Ikeában, couscoussiére és Ras el Hanout. Itt pedig a sóban eltett citrom receptjét találod.

A legegyszerűbb zöldség tagine néhány alapfűszerrel és alapzöldséggel készül: sárgarépa, burgonya, hagyma, paradicsom, római kömény, gyömbér, só, bors. Akkor sem kell sokkal többet dolgoznunk, ha ennél különlegesebbet szeretnénk, az eredmény viszont összehasonlíthatatlan az amúgy isteni alapverzióval.

A chermoula paszta, vagyis a pác a titka ennek a különleges zöldséges tagine ízvilágának, ezen már csak a zöldségek gondos kiválasztása dobhat egy nagyot.

Hozzávalók:

Chermoula:

1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér (kb 3 cm)
2 közepes citrom leve
1 dl olívaolaj
1 ek méz
1 csokor petrezselyem


2 közepes krumpli
1 szál póréhagyma
2 lilahagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 közepes padlizsán
2 marék aszalt szilva
1 marék aszalt sárgabarack
2 ek olívaolaj
1 tk só
1 kis csokor menta
1 kis csokor koriander
½ l víz

A chermoulához az összes hozzávalót turmixold össze. A gyümölcsöket áztasd meleg vízbe legalább 15 percre.

A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd egyforma falatnyi darabra. Egy nagy serpenyőbe, aminek teteje is van, vagy egy tagine alsó részébe önts 2 ek olívaolajat. Tedd bele a zöldségeket és a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöket, és erős lángon pirítsd őket 5-7 percig. Vedd vissza a lángot alacsonyra, öntsd a zöldségekre a chermoulát és fél liter vizet. Fedd le és lassú tűzön főzd 35-40 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Szedd tányérra, szórd meg apróra vágott mentával és korianderrel, és kínálj mellé frissen főtt kuszkuszt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek